اول شهریور، روز همدان و پزشک شهیر هزاره قبل
همدان - ایرنا - اول شهریور زادروز حکیم و اندیشمند بزرگ پارسی زبان «شیخ الرییس ابوعلی سینا» پزشک شهیر هزاره قبل است که با عنوان روز پزشک نامگذاری شده است و سالیانی متمادی است که همدان شهر حکیم هزاره ها ایستاده به قامت پور سینا در جهان رخ می نماید.
اول شهریورماه روز تولد ابوعلی سینا به عنوان اندیشمند و فیلسوفی فرزانه که با پشتکار فراوان، عزت و سربلندی را برای ایران و ایرانی در سراسر این گیتی پهناور رقم زد در تقویم رسمی کشور برای بزرگداشت این اندیشمند، تحت نام «پزشک و همدان» ثبت و ضبط شده است.
ابوعلی حسین بن عبدالله بن حسن بن علی بن سینا، دانشمند ایرانی قرن چهارم هجری در اول شهریور 359 هجری خورشیدی در روستای خرمیثن از توابع بخارا (ایران قدیم) دیده به جهان گشود و بعدها یکی از اندیشمندان بزرگ این سرزمین کهن شد.
ابوعلی سینا بهعنوان یکی از بزرگترین پزشکان، فیلسوفان، منجمان و نویسندگان تاریخ شناخته میشود که دوران تحقیق و فعالیت این دانشمند به نام دوران طلایی اسلام شناخته میشود.
او را پدر علم مدرن پزشکی نیز مینامند، چرا که در پزشکی، ریاضیات، فلسفه و نجوم سرآمد همگان بود و به دلیل کاردانی در طبابت روز ولادت این دانشمند و طبیب نامدار ایرانی به عنوان روزپزشک نام گذاری شده است.
او قرآن و سایر علوم را در بلخ آموخت و از محضر استاد عبدالله ناتلی بهره جست و در 18 سالگی همه علوم را فراگرفته و در 21 سالگی دست به تالیف زد و مجموعه ای با نام «حاصل و محصول» را در 10 جلد نگاشت، سپس 2 کتاب یکی در باب اخلاق با عنوان «البر و الائم» و دیگری در باب فلسفه به نام «حکمت عروضی» را در 21 جلد به رشته تحریر درآورد.
ابوعلی سینا حدود 450 کتاب و مقاله دارد که 240 مورد آن از آنها حفظ شدهاند، از این میان 150 کتاب در مورد فلسفه و 40 کتاب نیز در مورد علم پزشکی است. کتاب شفا بهعنوان دایرهالمعارف علم و فلسفه و همچنین کتاب قانون بهعنوان دایرهالمعارف علم پزشکی از یادگارهای ارزشمند این دانشمند بزرگ هستند.
کتاب قانون بهعنوان مرجعی آموزشی در بسیاری از دانشگاههای پزشکی جهان شناخته می شود که تا سال 1650 میلادی در بسیاری از دانشگاه های معتبر جهان تدریس میشده است.
ابن سینا علاوه بر فلسفه و پزشکی در علوم بسیار متنوع دیگر از جمله نجوم، شیمی، جغرافیا، زمینشناسی، روانشناسی، الهیات، منطق، ریاضیات، فیزیک و حتی ادبیات و شعر نیز مقالاتی نوشته است.
این دانشمند در سنین کودکی علاقه خود به علوم مختلف را نشان داد و با مطالعه منابع مختلف، ریاضیات هندی و علوم اسلامی مانند فقه را نیز آموخت. کتابهای اصول اقلیدس، مقدمه پورفیری و المجسطی نوشته بطلمیوس از آثاری هستند که ابن سینا در کودکی و تحت تعلیم اساتید مختلف مطالعه کرد.
ابن سینا در نوجوانی مباحث متافیزیک ارسطو (مابعدالطبیعه) را مطالعه کرده و سوالات زیادی در مورد این علم در ذهنش شکل گرفت، او پس از خواندن نظریات فارابی در مورد این کتاب، پاسخ بسیاری از سوالهای خود را پیدا کرد. پس از آن او به مطالعه فلسفه علاقهمند شده و با مطالعه بیشتر، سوالاتش نیز بیشتر شد.
پس از فوت پدر؛ بوعلی به خاطر حافظه قوی و نبوغ خود متصدی شغل پدر شد و در طب نیز مهارت فراوانی به دست آورد، اما پس از مدتی به خاطر نابسامانی اوضاع سیاسی، از بخارا عازم گرگانج شد. او در این شهر، نزد خوارزم شاه علی ابن مامون و وزیرش ابوالحسین احمدبن محمد سهیلی که از اندیشمندان حمایت می کردند، رفت.
در این زمان با حمله محمود غزنوی به خوارزم و تسلط او بر این سرزمین، از دانشمندان آن دیار خواسته شد که به غزنین و به خدمت سلطان محمود بروند. ابن سینا این دعوت را نپذیرفت و ناچار شد از خوارزم خارج شود.
او به جرجان (گرگان امروزی) رفت و نوشتن کتاب «قانون» را در این شهر آغاز کرد. ابوعلی سینا از گرگان به ری و سپس به قزوین و از آنجا به همدان آمد و 9 سال در این شهر اقامت داشت.
در آنجا مورد توجه شمس الدوله دیلمی قرار گرفت و به مقام وزارت منصوب شد و همزمان با رسیدگی به امور سیاسی، به نوشتن کتاب «شفا» نیز همت گماشت. پس از مرگ شمس الدوله، پسرش سماالدوله به جای او نشست و از ابوعلی سینا خواست وزارت را قبول کند، اما وقتی با پاسخ منفی شیخ روبرو شد، چهار ماه او را زندانی کرد.
