بازسازی التیامی بر آلام مرزنشینان زلزلهزده قصرشیرین
قصرشیرین - ایرنا - سه سال از زلزله 21 آبان سال 96 غرب کرمانشاه میگذرد، زمین لرزهای که داغی بزرگ بر دل کرمانشاهیان گذاشت اما زخم عمیق این حادثه تلخ با همت و یاری مردم و مسوولان و به ثمر نشستن بازسازیها و حضور دوباره مردم در منازلشان تا حدودی التیام یافت.
به گزارش خبرنگار ایرنا، زمین لرزه 7.3 ریشتری مرگبار شامگاه 21 آبان سال 96، قصرشیرین را همچون دیگر مناطق کرمانشاه ویران کرد و نتیجه این غرش 20 ثانیه ای زمین برای مرزنشینان، چیزی جزء مرگ و ویرانی و خانه خرابی برای مرزنشینان نبود.
زلزله ای که در 11 کیلومتری بخش ازگله و 32 کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب در غرب کرمانشاه به 10 شهرستان و یک هزار و 930 روستای کرمانشاه خسارت وارد کرد و براساس آمارهای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی 123 هزار واحد مسکونی شهری و روستایی در جریان این حادثه آسیب کلی و جزیی دید.
جان باختن 620 تن و مصدوم شدن 12 هزار و 386تن از مردمان دیار غرب کرمانشاه و پس لرزه های بی شمار، همه و همه تنها گوشه ای از حکایت تلخ زلزله غرب کرمانشاه است، شبی که همه جا را صدای شیون و زاری پر کرده بود و سقف هزاران خانه ریخت و هزاران نفر آواره کوچه و خیابان شدند.
حکایت قصرشیرین در غربی ترین نقطه ایران اسلامی با 186 کیلومتر مرز و 27 هزار تن جمعیت اما چیزی دیگری است مرزنشینان این منطقه یکبار در جنگ آواره شدند و بار دیگر در سالگرد زلزله 96 که تنها یک سال از این حادثه تلخ نگذشته بود، باز هم در چهارم آذر ماه سال 97، دوباره لرزید و باز هم چهار هزار خانه دیگر در این حادثه دچار خسارت شد و 771 تن دیگر مصدوم شدند.
با گذشت سه سال از حادثه دلخراش زلزله سال 96، باتلاش و اهتمام دولتمردان برای ساختن واحدهای مسکونی، بهداشتی، آموزشی و فرهنگی، قصرشیرین رختی نو به تن کرده و بازسازی به روزهای پایانش رسیده و اکنون چهره این شهرستان با زمان زلزله بسیار متفاوت است اگرچه پس لرزه ها ادامه دارد ولی مقاومت خانه ها اندکی دل های لرزان مردمان این منطقه را استوار کرده است.
15 هزار میلیارد خسارت زلزله به زیرساخت های استان کرمانشاه
طبق اعلام هوشنگ بازوند استاندار کرمانشاه، 2 زلزله بزرگ 7.3 ریشتری آبان سال 96 و 6.4 ریشتری آذر سال 97 در مجموع 15 هزار میلیارد ریال به زیرساخت های استان کرمانشاه خسارت وارد کرد که حجم بزرگ ویرانی ها، با تزریق اعتبارات توسط دولت و تلاش و همت مردم و مسوولان توانست پایانی خوش برای مناطق زلزله زده استان داشته باشد.
اکنون وعده مسوولان به مردم محقق شده و واحدهای آسیب دیده که قرار بود پایان سال 98 تحویل مالکان شود و بازسازی ها به ایستگاه آخر برسد با وجود بحران کرونا و مشکلاتی که این بیماری ویروسی برای تمامی مناطق کشور در کنار تورم، گرانی و مشکلات معیشتی ایجاد کرده اما در سایه تلاش و خدمات ارزنده دولت تقریبا همه زلزله زدگان واحدهایشان را از نو ساختند.
حضور رهبر معظم انقلاب در مناطق زلزله زده و دم مسیحایی ایشان برای فرصت سازی از تهدید زلزله، تزریق اعتبارات و اعطای تسهیلات ارزان قیمت با بازپرداخت بلندمدت، حضور رییس جمهوری و هیات وزیران و تلاش نهادهای نظامی و غیرت و یاری ملت بزرگ ایران همه و همه در از سرگیری زندگی عادی مردم مرزنشین قصرشیرین و دیگر مناطق زلزله زده نقش داشت و کام زلزله زدگان را از این حادثه تلخ شیرین کرد.
پایان تعمیرات چهارهزار و 544 واحد مسکونی در قصرشیرین
فرماندار قصرشیرین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به سومین سالگرد حادثه تلخ زلزله غرب کرمانشاه و بزرگداشت یاد و خاطره جانباختگان این حادثه تلخ، گفت: در جریان زلزله چهار هزار و 544 واحد مسکونی این شهرستان دچار خسارتی از نوع یک تا سه شد که با اعطای تنسهیلات در کمتر از چند ماه از گذشت زلزله بزرگ سال 96 تعمیرات همه واحدها انجام شد و مالکان در این واحدها به زندگی عادی خود بازگشتند.
