دوشنبه 28 آبان 1403

بازار مرغ دوباره به هم ریخت!/«مرغ» اینبار همسفر شوتی‌ها شد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
بازار مرغ دوباره به هم ریخت!/«مرغ» اینبار همسفر شوتی‌ها شد

سناریوی کمبود مرغ در بازار باز هم تکرار شد و این بار مرغ ها با خودروهای شوتی به استان‌های دیگر ارسال می شوند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، انگار قرار نیست یک بار برای همیشه داستان کمبود مرغ در بازار حل شود، هر چند این تلاطم تنها مختص بازار مرغ نیست و همه کالاها و اقلام اساسی در طول سال چند بار نایاب و یا گران می شوند اما حکایت مرغ سناریویی تکراری است که به کلافی سر در گم تبدیل شده است.

کمبود نهاده های دامی، عدم نظارت صحیح، تفاوت قیمت مرغ در بین استانها، هزینه های بالای تولید و هزاران موضوع دیگر از جمله عواملی هستند که سبب شده تا التهاب در بازار مرغ هر روز بیشتر شود البته در این آشفته بازار، مردم بیشتر از همه زیان می کنند و سودجویان هر روز منفعتشان بیشتر می شود.

از یک سو میزان بالای تولید و مرغ هایی که مازاد نیاز استان تولید و وارد بازار می شوند و از سوی دیگر ویترین های خالی مرغ فروشی و کمبود این کالای اساسی نشان می دهد که در این میان مرغ ها از مبدا به مقصد نمی رسند، درزهایی وجود دارد که مرغ ها در میانه راه پرکشیده و سر از استان های دیگر درمی آورند و خروج مرغ به اندازه ای است که نمی تواند مرغ مورد نیاز استان را تامین نماید.

تفاوت قیمت کالاها با نرخ دولتی

این در حالیست که اگرچه نظارتها، راه اندازی سامانه ها و یا برنامه های دیگری از سوی مسئولین ارائه شده اما در مجموع همه این برنامه ها و راهکارها موثر نبود و چنگی به دل نمی زند چرا که این مشکل به قوت خود باقیست و هر چند وقت یکبار برای خرید مرغ، صف هایی طولانی آن هم در شرایط کرونایی تشکیل می شود.

اگرچه مدتهاست بازار مرغ با نابسامانی و آشفتگی همراه بوده اما به نظر می رسد برنامه اساسی از سوی مسئولین برای ساماندهی این بازار وجود ندارد به طوری که از طرفی جهاد کشاورزی میزان تولید را مازاد نیاز اعلام می کند و از طرفی صمت هم توزیع را طبق برنامه می گوید اما در این میان آنچه در بازار دیده می شود، کمبود مرغ است.

علیرغم اینکه قیمت مرغ به نرخ مصوب 24 هزار و 900 تومان تعیین شده اما در بسیاری از شهرها این قیمت به 37 هزار تومان رسیده و قیمت بسیاری دیگر از محصولات هم طبق نرخ دولتی عرضه نمی شود.

تامین نهاده ها یکی از مهمترین مشکلات مرغداری ها است به طوری که چاره ای جز تامین این نهاده ها از بازار آزاد آن هم با قیمت بالا را ندارند و همین سبب بالا بردن هزینه تولید مرغ می شود به طوری که نرخ مصوب دولتی سویا سه هزار و 700 تومان و ذرت دو هزار و 200 تومان است که این دو در بازار آزاد با قیمتی چند برابر عرضه می شوند.

مرغ باز هم پر گرفت

باقری یکی از شهروندان لرستانی در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: متاسفانه کنترلی در بازار وجود ندارد، گرانی هر روز اقلام پرمصرف از یک سو و بی نظارتی و نایاب شدن کالاهای مورد نیاز از سوی دیگر سبب مشکلاتی شده است و تناقض زیادی بین صحبت های مسئولین از تولید و توزیع مرغ تا آنچه که ما در بازار می بینیم وجود دارد.

وی افزود: امروز چهار تا مرغ فروشی نزدیک منزل را رفتم ولی در ساعت 9 صبح همه ویترین ها خالی از مرغ و اعلام کردند که تمام شده است، سوال من این است اگر سهمیه مانند همیشه است چرا در اندک زمانی مرغ ها تمام شده اما اگر هم سهمیه کم شده لازم است که مسئولین این را افزایش دهند تا کمبود مرغ برطرف شود.

این شهروند لرستانی تصریح کرد: اگرچه بارها مسئولین سعی می کنند در راستای کمبود کالا در بازار، مردم را به عنوان مقصر اعلام کنند ولی بی برنامگی در بازار مرغ نشان می دهد مسئولین نظارت کافی ندارند و این داستان مرغ چند وقت یکبار تکرار می شود.

وی بیان کرد: الان نه ایام عید است و نه مناسبت خاصی، ولی دلیل کمبود مرغ را نمی دانیم که دوباره در این شرایط کرونا صف هایی طولانی برای دریافت دو تا مرغ تشکیل می شود.

خودروهای شوتی، مرغ ها را به استان های دیگر می برند

اما این بار حکایت نبود مرغ با خودروهای شوتی مرتبط شده به طوری که مرغ های تولیدی سوار بر خودروهای شوتی، سر از بازار استان های دیگر درمی آورند و همین سبب شده تا در عرضه و تقاضای مرغ در استان مشکلاتی ایجاد شود.

منوچهر اسبکوه رئیس اتاق اصناف لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: متاسفانه باز هم کمبود مرغ در بازار دیده می شود، البته تولید مرغ در استان مازاد بر نیاز مصرف است اما به دلیل اختلاف قیمت مرغ در بین استانها برخی مرغ های تولیدی را به روش هایی به استان های دیگر ارسال می کنند.

