چهارشنبه 7 آذر 1403

با پلیس فتا؛ از انسداد وجوه میلیاردی حاصل از کلاهبرداری‌ها تا شناسایی760صفحه خرید و فروش سلاح / از برخورد با شایعه‌پردازان مجازی چه خبر؟

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
با پلیس فتا؛ از انسداد وجوه میلیاردی حاصل از کلاهبرداری‌ها تا شناسایی760صفحه خرید و فروش سلاح / از برخورد با شایعه‌پردازان مجازی چه خبر؟

گروه انتظامی خبرگزاری فارس_ مریم عرب انصاری: حواسش به همه چیز هست؛ پلیس فتا را می‌گویم؛ البته سعی می‌کند حواسش باشد آن هم با توکل به خداوند و تلاش شبانه‌روزی همکاران متعهد و متخصص، همانطور که رئیس پلیس فتا ناجا می‌گوید.

گفت‌وگوی ما با سردار وحید مجید رئیس پلیس فتا انتظامی کشور در خصوص چگونگی رصد فضای مجازی، برخورد با شایعات و فیک‌نیوزها، مقابله با قاچاقچیان سلاح، مهمات و دارو و همچنین صیانت از اموال مردم و دستگیری کلاهبرداران سایبری را بخوانید.

* شناسایی و برخورد قضایی با 800 نفر از عوامل تحرکات شرارت آمیز در فضای مجازی

**سردار مجید؛ هراز چندگاهی با تحرکات شرارت آمیز اراذل و اوباش در فضای مجازی مواجه هستیم. پلیس فتا در راستای برخورد با تحرکات شرارت آمیز اراذل و اوباش در بستر فضای مجازی چه اقداماتی انجام داده است؟

پلیس فتا اقدامات بسیار وسیع و مستمری را از سالیان گذشته در این حوزه در قالب طرح های مختلف به مرحله اجرا گذاشته است؛ به طور مثال در سال 1400 بالغ بر 22 هزار صفحه را در این رابطه مورد رصد عام قرار داده و آنالیز شدند.

بعد آنالیز مشاهده کردیم که یکسری موارد، موضوعاتی بود که خارج از وصف مجرمانه بود. یک سری موضوعات هم بیشتر در حوزه پلتفرم های خارجی مثل اینستاگرام بود یعنی صفحه یا پیجی را ایجاد کرده بودند و دیگر صاحب این پیج اصلا وجود نداشت و این پیج را ترک کرده بود.

اما در مورد حوزه‌هایی که فعال بودند؛ یا تحرکات اراذل و اوباشی داشتند یا دسته ای دیگر به دنبال جمع آوری فالوور بودند که این مدل رفتار یکی از شیوه‌های آنها بوده است.

در این راستا پلیس فتا اقدامات خود را انجام داده و بعد از پایش نهایی، در سال گذشته بالغ بر 800 نفر را شناسایی کرده و اقدامات قضایی و قانونی در مورد آنها اعمال شد.

*مقابله با خرید و فروش سلاح و مهمات در دستور کار / شناسایی و برخورد قضایی با 760 صفحه متخلف

** در حوزه فضای مجازی با آگهی های خرید و فروش سلاح و مهمات مواجه هستیم با توجه به اینکه بسیاری از موارد ناامنی در جامعه از جمله سرقت، زورگیری و درگیری‌های مسلحانه به واسطه وجود سلاح اتفاق می‌افتد پلیس فتا در حوزه برخورد با این موارد چه تمهیداتی اندیشیده است؟

در حوزه فروش سلاح و مهمات هم پلیس فتا به صورت مستمر با تمرکز به خصوص در حوزه اینستاگرام فعال بوده و صفحات بسیار زیادی مورد پایش عمومی پلیس قرار گرفته و در همین زمینه تعداد زیادی از صفحات مرتبط شناسایی شده‌اند.

البته باید گفت موضوعات دیگری نیز در این زمینه وجود داشته است؛ مثلاً آگهی ارائه سلاح داشتند که سلاح اسباب بازی بوده است یا ارائه سلاح بوده اما بعد از بررسی معلوم شد سلاح شکاری بوده آن هم با مجوز.

از سوی دیگر برخی موارد دیگر هم بعد از رصد و پایش مشخص شد بدین صورت که برخی با اهداف کلاهبردارانه در این زمینه وارد شده بودند؛ مثلا شما تقاضای خرید می کردید اما آنها اطلاعات هویتی شما را مورد سوء استفاده قرار داده و شما را مورد کلاهبرداری قرار می‌دادند.

