سه‌شنبه 2 بهمن 1403

ایران با ترامپ مذاکره خواهد کرد؟

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
ایران با ترامپ مذاکره خواهد کرد؟

دنیای اقتصاد: رحمن قهرمانپور، پژوهشگر ارشد مسائل بین‌الملل، در این خصوص توضیح داد با توجه به اظهارنظرهایی که در یک ماه اخیر از سوی ترامپ دیدیم، می‌توان گفت که او به‌نوعی تلاش دارد تا چهره جدیدی از خود ارائه دهد.

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، اکنون که ترامپ برای دومین بار در قامت رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا مشغول به کار شده، نزد مردم و سیاستمداران ایرانی این پرسش شکل گرفته که دولت دوم ترامپ چه سیاستی را در قبال مساله هسته‌ای و مذاکره با تهران در پیش خواهد گرفت؟ به‌ویژه که در آستانه تحلیف ترامپ، مایک والتز، مشاور امنیت ملی او، با این ادعا که «پدافند هوایی ایران نابود شده»، گفت که «اکنون لحظه گرفتن آن تصمیمات کلیدی است و در ماه آینده درباره این کار تصمیم‌گیری خواهیم کرد»

رحمن قهرمانپور، پژوهشگر ارشد مسائل بین‌الملل، در این خصوص توضیح داد با توجه به اظهارنظرهایی که در یک ماه اخیر از سوی ترامپ دیدیم، می‌توان گفت که او به‌نوعی تلاش دارد تا چهره جدیدی از خود ارائه دهد. لذا در مورد ایران نیز تلاش خواهد کرد که ابتدا با مساله دیپلماسی شروع کند و پیشنهاد مذاکره دهد، ولی برای رسیدن به توافق یک محدودیت زمانی تعیین خواهد کرد. قهرمانپور افزود:«اگر در آن فاصله زمانی توافقی شکل نگیرد، به نظر می‌رسد که احتمال اقدام‌های سختگیرانه‌تر و حتی نظامی بیش از گذشته خواهد شد.»

این کارشناس معتقد است که احتمال حاضر شدن تهران و واشنگتن بر سر میز مذاکره خیلی بالا نیست؛ زیرا شرایط، شرایط متوازنی نیست و یک طرف مذاکره که آمریکاست بر این باور است که ایران امروز ضعیف شده و می‌تواند از آن امتیازات بیشتری بگیرد. وی تشریح کرد: «در چنین شرایطی، طرف ایرانی با توجه به ذهنیت آمریکایی‌ها در پیدا کردن نقطه بهینه برای مذاکره مسیر سختی پیش روی خود خواهد داشت. ضمن اینکه اگر ایران بخواهد توافق را در داخل موجه‌سازی کند کار دشواری خواهد بود.» به گفته قهرمانپور همچنین ممکن است آمریکا به آن میزان امتیازی که ایران مدنظر دارد بدهد قانع نباشد.

این کارشناس با اشاره به اینکه در آبان 1404 باید بحث غروب برجام و مکانیزم ماشه تعیین‌تکلیف شود، افزود: «این بدان معناست که هر دو طرف باید سریع‌تر مذاکره کنند و این مساله فشار مضاعفی بر ایران و آمریکا وارد می‌کند.» قهرمانپور در نهایت تاکید کرد: «اگر در گذشته اختلافات داخلی با اجماع‌سازی طی چند ماه حل و فصل می‌شد الان یک اجبار زمانی وجود دارد و ممکن است کار را دشوار کند؛ چرا که مذاکر‌ه‌کنندگان و تصمیم‌گیرندگان ایران مرتبا باید در داخل بین نهادهای مختلف اجماع ایجاد کنند که امر زمانبری است.»

مشروح این گزارش و دیگر سناریوهای احتمالی را در روزنامه دنیای اقتصاد بخوانید

ویدیوی دنیای اقتصاد در خصوص تحلیف ترامپ را اینجا ببینید