بازخوانی «زندگانی امام حسن مجتبی (ع)»
چاپ پنجم کتاب «زندگانی امام حسن مجتبی (ع)» اثر آیت الله سیدهاشم رسولی محلاتی به همت مؤسسه بوستان کتاب روانه بازار نشر شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، به نقل از روابط عمومی مؤسسه بوستان کتاب، چاپ پنجم کتاب «زندگانی امام حسن مجتبی (ع)» اثر آیت الله سیدهاشم رسولی محلاتی به همت مؤسسه بوستان کتاب در 472 صفحه منتشر شد.
امام حسن مجتبی (ع) یکی از امامان معصوم است که مطالعه زندگی ایشان آموزه های فراوانی از معارف دینی و انسانی را به دست میدهد. در اینباره کتابهای فراوانی نوشته شده اما در اثر حاضر، مؤلف با نثری روان و استناد به منابع کهن همه جنبههای زندگی این امام معصوم (ع) را کاویده است.
کتاب حاضر در 12 فصل تألیف شده است؛ فصل اول که به ولادت امام حسن (ع) اختصاص یافته، ضمن بیان توضیحاتی در خصوص ولادت و مراسم نامگذاری، به انجام مراسم دینی و سنتهای مذهبی و کنیه و القاب آن حضرت میپردازد.
نویسنده در فصل دوم، به «زندگی آن حضرت در زمان رسول خدا (ص)» پرداخته و در ابتدا به شدت علاقه رسول خدا (ص) به حسنین (ع)» اشاره کرده و مطلبی با عنوان «ارث رسول خدا (ص) به حسنین (ع)» را به رشته تحریر در آورده و ذکاوت و استعداد فوق العاده امام (ع) مورد تأکید قرار گرفته است.
سومین فصل به «شمه ای از فضایل حسنین (ع) در دورادن کودکی و نوجوانی» اشاره کرده و فضایل حسنین (ع) در قرآن مورد تبیین قرار گرفته و در این راستا به آیات مباهله، تطهیر، مودت و سوره «هل اتی» اشاره شده است.
فصل بعدی این اثر به زندگانی آن حضرت پس از رحلت رسول خدا (ص) تا پایان خلافت خلیفه سوم میپردازد و با اشاره به قضاوت شگفتانگیز امام حسن (ع) در زمان طفولیت، احاطه آن بزرگوار به علوم قرآن در سنین نوجوانی را تبیین کرده و داستان سخنرانی جالب امام حسن (ع) در حضور پدر تشریح شده است.
«زندگانی آن حضرت در زمان حکومت امام علی (ع)» عنوان پنجمین فصل از کتاب حاضر است که به حضور امام (ع) در میدان جنگ جمل و صفین، اعلام آمادگی برای جهاد، قسمتی از وصایای امیرالمؤمنین (ع) به فرزند حسن (ع) اشاره دارد.
ششمین فصل از اثر مذکور مربوط به «دوران امامت تا صلح معاویه» است که در این فصل به سخنرانی امام (ع) در روز شهادت پدر، خطبه امام (ع) و بیعت مردم با آن حضرت، کشتن قاتل پدر، جاسوسان معاویه در کوفه و بصره، نامههای امام حسن (ع) برای اتمام حجت با معاویه، حرکت معاویه به سوی عراق و سخنرانی امام (ع)، تلاش معاویه برای فریب سرداران لشکر امام (ع)، و یاران بی وفای امام (ع) پرداخته شده است.
فصل بعدی به «ماجرای صلح و علل کناره گیری امام از حکومت» میپردازد که در این میان، مباحثی همچون بستری شدن امام (ع) در مداین، کنارهگیری از حکومت و پذیرش صلح، متن قرارداد و مواد صلحنامه، بررسی اجمالی سخنان امام (ع) به منظور اطلاع از علل واگذاری حکومت، علل سستی و تزلزل اطرافیان امام، افشا و خنثی کردن فریب دشمن تبیین شده است.
