یک‌شنبه 4 آذر 1403

ایران در آخرین رنکینگ جهانی "هوش مصنوعی" جایگاهی ندارد!/ راه‌اندازی زیست‌بوم "داده" در حوزه هوش مصنوعی

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
ایران در آخرین رنکینگ جهانی "هوش مصنوعی" جایگاهی ندارد!/ راه‌اندازی زیست‌بوم "داده" در حوزه هوش مصنوعی

دبیر ستاد هوش مصنوعی و رباتیک گفت: وضعیت ایران در حوزه هوش مصنوعی در بخش علم و دانش خوب است اما در بخش تکنولوژی هوش مصنوعی رتبه خوبی نداریم مهم‌ترین بحث این است که زیرساخت باید توسعه پیدا کند.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، رشاد حسینی؛ دبیر ستاد توسعه فناوری های هوش مصنوعی و رباتیک امروز در یک نشست خبری اظهار کرد: ستاد ما یک ستاد تازه تأسیس بوده و دو ماه است که تشکیل شده است. من استاد دانشگاه برق تهران و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران هستم و در حوزه‌های پایه‌ای هوش مصنوعی فعالیت کردم.

وی گفت: امروز در کشور بحث دانشی هوش مصنوعی موجود است و فارغ‌التحصیلان توانمندی نیز وجود دارند اما مشکل در توسعه هوش مصنوعی این است که زیرساخت هوش مصنوعی بسیار ضعیف است و اگر زیرساخت فراهم باشد شرکت‌ها به‌وجود آمده و رشد خواهند کرد.

ساخت سامانه کمک تشخیصی بیماری سرطان پستان با استفاده از هوش مصنوعی

حسینی تصریح کرد: البته زیرساخت‌ها باید در سمت تقاضا شکل بگیرد و زیرساخت آیین‌نامه و قوانین باید به‌وجود بیاید. دو بحث زیرساختی مهم وجود دارد که یک زیرساخت داده است و در کنار آن، مباحث بیگ‌دیتا بسیار مهم است چرا که تکنولوژی‌های هوش مصنوعی عمدتاً داده‌محور هستند. در بحث داده، قانون دوام موجود است که سال قبل تصویب شده و طبق آن دستگاه‌ها داده‌ها را به اشتراک می‌گذارند.

وی ادامه داد: قانون دوام را مجلس تصویب کرده و به شورای عالی فضای مجازی دستور پیگیری آن را داده است. بحث مربوط به زیست‌بوم‌های داده باید راه‌اندازی شود تا سازمان‌ها، داده‌ها را به اشتراک بگذارند و تا موضوع داده در کشور حل نشود توسعه هوش مصنوعی میسر نخواهد شد.

حسینی افزود: داده باز در سمت حکومت است و یکسری داده‌ها هم در سمت دولت است و اگر دولت این زیرساخت را ایجاد کند و داده‌ها در معرض عموم قرار بگیرد به توسعه کشور کمک خواهد کرد. یکی از برنامه‌های ستاد، بحث راه‌اندازی اکوسیستم های داده است. باید یک‌سری پروژه‌های کوچک انجام شده و سپس پروژه‌های کلان راه‌اندازی شود. همچنین در زمینه داده باید یک‌هم افزایی با وزارت ارتباطات ایجاد شود.

دبیر ستاد هوش مصنوعی و رباتیک توضیح داد: ستاد ما ستاد توسعه علم و فناوری است. یک بحث سیاست‌گذاری و قوانین است که مربوط به شورای عالی انقلاب فرهنگی است. معاونت علمی می‌تواند شرکت‌ها را تشویق کند تا وارد این زیست‌بوم شوند. یکی از شاخه‌های ستاد، زیست‌بوم داده است و یک شاخه دیگر راه‌اندازی زیرساخت‌های محاسباتی است که در کشور وجود دارد که برای مدل‌های بزرگ‌تر مثل «چت جی‌پی‌تی» باید ایجاد شود. یک زیرساخت دیگر که در کشور وجود ندارد زیرساخت محاسباتی است که سکوها را به عنوان سرویس در اختیار شرکت قرار می‌دهد.

وی توضیح داد: بحث مربوط به توسعه علم و فناوری است که از وظایف اصلی ستاد است. مدل‌های زمانی مقیاس بزرگ است که پایه «چت جی‌پی‌تی» است. یک بحث ما فناوری‌های نوظهور و مدل‌های مقیاس بزرگ است و یک بحث تمرکز بر شرکت‌های بزرگ و صنایع بزرگ است. در بحث اتوماسیون صنعتی هوش مصنوعی نقش جدی دارد. یک بحث جدی است این اسم‌ها در دنیا زباله‌ها یا دقت بالا توسط هوش مصنوعی تفکیک می‌شود. یک حوزه دیگر بحث فناوری‌های پردازش لبه است؛ یعنی پردازش هوش مصنوعی روی گوشی‌ها و دوربین ها بسیار مهم است.

دبیر ستاد توسعه فناوری های هوش مصنوعی و رباتیک گفت: در فرایند تصمیم‌گیری هوش مصنوعی انسان باید قرار بگیرد و باید سیستمی باید ایجاد تا درصد اطمینان مدل هوش مصنوعی حاصل شود.

وی اضافه کرد: وضعیت ایران در حوزه هوش مصنوعی در بخش علم و دانش خوب است اما در بخش تکنولوژی هوش مصنوعی رتبه خوبی نداریم؛ مهم‌ترین بحث این است که زیرساخت باید توسعه پیدا کند. سه چهار مرجع در حوزه هوش مصنوعی داریم که شامل Tortoise Media, Oxford Inedex, AI Index Rport است که ایران در این رنکینگ نبود.

وی‌گفت: یک سندی در ستاد توسعه اقتصاد دیجیتال تدوین شده بود و در بحث سند در چند جای مختلف اقدام شده است. در معاونت علمی قبل از ستاد هوش مصنوعی در ستاد اقتصاد دیجیتال پیش‌نویسی تدوین شده بود. در پژوهشگاه ICT و در همراه اول نیز یک سندی در حال تدوین بود.

دبیر ستاد توسعه فناوری های هوش مصنوعی و رباتیک اظهار کرد: هوش مصنوعی یک فناوری فراگیر است و نمی‌شود آن را به فضای مجازی محدود کرد و یک فناوری برهم زننده است. بیایید یک سند فراگیر و کلی باشد تا کل این حوزه را پوشش دهد. در سند ملی هوش مصنوعی همه قوه‌ها درگیر هستند ما می‌توانیم در دستیار هوشمند قضات را در قوه قضاییه به کار بگیریم. در بحث سند هوش مصنوعی در معاونت علمی باید ملیتی داشته باشد و در قالب 4 هدف کلان 5 راهبرد و 30 شاخص کلان از 170 شاخص خرد تشکیل شده است.

وی خاطرنشان کرد: یک پروژه مطالعاتی شروع شده و یک قسمتی از سند مطالعه اسناد بالادستی است و یک بحث مهم وضعیت موجود کشور است و راهکارهای این وضعیت است. در بحث هوش مصنوعی در سند هوش مصنوعی این است که از هوش مصنوعی چه می‌خواهیم؟! مثلاً مشکلات آب و محیط زیست داریم و بایستی در سند هوش مصنوعی چند هدف کلیدی انتخاب شود و توسعه هوش مصنوعی در آن راستا انجام شود.