ابن سینا در زندان رساله ای به نام «حی بن یقظان» در رابطه با عرفان، کتابی به نام «قولنج» در زمینه پزشکی و چند رساله دیگر را به رشته تحریر درآورد.
پس از رهایی از زندان، مخفیانه همراه شاگردش، ابوعبید جوزجانی و برادرش به اصفهان رفت. در آن دیار وقتی که با استقبال گرم «علاءالدوله کاکویه» فرمانروای اصفهان رو به رو شد، تصمیم گرفت در آن شهر بماند.
وی کتاب های ناتمام خود را در آن شهر به پایان رساند و کتاب های تازه ای در زمینه فلسفه، ریاضی و موسیقی نوشت.
ابن سینا در فلسفه یونانی هم تبحر خاصی داشت زیرا فلسفه ارسطو را با آرای مفسران اسکندرانی و فلسفه نو افلاطونی تلفیق کرد و با نبوغ خاص خود آنها را با نظر یکتا پرستی اسلام تطبیق داده و به این طریق، در فلسفه مشایی مباحثی آورد که در اصل یونانی آن سابقه نداشت.
از ابن سینا آثار فراوانی به جای مانده که از میان آنها می توان به قانون، شفا، المختصرالاوسط، المبدا و المعاد، الهدایه، الادویه القلبیه، نجات، بعض الحکمه المشرقیه، الحاصل و المحصول، دانشنامه علایی و اشارات اشاره کرد. با آغاز نهضت ترجمه در قرن 12 میلادی، کتاب قانون ابن سینا به زبان های انگلیسی، فرانسوی و آلمانی ترجمه شد که تا حدود دو قرن پیش در دانشگاه های بزرگ دنیا به عنوان مرجع مورد استفاده پزشکان بوده و به بیشتر زبان های دنیا ترجمه شدهاست. با حمله مسعود پسر سلطان محمود غزنوی به اصفهان و اشغال این شهر، علاء الدوله با سپاهیان خود از اصفهان خارج و به سمت همدان حرکت کرد در این سفر ابوعلی سینا نیز به همراه او بود که وی در راه به بیماری سختی مبتلا شد. ابوعلی سینا بدنبال این بیماری، در هشتم آبان 415 هجری خورشیدی برابر با اول رمضان سال 428 هجری قمری در حالی که 58 ساله داشت، دارفانی را وداع گفت و در شهر همدان به خاک سپرده شد، اما یاد و خاطره وی تا ابد در خاطره مردمان این دیار نقش بسته است.
برگزاری همایش حکیم هزارهها در همدان
همایش حکیم هزارهها «شیخالرئیس بوعلیسینا» امروز و همزمان با زادروز این اندیشمند جهان اسلام با حضور ابنسیناپژوهان در همدان برگزار میشود.
توکل دارائی رییس روابط عمومی و امور بینالملل بنیاد بوعلیسینا گفت: در این همایش اساتید صاحبنظر در حوزه فلسفه و حکمت سینوی، از تهران و همدان مقالات خود را درباره میراث سینوی قرائت خواهند کرد.
وی افزود: این همایش با مشارکت بنیاد علمی و فرهنگی بوعلیسینا، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان و با همکاری دستگاههای فرهنگی و اجرایی استان همدان در تالار فجر شهرداری واقع در میدان آرامگاه بوعلی برپا میشود و شرکت برای عموم آزاد است.
دارائی با اشاره به تعطیلی آیینهای بزرگداشت و همایشهای سینوی طی 2 سال گذشته بر اثر گسترش ویروس کرونا، گفت: با توجه به اینکه در سال جاری نیز احتمال میرفت با گسترش ویروس نتوانیم همایش ملی یا بینالمللی برگزار کنیم، به برگزاری این آیین علمی بسنده شد و امیدواریم شرایطی فراهم شود که با حمایت وزارتخانههای فرهنگ و ارشاد اسلامی، علوم و استانداری همدان در سال آینده، همایشی بینالمللی یا ملی با فراخوان مقاله برای بحث و بررسی در زمینه میراث شیخالرئیس برپا شود.
وی درباره محتوای مقالات ارایه شده در این همایش و سخنرانان دعوت شده نیز گفت: دکتر حسن بلخاری رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی مقالهای با عنوان «اگر الانصاف نمیسوخت!» و دکتر نجفقلی حبیبی مصحح کتاب القانون نیز گزارشی درباره تصحیح علمی - انتقادی کتاب سوم القانون قرائت خواهند کرد.
تاریخ همدان در قاب نمایش
مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور نیز از برگزاری نمایشگاه اسناد و عکس های تاریخی در همدان خبر داد و گفت: همزمان با اول شهریور زادروز ابن سینا و روز پزشک و همدان، شاهد اجرای این رویداد فرهنگی هستیم.
میثاق گودرزی اظهار داشت: در این نمایشگاه 80 عنوان سند و عکس تاریخی از اواخر دوره قاجار تا دهه 1360 شمسی با موضوعات متنوع فرهنگی و اجتماعی به صورت نمایشگاه حقیقی و مجازی در معرض دید علاقمندان قرار می گیرد.
وی افزود: این نمایشگاه در حاشیه مراسم گرامیداشت مقام ابن سینا و اولین روز هفته همدان که با حضور مقامات ملی و محلی برگزار و به نمایش گذاشته می شود ضمن اینکه از طریق فضای مجازی نیز در مراتب اختیار علاقمندان قرار می گیرد.
گودرزی خاطر نشان کرد: اشاره به تاریخچه پزشکی همدان، روند ساخت و ساز بنای آرامگاه ابن سینا، معرفی رجال و شخصیت ها و مفاخر و همچنین معرفی آداب و رسوم و سبک زندگی مردم همدان در دهه های پیشین از جمله موضوعات این نمایشگاه است.