مرادعلی تاتار افزود: از مجموع این واحدها سه هزار و 595 واحد شهری و 949 واحد روستایی است که تسهیلاتی با توجه به شدت آسیب دیدگی این واحدها برای مقاوم سازی در اختیار آن ها قرار گرفت و مالکان این واحدها توانستند تعمیرات آن ها را در یک پروسه زمانی کوتاه انجام دهند و در منازلشان سکونت یابند.
تمامی واحدهای مسکونی روستایی ساخته شده است
نماینده عالی دولت در قصرشیرین گفت: در جریان زلزله در مجموع 960 واحد در شهر و روستاهای این شهرستان تخریب شد که از این تعداد 412 واحد مسکونی روستایی است که همه این واحدها تکمیل و مالکان در آن مستقر شده اند.
تاتار ادامه داد: همچنین 356 واحد مسکونی شهری نیز که در زلزله سال های 96 و 97 آسیب دید تکمیل شده است و مابقی واحدها نیز در ایستگاه پایانی قرار دارند و دلیل طولانی شدن پروسه ساخت آن ها مراجعه نکردن مالکان و یا دیر اقدام کردن برای بازسازی و نوسازی بوده است.
خانه دار شدن مستاجران واحدهای تخریبی
زلزله های 96 و 97 اگرچه تلخ بود اما این حادثه شیرینی های خود را نیز دارد و یکی از آن صاحب خانه شدن خانه به دوشانی است که یک درصد فکر نمی کردند روزی در منازل خود سکونت یابند و از اجاره نشینی رها شوند و بر همین اساس دولت با اعطای زمین و تسهیلات به خانه دار شدن این قشر کم درآمد کمک کرد.
فرماندار قصرشیرین گفت: در محله قصرجدید قصرشیرین دولت برای واگذاری زمین هایی برای مستاجران خانه های تخریبی واجد شرایط، قطعاتی با مساحت 200 متر مربع را پلاک کوبی کرد تا هر قطعه 200 متری به مستاجران برسد و این گونه آن ها در یک پروسه زمانی مشخص نسبت به ساخت مسکن اقدام کنند.
تاتار ادامه داد: در قصرشیرین 214 خانوار با تایید ستاد مدیریت بحران و انجام مراحل اداری مشمول اعطای زمین هستند که در مرحله نخست 69 قطعه زمین برای 138 خانوار هر 2 خانوار یک قطعه به مالکان زلزله زده واگذار شد و از مجموع 60 پلاک واگذار شده ساخت و ساز با پیشرفت بسیار خوبی در حال اجرا است که 9 قطعه زمین نیز از مجموع زمین های مرحله اول باقی مانده و قرار است با قطعات مرحله دوم واگذار شود.
وی اظهار داشت: همچنین در مرحله دوم قرار است 38 قطعه زمین به 76 خانوار واگذار شود که کار واگذاری زمین ها و اعطای تسهیلات به مستاجران واجد شرایط در دست بررسی است.
فرماندار قصرشیرین گفت: مستاجران واجد شرایط این طرح فاقد هرگونه ملک و یا زمین هستند و تاکنون هیچ گونه تسهیلات مسکن استفاده نکرده اند و زمین ها نیز قابلیت نقل و انتقال و فروش ندارد و تنها مالکان به عنوان بهره بردار حق سکونت در آن را دارند.
ساخت پنج خانه بهداشت
تاتار گفت: در جریان زلزله آبان سال96 خانه های بهداشت روستایی این شهرستان دچار آسیب شد که پنج خانه بهداشت روستایی در روستاهای شیرین آب، آقابرار، سیداحمد، کرکهرک گراوه تازه آباد با 6 هزار میلیارد ریال با حمایت خیران و اعتبارات دولتی ساخته شد.
تعمیر مساجد شهرستان قصرشیرین
فرماندار قصرشیرین ادامه داد: مساجد این شهرستان در جریان زلزله خسارات فراوانی دید که 9 مسجد شهری و 16 مسجد روستایی با چند حسینیه آسیب دیده و یا تخریب شدند که با تلاش های استانداری کرمانشاه و با حمایت دولت، 2 میلیارد و 330 میلیون تومان از محل اعتبارات ماده 12 ویژه زلزله برای بازسازی و مقاوم سازی آنها تامین شد.
او گفت: از مجموع مساجد آسیب دیده ساخت 2 مسجد روستاهای فتاح بگ و طهماسب از توابع بخش مرکزی این شهرستان پایان یافته و مساجد روستاهای برفی و سیدحاتم، داربلوط و امام حسن (ع) نیز با پیشرفت فیزیکی مناسبی در حال ساخت است و تعمیرات هشت باب مسجد روستایی نیز پایان یافته و 6 مسجد نیز در دست تعمیر است.
بازسازی چهار مدرسه در قصرشیرین
فرماندار قصرشیرین گفت: در جریان زلزله 21 آبان 96، تعداد پنج مدرسه تخریب شد که از این مدارس 2 مدرسه شهری و 2 مدرسه روستایی بازسازی و به بهره برداری رسیده و این مدارس به چرخه آموزشی بازگشته اند.
تاتار افزود: علاوه بر این یک مدرسه نیز در قصرجدید از محل اعتبارات رهبری با پیمانکاری شرکت «پرچین غرب» فونداسیون آن انجام شده است و اکنون می توان گفت قصرشیرین نماد خدمت دولت برای آبادانی و عمران و پیشرفت است و این منطقه روی ریل توسعه است.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*