بازیهای آسیایی هانگژو / طلسم 17 ساله میشکند؟
شاهین موسوی با سه مدال برنز آسیا و طوفان شریفی با کسب مدال برنز در آخرین دوره قهرمانی آسیا پیش از این تواناییهای خود را بارها نشان دادند و قطعاً در صورت مهیا بودن ابتدا توانایی کسب مدال در این دوره و در ادامه حتی شکستن طلسم 17 ساله مدال طلای علی مظاهری را نیز دارند.
تیم ملی بوکس در شرایطی در هانگژو حضور دارد که در تاریخ این مسابقات موفق به کسب 42 مدال شده است.
به گزارش تسنیم، تیم ملی بوکس یکی دیگر از تیمهای اعزامی ایران به بازیهای آسیایی 2022 هانگژوست، رشتهای که طی سالهای فعالیت خود با فراز و فرودهای بسیاری همراه بوده است و شاید در نگاه ابتدایی یکی از کم امیدترین رشتههای حاضر در هانگژو باشد، اما سابقه حضور آن در مسابقات نشان میدهد که به جز در دوره گذشته همواره نمایندگان کشورمان با کسب مدال از بازیهای آسیایی بازگشتند.
رشته بوکس با 17 حضور در 18 دوره گذشته بازیهای آسیایی یکی از رشتههای قدیمی تاریخ برگزاری المپیک آسیایی است و تیم ملی کشورمان نیز در مجموع 11 حضور خود در این رقابتها موفق به کسب پنج مدال طلا، 11 نقره و 26 برنز و مجموعاً 42 مدال شده است.
بازیهای آسیایی تهران اوج درخشش بوکس ایران
اولین حضور بوکس ایران در دومین دوره برگزاری مسابقات بوکس در سال 1958 در توکیو ژاپن است که با کسب سه مدال و سه مدال برنز و حضور در جایگاه پنجم مسابقات عملکرد قابل قبولی داشت. در این دوره از مسابقات زنده یاد وازیک قازاریان، زنده یاد امیر یاوری و سورن پیرجانیان موفق به کسب مدال نقره شدند و زنده یاد اکبر خوجینی، زنده یاد لئون خاچاطوریان و زنده یاد ایزار ایلخانوف نیز به مدال برنز رسیدند تا نخستین تجربه حضور در بازیهای آسیایی با کسب شش مدال برای بوکس ایران همراه باشد.
در بازیهای آسیایی 1962 جاکارتا نیز همانند بازیهای آسیایی 1954 مانیل کاروان ورزشی کشورمان در بازیهای آسیایی شرکت نکرد تا طبیعتاً بوکس نیز در مسابقات حضور نداشته باشد. بازیهای آسیایی 1966 بانکوک، دومین حضور بوکس ایران در بازیهای آسیایی بود که با کسب چهار مدال برنز و جایگاه هشتمی برای نمایندگان کشورمان به پایان رسید. ناصر آقایی، التفات طالبی، آلوش عباسی و حسین فتحیانپور چهار مدالآور بوکس ایران بودند که متأسفانه هر چهار نفر دیگر در قید حیات نیستند.
روند مدالآوری بوکس ایران در بازیهای آسیایی 1970 بانکوک نیز ادامه داشت و در این دوره عمران خاتمی موفق به کسب مدال نقره شد و محمد ساروخانی و زنده یاد غلامحسین پاکمنش هم به مدال برنز رسیدند. اوج عملکرد بوکس ایران در تاریخ بازیهای آسیایی مربوط با مسابقات 1974 تهران است که تیم کشورمان با کسب سه مدال طلا، دو نقره و پنج مدال برنز در رقابتی میلیمتری با کره جنوبی نایب قهرمان مسابقات شد.
