بدعتهایی که باعث وهن اهل بیت میشوند / از عروسی حضرت قاسم تا مداحیهای بیمحتوا
برخی بدعتها در مراسمهای عزاداری و هیئات مذهبی باعث وهن اهل بیت شده که نمونهای آسیب به چهره دین مبین اسلام است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از آناج: قرنها از واقعه عاشورا گذشته اما داغ این حادثه برای شیعیان سرد نشده است، هنوز وقتی اول محرم میشود شیعیان جامه سیاه بر تن کرده و به عزاداری میپردازند. مگر ممکن است داغی چنین بزرگ فراموش شود؟
اما گاهی این عزاداریها آلوده به بدعتهایی میشوند که هم اهل بیت راضی به آن نیستند و هم موجب وهن اهل بیت میشود؛ بدعتهایی که بیشتر به دلیل ناآگاهی و عدم روشنگری برای برپاکنندگان هیئات اتفاق میافتد.
عروسی حضرت قاسم (ع) بدعت خطرناکی است
حجت الاسلام اصغر همایونی در گفتوگو با آناج در خصوص مصادیق بدعت در عزاداریهای ماه محرم اظهار داشت: موضوع تازهای که چندین سال است به ویژه در تهران باب شده مساله عروسی حضرت قاسم (ع) است، بحث اینکه عروسی حضرت قاسم اتفاق افتاده یا نه مساله تاریخی میباشد اما متاسفانه در ششم محرم اتاقی ماننده اتاق عروس آماده میکنند و میگویند عروسی گرفتهایم.
وی ادامه داد: این موضوع یک مساله خطرناک و انحرافی است که اگرچه در منطقه ما چندان مرسوم نیست اما کم کم به اینجا هم سرایت میکند.
این کارشناس مذهبی با بیان اینکه برخی کارها موجب وهن دین و اهل بیت میشود، گفت: متاسفانه برخیب هیئات با خانقاه فرقی ندارند و متاسفانه این مساله در منطقه ما شدت دارد؛ به طور مثال اشعاری کفر آمیزی در قالب مداحی خوانده میشود. حضرت علی (ع) میفرمایند: دو طایفه کمر من را شکست اولی آنهایی که حقم را پایین آوردند و دومی کسانی که من را تا مرتبه خالقیت بردند.
وی ادامه داد: متاسفانه اشعار در یک طرف و از طرف دیگر برخی حرکات در هیئات انجام میشود که شایسته اهل بیت نیست؛ اشعار قدیمی اگر مقتل هم نبودند پیام داشتند اما متاسفانه اشعار محرم جایگاهش را از دست داده و بعضا بدون محتوا یا غلوآمیز است.
آداب عزا جزء احکام تعبدی است
حجت الاسلام همایونی با اشاره به اینکه زمانی که انتقاد میکنیم هم میگویند به دستگاه امام حسین (ع) وارد نشوید، توضیح داد: این مساله خطرناکی است که مداحان شهیر هم نه به صورت عامدانه بلکه از روی جهالت حرفهایی میزنند که انگار عزا برای اهل بیت تعبدی نیست و مراجع نمیتوانند درباره آن نظر دهند.
وی ادامه داد: آداب عزاداری جزء احکام تعبدی است و منِ سخنران نمیتوانم بگویم فلان چیز وهن است بلکه کارشناس و مراجع تقلید مصادیق وهن و شرک را میگویند اما متاسفانه هیئات توجهی به آن ندارند.
این مبلغ دینی در پاسخ به این سوال که دلیل این بدعتها چیست، گفت: متاسفانه از یک طرف برخی آقایان بدون مطالعه به منبر میروند و از طرف دیگر در هیئات ما خبری از تفسیر نیست؛ پیامبر اکرم کتاب الله و عترت را برای ما باقی گذاشتند و خروجی هیئات ما باید آشنایی با این دو باشد در حالیکه در کمتر هیئتی تفسیر قرآن داریم.
وی ادامه داد: مداحان ما باید جوانان را تشویق کنند تا در سخنرانی حاضر شوند در حالیکه در هیئات ما قرآن و سخنرانی مقدمهای برای مداحی شده است.