در نهایت بعد از آنالیز و پایش تخصصی پلیس فتا در فضای مجازی، 760 صفحه در خصوص خرید و فروش سلاح و مهمات که دقیقا به این موضوع ارتباط داشته و فعالیت می کردند شناسایی و اقدامات قانونی و قضایی در خصوص آنها انجام شد.

*برخورد با داروهای تقلبی در عملیات پانجی‌آ / کشف 60 هزار بسته دارویی غیرمجاز 

** فروش دارو به خصوص داروهای کمیاب از جمله موارد پر تکرار در فضای مجازی است؛ نمونه بارز آن هم فروش داروهای ویژه کرونا در ایام شیوع و همه‌گیری کرونا بوده است؛ پلیس فتا در راستای برخورد با داروهای تقلبی و غیر مجاز و همچنین قاچاقچیان دارو چه اقدامات ارزنده ای انجام داده است؟

عملیات «پانچی‌آ» از سال 90 با هماهنگی با سازمان اینترپل در دستور کار پلیس فتا بوده است بدین صورت که با محوریت پلیس بین الملل و همکاری پلیس سایبری در خصوص ارائه و عرضه داروهای تقلبی و غیر مجاز و سایت هایی که به صورت آنلاین این داروها را ارائه می‌دهند یک عملیات سراسری انجام می‌شود.

همانگونه که گفتم عملیات پانجی‌آ عملیاتی است که هرساله باهدف مبارزه با تبلیغ و فروش آنلاین داروهای تقلبی و غیرمجاز صورت می‌پذیرد؛ براین اساس سال گذشته با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور و فروش دارو در شبکه‌های اجتماعی، برخی مجرمان سایبری با سوءاستفاده از این فضا اقدام به فروش داروهای تقلبی و غیرمجاز می‌کردند، لذا با توجه به حساسیت موضوع و جلوگیری از فروش بیشتر داروهای جعلی و کاهش آسیب‌های حاصله از عوارض ناشی مصرف این داروهای جعلی عملیات پانجی‌آ 14 هم‌زمان با بیش از 140 پلیس سایبری سراسر جهان اجرا شد.

این عملیات طبق بازه زمانی اعلام‌شده از سوی سازمان اینترپل و برابر هماهنگی‌های صورت گرفته از تاریخ سازمان اینترپل جهانی از تاریخ 28 اردیبهشت‌ماه الی سوم خرداد سال گذشته توسط پلیس‌های عضو این سازمان و با ظرفیت تمامی پلیس‌های فتا کشور باهدف جلوگیری از اقدامات مجرمانه باندهای شکل‌گرفته آغاز به کار کرد و در این خصوص 11 هزار صفحه در شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های داخلی و خارجی و وب‌سایت‌ها مورد رصد قرار گرفت.

طی این عملیات در ابتدا بالغ‌بر 230 مورد تخلف در این حوزه شناسایی شد و در ادامه با همکاری‌های صورت گرفته در سطح استان‌ها حدود 500 مورد پرونده در این حوزه تشکیل‌شده است و بالغ‌بر 60 هزار بسته‌های دارویی و 300 هزار واحد دارویی متشکل از داروهای تقلبی و غیرمجاز در حوزه کرونا، قلب و عروق، بیماری‌های دیابت و حوزه بیماری های پوست و مو و همچنین اقلام آرایشی و سایر موردهای غیرمجاز شناسایی و ضبط شد.

برابر تحلیل‌های صورت گرفته در این رابطه توسط کارآگاهان سایبری 50 درصد بسترهای این موارد مربوط به شبکه اجتماعی اینستاگرام، 17 درصد مربوط به تلگرام و بالغ‌بر 30 درصد مربوط به سایت‌های آگهی محور است که گزارشات تکمیلی به مبادی ذی‌ربط اعلام‌شده است.

باید گفت که بیشتر پرونده‌های احصاء شده مربوط به استان‌های تهران، آذربایجان غربی، البرز، خوزستان، گیلان و خراسان جنوبی است؛ همچنین در این زمینه تعدادی قاچاقچی نیز دستگیر و به مراجع قضایی معرفی شدند؛ همچنین در این زمینه بالغ بر 130 سایت که اقدام به ارائه و عرضه دارو می کردند شناسایی و با دستور قضایی مسدود شدند.

