ایران جوان؛ ضرورتی برای فردای کشور
همدان - ایرنا - جمعیت جوان در هر جامعه ای به واسطه داشتن انگیزه، انرژی، خوش فکری و خلاقیت به عنوان محور اصلی در توسعه پایدار نقشی اساسی در تحولات یک کشور دارد به نحوی که در همه کشورهای توسعه یافته جوانی یک امتیاز برای پیشرفت و توسعه محسوب می شود.
جمعیت جوان، امید به موفقیت را در هر جامعه ای زنده نگه می دارد و به صورت کلی می توان گفت هر تمدن و هر جامعه ای برای امیدواری و پیمودن مسیر آینده نیاز به جمعیتی جوان دارد.
در نگاه کارشناسان حوزه سیاسی و اجتماعی، موضوع مشارکت در حوزه جوانی دارای اهمیت است و در دیدگاه کارشناسان اقتصادی نیز موضوع مهم کارآفرینی و اشتغالزایی و نقش جوانان در این مقوله مهم مورد توجه است.
در کشور عزیزمان ایران از گذشته تا امروز جوانان همیشه و در هر صحنه ای که ورود پیدا کردند زمینه ساز کارهای بزرگی شده اند، از هشت سال دفاع مقدس تا سازندگی و حتی صحنه های سیاسی و اجتماعی و میادین ورزشی هرگاه به جوانان ایرانی میدان داده شد بسیار با انگیزه ورود پیدا کرده و خودشان را به خوبی اثبات کردند.
جوان فعال همراه با ایدئولوژی مکتبی، انقلابی و جهادی، انرژی و انگیزه اش 2 برابر می شود و یکی از فرصت های خوبی که در کشور ما وجود دارد اما به نظر می رسد چندان مورد توجه قرار نگرفته همانا ظرفیت خوب حوزه جوانان است که بی شک همین می تواند آسیب های زیادی برای ما به همراه داشته باشد.
متاسفانه در سالهای اخیر شاهد بعضی پدیده های اجتماعی بودیم که باعث شد وضعیت جمعیت ما را تحت تاثیر قرار دهد، از وجود 13 میلیون جوان مجرد تا 10 درصد جمعیت سالمند و 27 درصد کاهش موالید و در کنار آن مشکلاتی چون تک فرزندی، ازدواج دیر هنگام، تجرد قطعی و چندین مشکل و آسیب اجتماعی دیگر در کشور ما باعث شد که جمعیت جوان کاهش یابد و خطر بزرگی ما را تهدید کند که به اعتقاد کارشناسان در سال 1420 نیمی از جمعیت کشور غیرفعال است و این می تواند بر مسائل مهم کشور از مشارکت اجتماعی تا توسعه اقتصادی کشور تاثیرات منفی داشته باشد.
کاهش جمعیت جوان باعث می شود ایجاد شور و نشاط اجتماعی در جامعه کاهش پیدا کند و حتی به لحاظ سیاسی و اجتماعی مشارکت و فعالیت های اجتماعی و فرهنگی به شدت کاهش پیدا کند و از همه مهمتر اینکه حجم بسیار بالایی از اعتبار کشور در حوزه بهداشت و درمان برای جمعیت سالخورده هزینه شود که بسیار برای کشور مشکلات دیگر در حوزه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حتی نظامی ایجاد می کند.
به نظر می رسد در کنار این مشکلات نمی توان از موضوع مهم دیگر یعنی کم کاری دستگاههای فرهنگی به راحتی بگذریم که نتوانستند به خوبی اهمیت موضوع ازدواج آسان و به موقع، تعداد فرزند، نقش خانواده در جامعه و دیگر مسائل مهم حوزه خانواده و جمعیت را برای مردم بیان کنند، از طرفی تبلیغات بسیار شدید شبکه های ماهواره ای علیه خانواده که داشتن سگ و دیگر حیوانات را به جای فرزند ترویج دادند و سبک زندگی مردم را عوض کردند باعث شد که امروز ما با مشکلات زیادی در حوزه جمعیت روبرو باشیم.
به هر حال با همه مشکلات عنوان شده اقدام اخیر دولت و مجلس در تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت می تواند کمک بزرگی به حل بخشی از مشکلات جمعیتی کشور باشد، البته حل این مشکل در کوتاه مدت نیازمند سیاستهای تشویقی و اقتصادی در کنار فرهنگ سازی است که هر کدام در حوزه خود می تواند بسیار تاثیر گذار باشد.
امروز شرایط و مشکلات اقتصادی کشور برای زوج های جوان یک معضل و مشکل اساسی است که سیاست های تشویقی این قانون چون اختصاص وامهای 100 و 150 میلیون تومانی، زمین های با اقساط 20 ساله و دادن هدیه های بلاعوض برای فرزندان اول تا سوم و با بیمه زنان خانه دار و افزایش سه برابری یارانه فرزندان در دهک های مختلف و بخشش های مالیاتی که در قانون دیده شده کمک خوبی به خانواده ها برای تشویق به امر فرزندآوری است.
البته اجرای این قانون باید به درستی صورت گیرد و همچون وام ازدواج و مسکن زوج های جوان سخت گیری نشود و افراد بتوانند به راحتی از این امتیازات استفاه کنند.
اجرای درست این قانون به خصوص در بحث امتیازات مالی و در کنار آن فرهنگ سازی در جامعه می تواند کمک بزرگی به حل مشکلات فعلی باشد و بی شک اگر امروز برای ایران جوان فردا کاری نشود در آینده خواهیم دید با مشکلات زیاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی روبرو خواهیم بود که شاید حل آنها یا سخت یا غیرممکن باشد.
* اسداله ربانی مهر - کارشناس ارشد مدیریت بین الملل و مدیرکل روابط عمومی استانداری همدان
*س_برچسبها_س*