وی افزود: این سودجویان با استفاده از خودروهای شوتی تعدادی مرغ را به استان های دیگر می فرستند و همین سبب شده تا کمبود مرغ در بازار رخ دهد که در این راستا سامانه کابوک راه اندازی شده تا فرآیند مرغ ها از تولید تا توزیع رصد و بررسی شود.

رئیس اتاق اصناف لرستان تصریح کرد: کمبود تولید مرغ در استان وجود ندارد و امیدواریم با راه اندازی این سامانه، رصد مرغ از مبدا تا مقصد سبب شود تا این مشکل برطرف گردد.

سالانه 55 هزار تن مرغ در استان تولید می شود

علی جعفرپور مدیر امور طیور جهاد کشاورزی لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: در استان 630 واحد تولیدی مرغ گوشی با ظرفیت تولید 13.7 میلیون قطعه جوجه ریزی که هر واحد امکان چهار دوره جوجه ریزی دارد، هستند که در مجموع ظرفیت فعال این واحدها 45 میلیون قطعه جوجه ریزی در سال است.

وی افزود: سال گذشته 78 هزار تن مرغ در استان تولید شد و این در حالیست که مصرف سالانه مرغ 55 هزار تن در سال است که نشان دهنده این است 23 هزار تن مرغ مازاد بر نیاز مصرف استان، مرغ تولید شده است.

مدیر امور طیور جهاد کشاورزی لرستان تصریح کرد: در برخی از استانها تولید مرغ به دلیل شرایط آب و هوایی گرم، کمتر شده و همین سبب شده تا مرغ های تولید توسط سودجویان به شهرهای دیگر فرستاده شود البته اختلاف قیمت مرغ در استان ما و سایر استانها دلیل دیگری است که مرغ ها به شهرهای دیگر سرازیر می شوند به طوری که قیمت مرغ در لرستان 25 هزار تومان و در شهرهای اطراف حدود 37 هزار تومان است.

افزایش 12 درصدی جوجه ریزی در سه ماهه اول لرستان

جعفرپور عنوان کرد: روزانه بالغ بر 150 تن مرغ در استان کشتار می شود که حدود 110 تن سرانه مصرف استان است و در این میان نه تنها مرغ زنده بلکه مرغ های کشتار شده هم از استان خارج می شوند که سبب کمبود در بازار شده است.

وی بیان کرد: در سه ماهه اول سال گذشته بیش از 9 میلیون قطعه جوجه ریزی در استان انجام شد و در سه ماهه اول امسال میزان جوجه ریزی 11 میلیون قطعه بوده که حدود 12 درصد رشد داشته است.

مدیر امور طیور جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به تامین نهاده های دامی خاطر نشان کرد: در حال حاضر مشکلی در تهیه نهاده های دامی نیست و سامانه ای که در این راستا فعال شده، مرغ داران طبق فعالیت، نهاده های دامی را تحویل می گیرند.

مرغ 20 درصد مازاد نیاز استان تولید می شود

بهزاد منصوری رئیس سازمان صمت در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: در راستای ساماندهی بازار مرغ، راه اندازی سامانه ای برای رصد و کنترل مرغ های تولیدی در دستور کار قرار گرفت که مرغ ها از تولید تا حوزه مصرف ردیابی شوند.

وی با اشاره به این که استان 20 درصد مازاد نیاز، مرغ تولیدی دارد افزود: در حال حاضر وضعیت بازار مرغ در استان ملتهب شده که دلیل این امر این است که در برخی از استانها و شهرها به خاطر گرمای هوای تنشی وجود دارد و سبب کاهش در تولید شده است.

رئیس سازمان صمت لرستان تصریح کرد: در استان های همجوار قیمت مرغ بالا بوده اما ما تلاش کردیم تا مرغ های تولیدی با قیمت مصوب به دست مصرف کننده برسد.

منصوری عنوان کرد: در کل زنجیره تولید تا توزیع گاهی خارج از شبکه مرغ خارج می شود که لازم است همه دستگاه های ستاد تنظیم بازار در این راستا همکاری و تلاش کنند تا از خروج مرغ جلوگیری شود.

وی بیان کرد: طبق گزارشات در برخی از موارد، از شهرهای دیگر به استان سفر می کنند و مرغ به تعداد بسیار بالا خریداری می کنند و این نیز یکی از عوامل کاهش مرغ در بازار شده است.

سامانه کابوک برای رصد مرغ از تولید تا توزیع

رئیس سازمان صمت لرستان گفت: تا زمانی که مرغ مورد نیاز استان تامین نشود، خروج مرغ چه به صورت زنده و یا کشتارهی ممنوع است و در صورت مشاهده برخورد می شود.

منصوری با اشاره به سامانه کابوک افزود: توزیع خرده فروشی مرغ بر اساس مصوبات این ستاد از طریق سامانه کابوک انجام می شود.

به هر حال وضعیت بازار مرغ همچنان در تب بی نظارتی می سوزد، اگرچه گهگاهی راهکارهایی به عنوان یک مسکن ارائه می شود اما عملا اثر مثبتی در بازار نداشته و انتظار می رود تا برای جلوگیری از خروج غیر مجاز مرغ که این گونه آشفته بازار در استان ایجاد کرده فکری اساسی شود.

انتهای پیام /

بازار مرغ دوباره به هم ریخت!/«مرغ» اینبار همسفر شوتی‌ها شد 2
بازار مرغ دوباره به هم ریخت!/«مرغ» اینبار همسفر شوتی‌ها شد 3
بازار مرغ دوباره به هم ریخت!/«مرغ» اینبار همسفر شوتی‌ها شد 4