ضرورت تفهیم مسائل به مداحان و سخنرانان
حجت الاسلام همایونی در پاسخ به این سوال که چه کسی مسئول مقابله با این بدعتهاست، ابراز داشت: در وهله اول باید تبلیغات اسلامی با این موضوع مقابله کند در چند سالی که من به هیئات میروم کسی از من سوال نکرده که کجا درس خواندی و این اشکال است، تبلیغات اسلامی باید به هیئات از نظر محتوا رسیدگی کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: از سوی دیگر باید برای مداحان ما روشنگری انجام شود و هرچند ماه یک بار همایشی با حضور سخنرانان مجرب از قم و تهران گذاشته شود زیرا برخی مداحان و سخنرانان ما خودشان هم در برخی مسائل تفهیم نشدهاند.
برخی مسائل عاشورا را دچار تحریف کردهاند
حجت الاسلام محمد صحتی سردرودی از جمله پژوهشگران علوم دینی است که تحقیقات انجام داده است. وی با ارائه مستنداتی درباره برخی تحریفات عنوان کرد: براساس مستندات موجود تاریخی حضرت ابوالفضل (ع) امان نامه عبیدالله بن زیاد را قبول نمی کند اما برخی از مداحان و متأسفانه سخنرانان این موضوع را به صورت تحریف آمیز بسط و گسترش می دهند و مدعی اند که شب عاشورا امام حسین «ع» به ابوالفضل گفت: برو، و جان خود و برادرانت را نجات بده، اینها دروغ است، چون امام حسین «ع» کسی را مجبور نمی کرد که برود.
وی ادامه داد: موضوع بعدی سخنی است که از امام سجاد «ع» نقل می کنند که امام فرمود: ای کاش مادرم مرا نمی زائید.» می گویند امام سجاد این سخن را در شام گفت اما این سخن امام در صحیفه سجادیه آمده است. امام در صحیفه سجادیه در عبادات خود با خداوند در مقام اینکه خدایا نعمتهای تو زیاد است فرمود: خدایا نعمتهای تو را می بینیم، عظمت تو را می بینیم، شکر کم خودم را می بینیم، ناتوانی شکرگزاری تو را در خودم می بینیم و از خودت خجالت می کشم و می گویم، ای کاش مادرم مرا نمی زائید.
این پژوهشگر امور مذهبی نمونه ای دیگران را می دهد و ابراز داشت: رفتار و گفتار حضرت قاسم مورد توجه سخنرانان و مداحان است. مثلا می گویند ایشان سرش زیر سم اسبان له شد اما این موضوع غلط و وارونه است. وقتی حضرت قاسم از اسب به زمین افتاد، امام حسین «ع» و یاران به استمدادش آمدند و ضربه ای هم به قاتل حضرت قاسم زدند. وقتی قاتل حضرت قاسم از لشکر عمرسعد کمک خواست، کسی نتوانست او را نجات دهد و سر قاتل حضرت قاسم «ع» در زیر سم اسبان له شد. که در اینجا ضمیر اشتباه ترجمه شده است و برخی مداحان برای تحریک احساسات دینی و معنوی مردم آن را می خوانند.
تحریف سخنان و احادیث
حجت الاسلام سردرودی با اشاره به این که نشر نتایج تحقیقات و پژوهشها درباره عاشورا و کربلا عامل مهمی در مهار این پدیده بوده است، گفت: متاسفانه برخی افراد اشعاری را درباره ماه محرم و صفر مطرح می کنند و به گونه ای طرح می شود که برخی آن را حدیث می خوانند و در رسانه ها نیز کمتر به این نکته توجه می شود.
وی به چند نمونه اشاره کرد: مصراعی از یک شعر که در سال های دور و نزدیک مورد توجه همگان است، کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا بود که متاسفانه برخی به عنوان حدیث از زبان امام حسین (ع) یا امام صادق (ع) نقل می کنند! یا شعر دیگری از احمد شوقی شاعری از کشور مصر که گفته «ان الحیاه عقیده و جهاد» که گروهی آن را حدیثی از امام حسین (ع) نقل می کنند.
انتهای پیام /