ایران به جمع 5 کشور تولیدکننده "تبلت نابینایان" ملحق شد
مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان از تولید تبلتی ویژه نابینایان خبر داد که در دنیا فقط آمریکا، کانادا، آلمان و کره جنوبی تولیدکننده آن هستند؛ از مزایای عمده این تبلت نسبت به نمونههای خارجی میتوان به پشتیبانی کامل از زبان فارسی و قیمت ارزانتر اشاره کرد.
سعید صادقپور؛ مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان در حوزه ساخت تبلت نابینایان در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم اظهار کرد: این دستگاه دارای صفحه کلید و نمایشگر بریل و خروجی صوتی با استفاده از تبدیل متن به گفتار است.
وی ادامه داد: سالها بود که افراد نابینا در ایران علاقهمند به در اختیار داشتن تبلتهای دارای سیستمعامل و قابل شارژ بودند که دارای وزن و حجم کم باشد که در همین راستا ما برجستهنگار هوشمند همراه را عرضه کردیم. این دستگاه به دلیل داشتن خروجیهای بریل و صوتی بهترین وسیله کمکی توانبخشی برای نابینایان فارسی زبان به شمار میرود.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان با بیان اینکه کشورهای آمریکا، کانادا، آلمان و کره جنوبی و ایران تولیدکننده این تبلتها هستند، اظهار کرد: از مزایای عمده برجستهنگار ایرانی نسبت به نمونههای خارجی میتوان به پشتیبانی کامل از زبان فارسی، پشتیبانی فنی در داخل کشور، شناسایی اتوماتیک توسط سیستم عامل، قابلیت تنظیم میزان برجستگی نقاط بریل و قیمت ارزانتر از مشابه خارجی اشاره کرد.
صادقپور این تبلت را شامل 20 کلید، 20 سلول 8 پینی از جنس پلاستیک ضدحساسیت، 20 کلید CR key و باتری قابل شارژ دانست و ادامه داد: این دستگاه مجهز به خروجی مانیتور و تلویزیون (HDMI)، بلوتوث و امکان اتصال کیبورد از طریق درگاه USB است ضمن آنکه امکان استفاده از فلش درایو USB نیز برای آن پیشبینی شده است.
سامانه تأمین مالی برای تهیه 40 دستگاه تبلت ویژه نابینایان افتتاح شدوی ویرایشگر پایه دو زبانه فارسی و انگلیسی را از دیگر قابلیتهای این سیستم نام برد و گفت: این برجستهنگار از فایلهای Doc، Docx klk، pn، txt فارسی و انگلیسی پشتیبانی میکند و دارای نرمافزار واژهنامه انگلیسی به فارسی، فارسی به انگلیسی، انگلیسی به انگلیسی و فارسی به فارسی است.
صادقپور با اشاره به خروجی صدای این تبلت خاطرنشان کرد: ما برای این تبلت، تبدیل متن به گفتار برپایه هوش مصنوعی را طرحریزی کردیم که در مراحل پایانی قرار دارد و قرار است در این تبلت مورد استفاده قرار گیرد.
وی ادامه داد: این صدا همراه با بریل است و صوت متون در این سیستم یک عامل کمکی است چرا که وقتی فرد نابینا صدا را از تبلت میشنود، متن بریل در زیر دستان آنها نیز وجود دارد و با متن بریل است که فرد نابینا دریافت نهایی از متن را خواهد داشت.
این محقق و سازنده تجهیزات نابینایی اضافه کرد: به این ترتیب ما از سال 93 در زمینه برجستهنگار هوشمند اقدام کردیم و در انتهای سال 96 اجرایی شد که مراحل مختلفی دارد که شامل طراحی بردها، سختافزار و نرمافزارها جدید است. طراحی کیس این تبلت موفق به دریافت دو جایزه طراحی شد و به واقع یکی از زیباترین و از نظر ارگونومی یکی از بهترینهای جهان است ضمن آنکه طراحی صنعتی کیس این محصول از سوی یکی از شرکتهای دانش بنیان اجرایی شد.
صادقپور با بیان اینکه از اوایل سال 97 این تبلت عرضه شد، ادامه داد: در بینایی، دانشآموزان از دوره پیشدبستانی کار با تبلت و کامپیوتر را آغاز میکنند و حیف است که از افراد نابینا که بیشتر به این نوع ابزارها نیاز دارند، دریغ شود چراکه برای فرد نابینا یک متن تا زمانی که به بریل و یا صوت تبدیل نشود، قابل استفاده نیست از این رو برای دانشجویان و دانشآموزان نابینا، دسترسی به این ابزارها بیشتر احساس میشود تا افراد بینا.
وی تأکید کرد: در کشورهای در حال توسعه و توسعهیافته، کلیه تجهیزات معلولان تحت حمایت سیستمهای حاکمیتی قرار دارد به گونهای که در برخی از کشورها مانند آمریکا این تجهیزات تحت پوشش بیمه است ولی در ایران طبق قانون حمایت از معلولان، تأمین این تجهیزات تحت نظر بهزیستی است اما امروز متأسفانه سازمان بهزیستی حتی در پرداخت مستمری و عیدی معلولان مشکل دارد چه برسد به تأمین تجهیزات.
صادق پور یادآور شد: تأمین این تبلت برای دانشآموزان نابینا باید از سوی سازمان آموزش و پرورش استثنایی صورت گیرد که در یک سال اقدامات خوبی اجرایی شد ولی این اقدامات ادامه نیافت و دو سال است که تأمین تجهیزات برای این دانشآموزان به صفر رسیده است.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان با اشاره به اجرای پروژه تأمین 40 دستگاه برجستهنگار هوشمند برای نهاد کتابخانههای عمومی، گفت: در حال حاضر 61 بخش نابینایی در کتابخانههای عمومی استانهای کشور داریم که در کنار خدمات بینایی به مخاطبان نابینای خود ارائه خدمات میدهد.
وی قیمت هر دستگاه برجستهنگار را 87 میلیون تومان دانست و در این باره توضیح داد: از 3 سال گذشته این محصول در نمایشگاه ایرانساخت معاونت علمی پذیرش شده و شرط پذیرش ما قیمتگذاری این محصول بوده است به این صورت که تجهیزاتی که در ایران ساخت پذیرش و مورد حمایت قرار میگیرند، از سوی گروه آنالیزورهای قیمت، مورد ارزیابی قرار میگیرد و آنها قیمت نهایی دستگاهها را اعلام میکنند.