برای درمان میگرن چه باید کرد؟
سردرد میگرن، یکی از آزاردهندهترین بیماریهایی است که بسیاری از افراد را در طول زندگی دچار خود میکند.
به گزارش مشرق، میگرن یک اختلال و سردرد شایع و ناتوانکننده است که حدود 20 درصد از زنان و 10 درصد از مردان را درگیر خود میکند. اگرچه این بیماری دومین علتی است که موجب عدم کارایی در زندگی شده و مسئول 3 درصد از مراجعات به بخش اورژانس در سال است، همچنان کمتر مورد تشخیص و معالجه قرار میگیرد. ازآنجاکه شیوع میگرن بین سنین 18 تا 44 سال شایعتر است، بیشتر، افراد در سنین کار را متأثر میکند. بیش از نیمی از افراد دارای میگرن، این بیماری را بهشدت آسیبرسان توصیف کردهاند که استراحت مطلق در زمان سردرد را ناگزیر میکند.
بنا بر گفتههای متخصصان، میگرن با شمار گستردهای از شکایات چشمی ازجمله اختلال دید و درد چشم همراه است. این بیماری باعث کاهش کیفیت زندگی مرتبط با بینایی میشود. در شرایطی که علائم چشمی قابل ملاحظه نیستند، بسیار مهم است که متخصصین چشم به علائم گوناگون میگرن توجه کنند تا بتوانند شرح حال دقیق همراه با درمان صحیح را اعمال کنند. پاتوفیزیولوژی میگرن پیچیده است و درک ما از آن در حال پیشرفت است. سردرد تنها قسمتی از این اختلال پردازش حسی است. مرحله اولیه یا دوره مقدماتی این بیماری ممکن است چندین روز قبل از سردرد آغاز شود.
در رابطه با این بیماری ناتوانکننده، محققانی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اقدام به ارائه یک سری اطلاعات پژوهشی کردهاند که در آنها به یافتههای جدید در پاتوفیزیولوژی و درمان میگرن پرداخته شده است.
بنابر این اطلاعات پژوهشی، علائم اولیه میگرن شامل تغییر خلق، خمیازه، تمایل شدید به غذا، افزایش ادرار و خستگی هستند. ازآنجاکه این علائم، اختصاصی نیستند، بیشتر بهوسیله بیماران تشخیص داده نمیشوند. این مرحله که به «اورا» معروف است، یک ساعت طول میکشد و بلافاصله قبل از شروع مرحله سردرد است.
خود سردرد، 4 تا 72 ساعت به طول میانجامد و سپس وارد مرحله پس از مقدماتی یا پست درومال میشود که بین 24 تا 48 ساعت ادامه مییابد. علائم پست درومال شامل خستگی، اختلالات شناختی و تغییر خلق است. در طول این دورهها، تحریکپذیری بیشازحد محیطی ازجمله ترس از نور بهطور دائمی وجود خواهد داشت.
محسن آذرمینا، چشمپزشک و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و همکارش در خصوص تشخیص میگرن میگویند: «طبقهبندی بینالمللی اختلالات سردرد، استانداردی برای تشخیص اختلال سردرد میگرنی بوده و در حال حاضر در ویرایش سوم است. دو نوع اصلی میگرن، میگرن با اورا و میگرن بدون اورا هستند. میگرن بدون اورا، حداقل پنج حمله را جهت تشخیص لازم دارد. انتظار میرود که سردرد بین 4 تا 72 ساعت رخ دهد».
به گزارش ایسنا، به گفته آنها، «برای تشخیص، حداقل دو مورد از ویژگیهای زیر لازم است: یکطرفه، ضربان دار، شدت متوسط تا شدید و عدم تحمل فعالیت فیزیکی. علائم همراه شامل حساسیت به محیط و یا ناراحتیهای گوارشی مثل استفراغ و یا حالت تهوع است. درد نیز بهطورمعمول در ناحیه گیجگاهی احساس میشود».
بر اساس این مطالعه، علائم بینایی میگرن شامل موارد زیر هستند: دوبینی، درد چشم و نورگریزی، علائم اتونومیک شامل تورم پلک، اشکریزش، افتادگی پلک و تنگی مردمک و بالاخره آنیزوکوریا یا گشادشدگی مردمک.
درمان این بیماری نیز شامل درمان مراحل حاد و درمان پیشگیرانه است. به گفته آذرمینا و همکارش، «اولین اقدام در درمان، بهبود عادات سبک و شیوه زندگی است که عدم رعایت آن سبب افزایش خطر بروز سردرد میشوند. بیماران باید از خواب منظم، وعده غذایی و آب کافی بهرهمند شده و از خوردن بیشازحد قهوه و الکل اجتناب کنند».
آنها میافزایند: «عامل شروع میگرن در هر بیمار متفاوت است، اما بهطورمعمول شامل استرس، غذاهای خاص، الکل، تغییرات در الگوی خواب و تغییرات آبوهوا است. ثبت واقعه سردرد میتواند در شناخت عامل به بیمار کمک کند و تا آنجا که امکان دارد باید از عامل سردرد اجتناب شود. اگرچه این روشها، باعث کنترل بهتر سردرد میشوند، ولی هیچکدام نمیتواند بهطور کامل از بروز سردرد پیشگیری کنند».
به همین دلیل بیماران بایستی به درمانهای پیشگیرانه نیز توجه کنند. بر اساس نظر مجریان این مطالعه، «پیشگیری، یک قسمت مهم از درمان میگرن است، اما ممکن است بهآسانی هنگام تلاش برای یافتن درمان مؤثر در نوع حاد، نادیده گرفته شود. تقریباً 40 درصد از بیماران مبتلابه میگرن نیاز به درمان پیشگیری دارند، اما فقط 13 درصد از بیماران از داروهای پیشگیریکننده استفاده میکنند».
این محققان اشاره کردهاند: «میگرن یک اختلال پیچیده و ناتوانکننده است که کمتر مورد تشخیص و درمان قرار میگیرد. چشمپزشکان باید از شکایتهای بینایی که با علائم سردرد رخ میدهد، آگاه باشند. آنها میتوانند نقش اساسی در تشخیص و ارجاع جهت درمان داشته باشند».
بنا بر اطلاعات ارائهشده این مطالعه، هم چنانکه دانش پاتوفیزیولوژی افزایش مییابد، درمانهای اختصاصی میگرن توصیه میشوند تا بار ناتوانی این اختلال شایع را بکاهند. ممکن است بیماران نسبت به بسیاری از گزینههای درمانی موجود آگاه نباشند و برای درمان مراجعه نکنند. بنابراین مهم است کادر پزشکی نسبت به درمانهای اخیر میگرن آگاه باشند تا بیماران، بهترین مراقبتهای لازم را دریافت کنند.
گفتنی است این اطلاعات ارزشمند در «فصلنامه چشمپزشکی بینا» متعلق به بانک چشم جمهوری اسلامی ایران منتشر شدهاند.
منبع: بهداشت نیوز