در فصل هشتم به «مخالفان پیمان صلح» می پردازد که از جمله مباحث این فصل میتوان به به سفر امام حسن (ع) به شام و برخورد با معاویه، منطق تبهکاران درباره معیار خوبی و بدی، توطئه معاویه برای اهانت به امام (ع) پرداخت.
«شمهای از فضایل و مکارم اخلاق آن حضرت» عنوان فصل بعدی این اثر است که ضمن بیان تواضع و فروتنی آن حضرت، نمونههایی از کرم و سخاوت و بزرگواری امام (ع) تبیین، و در ادامه مکارم اخلاق و سیره های عملی امام (ع) مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
در دهمین فصل، «سخنانی حکمتآمیز از امام حسن (ع)» تشریح شده و معیار محبت و بغض اهل بیت (ع) تبیین و پاسخ سؤالات پادشاه روم و معجزهای از امیرالمؤمنین (ع) و امام حسن (ع) مطرح شده در ادامه نیز، آداب سفره و غذا خوردن، فواید رفت و آمد به مساجد، برخی از کلمات قصار آن حضرت و قسمتی از دعاهای ایشان آمده است.
در یازدهمین فصل از کتاب حاضر به «شهادت امام حسن (ع)» اختصاص یافته که ماجرای غم انگیز شهادت امام (ع)، تصمیم معاویه به گرفتن بیعت برای یزید، ماجرای غم انگیز شهادت امام حسن (ع)، عدم اظهار نام قاتل، وصایای آموزنده امام (ع) به جناده، هنگام پرداز به ملکوت اعلی، مراسم غسل و نماز و تشییع و دفن امام (ع)، فتنه عایشه و بنیامیه برای جلوگیری از دفن حسن (ع) در مقبره رسول خدا (ص)، تیرباران کردن جنازه امام حسن (ع)، هفت روز عزای عمومی در مکه و مدینه، تاریخ شهادت و مدت عمر آن حضرت را تشریح کرده است. دوازدهمین و آخرین فصل از این اثر به «زنان و فرزندان امام حسن (ع)» میپردازد.
علاقهمندان برای بهرهمندی از تخفیف 10 درصدی خرید این کتاب میتوانند به سایت مؤسسه بوستان کتاب به آدرس www.bustaneketab.ir مراجعه کنند.
از دیگر آثاری که اخیراً از سوی بوستان کتاب روانه بازار نشر شده، هجدهمین چاپ از کتاب «شیعه در اسلام»، اثر علامه سید محمدحسین طباطبائی (ره) است که به کوشش حجتالاسلام والمسلمین سیدهادی خسروشاهی است که در 212 صفحه منتشر شده است. شیعه، مذهبی ریشه دار و اصیل در اسلام است که همیشه عقلانیت و معنویت را در همه عرصه های زندگی فردی و اجتماعی رقم زده است. اثر حاضر که به خامه برجسته ترین عالم شیعی معاصر، نگاشته شده، دورنمای کلی این مذهب را معرفی میکند.
کتاب «شیعه در اسلام» در سه بخش تألیف شده است؛ در بخش اول که با عنوان «کیفیت پیدایش و نشو و نمای شیعه» نگارش یافته، ضمن اشاره به آغاز پیدایش شیعه و کیفیت آن، به سبب جدا شدن اقلیت شیعه از اکثریت سنی و بروز اختلاف پرداخته و به دو مسئله جانشینی و مرجعیت علمی میپردازد.
در ادامه این بخش، با اشاره به استقرار سلطنت بنیامیه، شیعه در قرن دوم تا چهاردهم هجری مورد بحث و بررسی قرار گرفته و انشعابات شیعه تشریح شده و در پایان، به شیعه 12 امامی و فرق ایشان با زیدیه و اسماعیلیه اشاره شده است.