زنده یاد شریف دلارام، ماسیس هامبارسونیان و عبدالرضا انداوه موفق به کسب سه مدال طلا شدند تا نام خود را بهعنوان اولین طلاییهای تاریخ بوکس ایران ثبت کنند. عبدالرضا انصاری و جبار فعلی نیز در این مسابقات به مدال نقره رسیدند و هاملت میناسیان، حسین مادردوست، احمد پورافتخاری، وارتکس پاراسانیان و فرشید انتقامی نیز مدال برنز کسب کردند. هدایت تیم ملی کشورمان در این مسابقات برعهده الکساندر والادار رومانیایی بود.
پکن؛ بازگشت دوباره بوکس ایران به میادین بینالمللی
با پیروزی انقلاب اسلامی فعالیت بوکس ایران برای 11 سال به حالت تعطیل درآمد و حضور در سه دوره بازیهای آسیایی 1978 بانکوک، 1982 دهلی نو و 1986 سئول را از دست داد، اما با راهاندازی دوباره این رشته در کشور با همت احمدناطق نوری، مجدداً بوکس یکی از رشتههای همیشه حاضر در بازیهای آسیایی بوده است. بازیهای آسیایی 1990 پکن اولین حضور دوباره بوکس بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در مسابقات بود که با کسب یک مدال نقره علیاصغر کاظمی و دو مدال برنز سیامک ورزیده و زنده یاد ایرج کیارستمی برای نمایندگان کشورمان همراه شد.
بوکس ایران برای کسب دوباره مدال طلای بازیهای آسیایی تنها یک دوره انتظار کشید و در دومین حضور در این مسابقات بعد از انقلاب توسط زنده یاد ایوب پورتقی قوشچی موفق به کسب چهارمین مدال طلای تاریخ خود در بازیهای آسیایی شد. در این دوره (بازیهای آسیایی 1994 هیروشیما) محمدرضا صمدی به مدال نقره رسید و بهمن عزیزپور و انوشیروان نوریان نیز دو مدال برنز کسب کردند تا تیم کشورمان در جایگاه ششم مسابقات قرار بگیرد.
بازیهای آسیایی 1998 بانکوک نیز با کسب دو مدال برای بوکس ایران همراه بود. در این دوره از مسابقات محمدرضا صمدی همانند دوره گذشته به مدال نقره رسید و روحالله حسینی نیز مدال برنز کسب کرد. برخی مسائل درون اردویی در سال 2002 باعث شد تا با وجودی که تیم ملی بوکس قرار بود یکی از رشتههای اعزامی به مسابقات باشد، در لحظات آخر از حضور در این رویداد بازبماند.
شروع تاریخسازی مظاهری از دوحه
بازیهای آسیایی 2006 دوحه نیز با خاطرات خوبی برای بوکس ایران به پایان رسید. در این مسابقات علی مظاهری پس از 12 سال دوباره برای بوکس ایران موفق به کسب مدال طلا شد. مظاهری با این مدال روند شروع مدالآوریهای خود در بازیهای آسیایی را آغاز کرد، مدالی که هیچ کس فکر نمیکرد تکرار آن برای بوکس ایران تبدیل به حسرت شود و حالا 17 سال از کسب آن گذشته باشد. در این دوره از مسابقات جاسم دلاوری، مهدی قربانی و محمد ستارپور نیز به مدال برنز رسیدند تا تیم کشورمان در مجموع جدول توزیع مدالها همانند سال 1994 در جایگاه ششم قرار گیرد و بهترین نتیجه ما بعد از انقلاب اسلامی باشد.
بازیهای آسیایی 2010 گوانگژو نیز با کسب سه مدال برنز برای بوکس ایران به پایان رسید. محمدستارپور، علی مظاهری و روحالله حسینی به سه مدال برنز در گوانگژو دست یافتند. بازیهای آسیایی 2014 اینچئون دهمین حضور بوکس ایران در المپیک آسیایی بود و این بار نیز با کسب مدال برای این رشته ورزش کشور همراه شد. در کره جنوبی علی مظاهری با کسب مدال نقره کلکسیون مدالهای خود در تاریخ بازیهای آسیایی را تکمیل کرد و پس از مدال طلا و برنز جای مدال خالی مدال نقره را نیز پر کرد. جاسم دلاوری دیگر مدال نقره بوکس کشورمان را در این دوره کسب کرد و احسان روزبهانی نیز به مدال برنز رسید.
