یک‌شنبه 4 آذر 1403

بازگرداندن آوارگان داعشی الهول به عراق؛ اهداف و تبعات

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
بازگرداندن آوارگان داعشی الهول به عراق؛ اهداف و تبعات

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، «بدر الزیادی» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق از تحرکاتی برای بازگرداندن خانواده‌های داعشی از اردوگاه «الهول» سوریه به خاک عراق خبر داد و درباره تبعات این تحرکات هشدار داد. اردوگاه الهول سوریه که جمعیت آواره را در خود جای داده است، در ماه‌های اخیر به موضوع مهم سیاسی و رسانه‌ای تبدیل شد. آمار دقیقی درباره میزان جمعیت آواره در اردوگاه الهول...

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، «بدر الزیادی» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق از تحرکاتی برای بازگرداندن خانواده‌های داعشی از اردوگاه «الهول» سوریه به خاک عراق خبر داد و درباره تبعات این تحرکات هشدار داد. اردوگاه الهول سوریه که جمعیت آواره را در خود جای داده است، در ماه‌های اخیر به موضوع مهم سیاسی و رسانه‌ای تبدیل شد. آمار دقیقی درباره میزان جمعیت آواره در اردوگاه الهول وجود ندارد، اما برخی منابع شمار آوارگان در این اردوگاه را تا 75 هزار نفر اعلام کردند که احتمالا حدود 50 هزار نفر از آن‌ها کودک هستند. اکثریت قریب به اتفاق این آوارگان خانواده‌های داعشی هستند که از عراق بعد سال 2017 و اعلام پیروزی بر داعش فرار کرده و اکنون در منطقه حسکه بین سوریه و عراق در چادر و با کمترین امکانات زندگی می‌کنند.

مخالفت عراقی‌ها با بازگرداندن آوارگان الهول

شرایط سخت زندگی آن‌ها در الهول، موضوعی است که سبب شد در ماه‌های اخیر بحث بازگشت آن‌ها به عراق جدی باشد. بازگشت آوارگان اردوگاه الهول به عراق با مخالفت جدی در داخل این کشور همراه شد. بسیاری افراد در عراق با بازگشت آن‌ها به خاطر نقش یا همکاری که در کشتار مردم داشته‌اند؛ مخالف هستند. «قاسم الاعرجی» مشاور امنیت ملی عراق، کودکان حاضر در اردوگاه الهول را «داعشی‌های آینده» توصیف کرده است که خطری برای عراق و منطقه به حساب خواهند آمد.

با وجود هشدارها، اما خبر‌ها حاکی از این است که دولت عراق ناچار است زمینه بازگشت این آوارگان از الهول سوریه به داخل عراق را فراهم کند. پیش از این وزارت مهاجرین و پناهندگان عراق اردوگاه «الکسک» در استان نینوا را به عنوان مقر پذیرش این خانواده‌های داعشی آواره مشخص کرده بود، اما در پی مخالفت‌های داخلی، این اردوگاه در اختیار وزارت دفاع قرار گرفت و تبدیل به پادگان نظامی شد.

عراق بیش از هر کشوری در سال‌های اخیر هزینه تروریسم داعشی را پرداخت کرده است. ده‌ها هزار عراقی در اثر تهاجم و خوی غیرانسانی داعشی‌ها کشته و ده‌ها هزار نفر زخمی و میلیون‌ها نفر آواره شدند و بخش زیادی از زیرساخت‌های مناطقی که تحت اشغال داعش قرار داشت، تخریب شده است. مخالفان بازگشت این آوارگان داعشی به عراق، این سوال مهم را مطرح می‌کنند که چرا اتباع اروپایی عضو داعش اجازه بازگشت به کشور‌های خود از سوریه را ندارند، اما دولت عراق ناچار است عراقی‌های عضو داعش را به عراق بازگرداند؟

دولت عراق تحت فشار آمریکا

به نظر می‌رسد دولت عراق تحت فشار آمریکا مجبور است آوارگان اردوگاه الهول را به عراق بازگرداند. در همین راستا، «بدر الزیادی» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق گفت به نظر می‌رسد که ایالات متحده آمریکا به دولت عراق برای بازگرداندن خانواده‌های داعشی در اردوگاه الهول فشار وارد می‌کند.

ناامن‌سازی عراق؛ مطلوب آمریکا

تقویت موقعیت بازمانده‌های داعشی در عراق، موضوعی سازگار با منافع آمریکا است. آمریکا با بهره‌گیری از تروریسم داعشی سعی دارد بقای نظامیان خود در عراق را تضمین کند. در همین راستا، «عباس الزیدی»، یکی از فرماندهان ارشد حشد الشعبی گفت ایالات متحده آمریکا با تقویت تروریسم در عراق به دنبال تداوم حضور نظامی خود در این کشور است. یکی از طرح‌های آمریکایی‌ها بازگرداندن تروریست‌های اردوگاه الهول در سوریه به عراق است.

بدون تردید، بازگرداندن آوارگان داعشی به عراق تبعات امنیتی برای این کشور خواهد داشت و سبب افزایش ناامنی در عراق خواهد شد، موضوعی که «بدر الزیادی» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق نیز درباره آن هشدار داد. ناامن‌سازی عراق، مطلوب آمریکا است چرا که پیش از این نیز با ناامن‌سازی این کشور از سال 2011 به بعد، زمینه بقای نظامیان خود در عراق را فراهم کرده بود

منبع: ایران پرس