نویسنده در دومین بخش کتاب «شیعه در اسلام» که به «تفکر مذهبی شیعه» اختصاص یافته، مأخذ اساسی تفکر مذهبی در اسلام را تبیین و راههایی که قرآن کریم برای تفکر مذهبی نشان میدهد را تبیین کرده و تفاوت در میان سه طریق نامبرده را مورد بحث و بررسی قرار داده و روش شیعه در عمل به حدیث را بیان کرده و به تعلیم و تعلم عمومی در اسلام میپردازد.
«اعتقادات اسلام از نظر شیعه دوازده امامی» عنوان سومین و آخرین بخش از کتاب حاضر است که ضمن اشاره به پیغمبرشناسی، معادشناسی و امامشناسی، به فرق میان نبی و امام اشاره شده و در ادامه نیز اجمالی از تاریخ زندگی دوازده امام (ع) تبیین و ظهور مهدی (عج) از نظر عمومی و خصوصی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. پایان این بخش نیز به پیام معنوی شیعه اختصاص یافته است.
در بخشی از کتاب ذیل موضوع «پیام معنوی شیعه» میخوانیم:
پیام معنوی شیعه به جهانیان یک جمله بیش نیست، آن این است که «خدا را بشناسید» و تعبیر دیگر راه خداشناسی را پیش گیرند تا سعادتمند و رستگار شوند و این همان جمله ای است که پیغمبر اکرم (ص) برای نخستین بار دعوت جهانی خود را به آن افتتاح فرمود: «ای مردم خدا را به یگانگی بشناسید و اعتراف کنید تا رستگار شوید».
ما افراد بشر به حسب طبع دلداده بسیاری از مقاصد زندگی و لذایذ مادی هستیم ولی با نهاد خدادادی خود می فهمیم که این لذایذ و مطالب برای انسان آفریده شده نه انسان برای آنها، و آنها به دنبال انسان باید باشند نه انسان به دنبال آنها. تنها خداست که واقعیتی است غیر قابل زوال و همه چیز در پناه هستی او رنگ هستی مییابند و با روشنایی ذات او روشن و پیدا میشوند.
هنگامی که انسان با چنین درکی مجهز شود، آن وقت است که خیمه هستی او در پیش چشمش مانند حباب روی آب فرو میخوابد و عیاناً مشاهده میکند که جهان و جهانیان به یک هستی نامحدود و حیات و قدرت و علم و هر گونه کمال نامتناهی تکیه زدهاند و انسان و هر پدیده دیگر جهانی مانند دریچههایی هستند که هر کدام به اندازه ظرفیت خود ماوراء خود را که جهان ابدیت است، نشان میدهند.
آن وقت است که انسان تحت ولایت و سرپرستی پروردگار پاک قرار میگیرد و هر چه را بشناسد با خدا میشناسد و با هدایت و رهبری خدا با اخلاقی پاک و اعمالی نیک (آیین اسلام و تسلیم حق که آیین فطرت است) متلبس میگردد.
این است آخرین درجه کمال انسانی و مقام انسانی کامل یعنی امام که به موهبت خدایی به این مقام رسیده و کسانی که از راه اکتساب به این کمال نائل شوند با اختلاف درجاتی که دارند، پیروان حقیقی امام میباشند.
و از این جا روشن میشود که خداشناسی و امامشناسی هرگز از هم جدا نمیشوند، چنانکه خداشناسی و خودشناسی از هم جدا نمیشوند، زیرا کسی که هستی مجازی خود را بشناسد، هستی حقیقی خدای بینیاز را شناخته است.
علاقهمندان جهت خرید اینترنتی این کتاب می توانند به نشانی اینترنتی www.bustaneketab.ir مراجعه کنند.
دست پر بوستان کتاب در نمایشگاه کتاب رونمایی از 150 عنوان جدید در بوستان کتاب / معاون فرهنگی ارشاد: وظیفه وزارتخانه حمایت و ترویج آثار ارزشمند است