آخرین حضور بوکس ایران در بازیهای آسیایی 2018 جاکارتا و پالمبانگ با بدترین نتیجه تاریخ این رشته ورزشی همراه شد و تیم ملی بوکس که با سه بوکسور به این رویداد اعزام شده بود، برای اولین بار با دست خالی به کشور بازگشت.
مظاهری پرافتخارترین بوکسور ایران
در تاریخ برگزاری بازیهای آسیایی علی مظاهری ملیپوش کرمانشاهی سابق تیم ملی با کسب یک مدال طلا، یک نقره و یک برنز پرافتخارترین نماینده کشورمان است. همچنین در کنار علی مظاهری تنها زنده یاد شریف دلارام، ماسیس هامبارسونیان، عبدالرضا انداوه و زنده یاد ایوب پورتقی قوشچی موفق به کسب مدال طلا شدند.
محمدرضا صمدی با کسب دو مدال نقره، روحالله حسینی رئیس فعلی فدراسیون بوکس و جاسم دلاوری با کسب یک مدال نقره و یک مدال برنز و محمد ستارپور با کسب دو نشان برنز نیز تنها نفرات دو مدالی بوکس کشورمان در بازیهای آسیایی هستند.
نهرودی رکوردار بیشترین حضور
حسینقلی نهرودی سرمربی باتجربه تیم ملی بوکس کشورمان با حضور در بازیهای آسیایی 2022 هانگژو با چهار حضور روی صندلی کوچ ملیپوشان بوکس رکوردار حضور در بازیهای آسیایی است. بازیهای آسیایی پکن (1990) اولین حضور نهرودی در بازیهای آسیایی بهعنوان سرمربی تیم ملی بوکس بود.
او در ادامه در بازیهای آسیایی 1994 هیروشیما و 1998 بانکوک نیز حضور داشت. نهرودی در بازیهای آسیایی 2002 سئول نیز سرمربی تیم ملی کشورمان بود، اما در نهایت بوکسورهای ایران در مسابقات حاضر نشدند. با این رکورد به نظر میرسد نهرودی نه تنها در رشته بوکس بلکه باسابقهترین مربی اعزامی کاروان ورزشی کشورمان است.
ملیپوشان بوکس ایران دنبال شکستن طلسم 17 ساله
تیم ملی بوکس با پنج بوکسور در هانگژو حاضر شدد و بوکسورها امیدوار هستند این بار عملکردی بهتر از دوره گذشته مسابقات داشته باشند. حضور دانیال شهبخش، شاهین موسوی و طوفان شریفی با سابقه کسب مدال آسیایی باعث شده است تا امیدواری برای کسب مدال در این دوره نیز به ملیپوشان وجود داشته باشد.
شهبخش با مدال نقره آسیا و تنها مدال جهانی بوکس ایران، شاهین موسوی با سه مدال برنز آسیا و طوفان شریفی با کسب مدال برنز در آخرین دوره قهرمانی آسیا پیش از این تواناییهای خود را بارها نشان دادند و قطعاً در صورت مهیا بودن ابتدا توانایی کسب مدال در این دوره و در ادامه حتی شکستن طلسم 17 ساله مدال طلای علی مظاهری را نیز دارند. علی حبیبینژاد بوکسور جوان و توانمند مشهدی و ایمان رمضانپور دارنده تنها مدال بوکس ایران در مسابقات سیزم نیز بوکسورهای دست و پا بستهای نخواهند بود.
از میان اخبار