در این زمینه به هموطنان عزیز توصیه می کنم که دقت داشته باشند اقلام بهداشتی و دارویی موردنیاز خود را صرفاً از داروخانه‌های سطح شهر و واحدهای مسئول تهیه کرده و از ثبت سفارش اقلام بهداشتی از طریق سایت‌های غیرمجاز و بازارهای آنلاین خودداری کنند؛ همچنین در صورت مشاهده موارد مشکوک مراتب را از طریق سایت رسمی پلیس فتا به نشانی Cyberpolice.ir بخش مرکز امداد و فوریت‌های سایبری اعلام کنند.

*کشف 96 درصدی جرایم سایبری / افزایش 30 درصدی دستگیری

**برداشت‌های غیرمجاز صدرنشین جرایم اینترنتی است و خیلی از افرادی که مورد کلاهبرداری قرار گرفته‌اند از رسیدن به پول و مال از دست رفته ناامید هستند. برای مخاطبان خبرگزاری فارس بفرمایید که درصد کشفیات پلیس فتا در زمینه برداشت‌های غیر مجاز تا چه حد بوده است؟ آیا می‌توان امیدوار بود که اموال و دارایی مالباختگان به دست صاحبانشان بازگردد؟

باید گفت با تلاش همکارانم و اقدامات تخصصی ماموران پلیس فتا در سال گذشته 96 درصد کشف وقوع داشته ایم؛ یعنی فقط در 4 درصد از پرونده ها موفق نبوده اگرچه اقدامات ما در پرونده های سایبری، به صورت فنی و تخصصی ادامه دارد.

در سال گذشته کشفیات پلیس فتا در حوزه جرایم 15 درصد و در حوزه دستگیری 30 درصد افزایش داشته و قدرت کشف جرایم با افزایش یک درصدی نسبت به سال گذشته به میزان 96 درصد رسیده است.

از جمله اقدام شاخص پلیس فتا در زمینه برداشت های غیرمجاز در سال گذشته این بود که بالغ بر 330 میلیارد تومان وجوه حاصل از کلاهبرداری از مردم را بلافاصله مسدود کردیم البته در این زمینه باید از مراجع قضایی به خصوص معاونت فضای مجازی دادستان کل تشکر کنیم که در این زمینه هماهنگی بسیار خوبی با پلیس فتا داشته و با توجه به اینکه این حوزه کار تخصصی دارد همراهی منسجمی داشته‌اند.

* نیاز به تجدید نظر در قوانین جرایم رایانه ای / قوانین بازدارندگی لازم را ندارند!

اما مسئله مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که ما در این زمینه با پرونده‌های مواجه هستیم که به طور مثال یک متهم دارد اما تعداد شاکی بالا بوده؛ مثلا بیش از 100 نفر و اینکه یک متهم دارای 100 نفر شاکی است یعنی یک دفعه وارد حساب 100 نفر شده و حریم خصوصی 100 نفر را نقض کرده است.

در این زمینه مهم‌ترین مشکل این است که قوانین بازدارندگی لازم را ندارند و ما به دنبال آن هستیم که قوانین جرایم رایانه‌ای طوری تغییر کند که کسی جرأت نکند اقدام به این کار کند؛ ما هیچ راهی به جز تجدیدنظر در این زمینه نمی بینیم باید قوانین حوزه بسیار سختگیرانه باشد تا از وقوع جرم جلوگیری کند.

* برخورد با شایعات کرونایی مهمترین اقدام پلیس فتا در سطح ملی / فیک‌نیوزها در تمام کشورها وجود دارند

** بازار فضاسازی و شایعات در شبکه‌های اجتماعی همواره وجود دارد در خصوص رصد و برخورد با فیک‌نیوزها، پلیس فتا چه مسوولیتی داشته و اقداماتی انجام داده است؟

پلیس فتا موضوعاتی را که در حوزه های انتظامی و مربوط به ماموریت های ناجا و یا حوزه‌های مربوط به نظم و امنیت باشد یا اخبار فیک _آنهایی را که در حوزه مسئولیتی پلیس فتا قرار گرفته باشد - دنبال می‌کند.

مثال بارز آن حتی در حوزه ملی هم وجود داشته است و آن هم فیک‌نیوزها در بحث کرونا بوده که تمام آحاد ملت را درگیر کرده و مردم را دچار ناراحتی و استرس کرد، رسیدگی به این موضوع حتی از حوزه انتظامی خارج و به حوزه ملی وارد شد و پلیس فتا اقدامات بسیار زیادی در این زمینه انجام داد و هنوز هم در این زمینه فعال است.

