جمعه 25 آبان 1403

اولین موز چینی وارد ایران شد / میوه کدام کشور ارزان تر است؟

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
اولین موز چینی وارد ایران شد / میوه کدام کشور ارزان تر است؟

در بازار مرکزی میوه و تره‌بار تهران، یک محموله از موز چینی وارد شده است که در حال حاضر در حال توزیع بین فروشندگان میوه قرار دارد.

در سالن 13 بازار مرکزی میوه و تره‌بار تهران، جایی که موزهایی تولید شده در آمریکای لاتین و مزارع چابهار که به طور عمده با برندهای خارجی به فروش می‌رسند، موزهای چینی نیز در کارتن‌های خود قابل مشاهده است.

از اطلاعات درج‌شده روی کارتن موزها مشخص می‌شود شرکت‌های چینی این محصول را در قالب کشت فراسرزمینی تولید و صادر کرده‌اند. موز صادرشده به ایران را یک شرکت تولیدکننده مستقر در شانگهای چین در فیلیپین کشت کرده است.

تاکنون تولیدات مصرفی و صنعتی چینی وارد بازار ایران شده بود اما به نظر می‌رسد موز چینی اولین محصولات کشاورزی این کشور است که به ایران رسیده است.

موز چینی در قالب کشت فراسرزمینی در فیلیپین تولید شده

موز چینی هم مانند سایر تولیدات این کشور، قیمتی میانه دارند؛ در بازار مرکزی میوه و تره‌بار تهران هر کیلو موز تولیدی در آمریکای لاتین در کانال 70 هزار تومان فروش می‌رود و موزهای ریز ایرانی یا موزهای لکه‌دار در کانال 50 هزار تومان. موز چینی در کانال 60 هزار تومان دادوستد می‌شود.

موز جزء 4 قلم میوه به اصطلاح لاکچری است که واردات آن مجاز شمرده می‌شود. پیش‌تر و در پی نوسانات نرخ ارز و بروز مشکلات ناشی از تحریم، بازار شاهد واردات موزهای آسیایی از مبدا هندوستان و فیلیپین بود اما به نظر می‌رسد این نخستین محموله موزچینی است که به تهران رسیده و در حال توزیع بین میوه‌فروشی‌های سطح شهر است.

در بیست و چهارمین نمایشگاه رسانه‌های کشور، مسعود امراللهی درباره ساماندهی بازار شب عید اظهاراتی داشت. وی اعلام کرد: با تأمین بسیار خوبی که صورت گرفته است، امیدواریم در بازار شاهد آرامش قابل توجهی باشیم.

وی افزود: بر اساس وظیفه ذاتی به عنوان دستگاه نظارتی در وزارت جهاد کشاورزی می‌خواهیم بیشتر نظارت بر تامین کالا داشته باشیم و بیشتر در حوزه انبارها و سردخانه ها و مراکز تولیدی بازرسی‌های خودمان را انجام دهیم که به یک آرامش خوبی در بازار برسیم.

امراللهی همچنین در پاسخ به این سوال که برای ساماندهی بازار مرغ شب عید چه برنامه‌ای دارید؟ گفت: امسال با تدبیری که وزیر جهاد و معاونت امور دام داشتند برنامه ریزی دقیقی در بحث جوجه ریزی انجام شده است.

مدیر کل دفتر نظارت و بازرسی کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: بازار بر مبنای عرضه و تقاضا است. هر زمان عرصه نسبت به تقاضا پیشی بگیرد و کاهش داشته باشد بازار دچار اختلافات قیمتی می شود. امسال با برنامه ریزی که نسبت به بحث صادرات مرغ بعد از تامین بازار داخل و دخایر استراتژیک داریم، با همکاری مرغداران مشکل خاصی در زمینه تامین مرغ مورد نیاز کشور نداریم. کمبودی در این بخش وجود ندارد و حدود 150 میلیون قطعه جوجه ریزی شده است.

وی عنوان کرد: سازمان تعاون روستایی در خصوص میوه شب عید اقدامات لازم را انجام می‌دهد و مشکل خاصی در زمینه تامین و قیمت نداریم. در خصوص بحث خرمای ماه رمضان نیز تامین کافی صورت گرفته است. سازمان تعاون روستایی مسئول تامین در تمامی استان‌ها شده است. حدود 900 تن ذخیره سازی نیز انجام شده است.

امراللهی در پاسخ به این سوال که نظارت بر بازار کالاهای اساسی شب عید بر عهده کدام وزارتخانه است؟ گفت: نظارت بر کالاهای اساسی دو قسمت شده است. با توجه به ابلاغ دولت مبنی بر بازرسی تخصصی در حوزه های مختلف، بازرسی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص تامین کالا بوده و نظارت بر توزیع آن بر عهده سازمان حمایت است. در حقیقت بازرسان وزارت جهاد، اتاق اصناف و سازمان حمایت بر بازار شب عید نظارت خواهند داشت.

نحوه قیمت گذاری بازار میوه و تره بار

قیمت‌گذاری در بازار میوه و تره‌بار به طرق مختلفی انجام می‌شود و تحت تأثیر عوامل متعددی قرار می‌گیرد. در اینجا به برخی از عوامل مهم که در قیمت‌گذاری این محصولات تأثیرگذارند، اشاره خواهم کرد:

عرضه و تقاضا: عرضه و تقاضا بر بازار میوه و تره‌بار تأثیر زیادی دارد. اگر تقاضا برای یک محصول بالا باشد در حالی که عرضه کم است، قیمت آن محصول افزایش پیدا خواهد کرد. عکس العملی نیز در صورت کاهش تقاضا و افزایش عرضه رخ می‌دهد که ممکن است منجر به کاهش قیمت شود.

فصل‌بندی: برخی میوه‌ها و تره‌بارها در فصول خاصی از سال تولید می‌شوند. در این فصول، عرضه بیشتر و تقاضا معمولاً پایین‌تر است. به همین دلیل، در فصول غیر تولید، قیمت برخی محصولات ممکن است بالا باشد در حالی که در فصل تولید، قیمت آنها کاهش می‌یابد.