اما یکسری از موضوعات در حوزه‌های مربوط به افراد است مثلاً یک خبری در مورد یک فرد اعلام می‌شود این فرد در ادامه اعلام می‌کند که مثلا این خبر شایعه بوده، راست است یا دروغ است و مستنداتی را ارائه می‌دهد و یا می‌آید و اعلام می‌کند که نباید این موضوع را در مورد وی اعلام می‌کردند؛ طبیعی است که در این صورت این موضوع در مراجع قضایی دنبال شده و پلیس هم در ادامه رسیدگی می‌کند.

اما یک موضوعی که به صورت گسیخته وجود دارد بحث این شایعاتی است که در پلتفرم‌های خارجی مطرح شده و افراد با هویت‌های گمنام و ناپیدا وارد حریم خصوصی افراد می‌شوند؛ در این صورت اگر افرادی بروند و شکایت کنند پلیس بر اساس آن چیزی که در توان دارد در جهت احقاق حق این افراد مسئله را دنبال می‌کند.

اما مسئله «فیک نیوزها» موضوعی است که متاسفانه متوجه تمام کشورهای دنیا می شود و این هم برمی‌گردد به پایین بودن فرهنگ سایبری، عدم رعایت اخلاقیات و سایر مسائل.

باید گفت فیک‌نیوزها در حوادث بزرگ جمعیتی خود و چهره واقعی شان را نشان می دهند همانند کرونا که چقدر مردم را با اخبار دروغین نگران کرده و خاطر مردم را مکدر و اندوهگین کردند؛ فیک نیوزهایی که در هر کشوری به تناسب وجود دارند.

*سوءاستفاده از اعتماد افراد شیوه رایج کلاهبرداری در حوزه رمز ارز / تشکیل 1500 پرونده کلاهبرداری در سال گذشته

** این روزها با ورود افراد به بازار رمز ارزها و اخبار کلاهبرداری های شایع در این حوزه روبرو هستیم. پلیس فتا در حوزه رمز ارزها چه مسوولیتی دارد؟

در حوزه رمزارزها طبیعتا قانون گذاری با پلیس نبوده و قانون گذاری در این زمینه مربوط به بانک مرکزی و سایر دستگاه‌ها است اما آن چیزی که در این حوزه به پلیس فتا مرتبط می شود موضوع کلاهبرداری‌های شایع در این زمینه است.

در حوزه رمز ارزها در سال 98 حدود 100 پرونده کلاهبرداری تشکیل شد که آمار در سال 1399 به 220 پرونده رسید و در سال 1400 بالغ بر 1500 پرونده کلاهبرداری تشکیل شد.

متاسفانه یکی از شگردهای کلاهبرداری در این حوزه رمز ارز، سوءاستفاده از اعتماد افراد است که با تبلیغات فریبنده اعتماد افراد را به سرمایه گذاری جلب کرده و سپس به روش های مختلف مورد کلاهبرداری قرار می دهند.

گفتنی است مخاطبان فارس من با درج پویش‌هایی با عناوین «جلوگیری از کلاهبرداری اینترنتی در حوزه ارزهای دیجیتال» و «با هکرهای شیاد در فضای مجازی برخورد شود» پیگیری این موضوعات را از خبرگزاری فارس خواستار بودند.

انتهای پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید سردار مجید رئیس پلیس فتا ناجا رصد فضای مجازی برداشت غیر مجاز برخورد با شایعات مجازی این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
با پلیس فتا؛ از انسداد وجوه میلیاردی حاصل از کلاهبرداری‌ها تا شناسایی760صفحه خرید و فروش سلاح / از برخورد با شایعه‌پردازان مجازی چه خبر؟ 2
با پلیس فتا؛ از انسداد وجوه میلیاردی حاصل از کلاهبرداری‌ها تا شناسایی760صفحه خرید و فروش سلاح / از برخورد با شایعه‌پردازان مجازی چه خبر؟ 3
با پلیس فتا؛ از انسداد وجوه میلیاردی حاصل از کلاهبرداری‌ها تا شناسایی760صفحه خرید و فروش سلاح / از برخورد با شایعه‌پردازان مجازی چه خبر؟ 4
با پلیس فتا؛ از انسداد وجوه میلیاردی حاصل از کلاهبرداری‌ها تا شناسایی760صفحه خرید و فروش سلاح / از برخورد با شایعه‌پردازان مجازی چه خبر؟ 5
با پلیس فتا؛ از انسداد وجوه میلیاردی حاصل از کلاهبرداری‌ها تا شناسایی760صفحه خرید و فروش سلاح / از برخورد با شایعه‌پردازان مجازی چه خبر؟ 6