پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

برای دومین‌بار فریب FATF را نخورید!

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
برای دومین‌بار فریب FATF را نخورید!

اظهارات اخیر متأسفانه بوی رفتارهای دولت موسوم به تدبیر و امید را می‌دهد. یعنی همان گره‌زدن مسائل به برجام و FATF و...

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: اظهارات برخی مقامات دولتی درباره خوش‌بینی نسبت به FATF و گره‌گشا بودن آن در موضوع تحریم‌ها در حالی است که آقای ظریف وزیر خارجه وقت در تاریخ پانزده مهرماه سال 95 اذعان کرد: «نه بنده و نه رئیس‌جمهور نمی‌توانیم تضمین دهیم که با پیوستن به لایحه CFT مشکلات ما حل شود».

آقای پزشکیان در دانشگاه شریف گفته بود: وقتی بتوانیم با هم گفت‌وگو کنیم دعوایی وجود نخواهد داشت. اینکه برخی‌ها FATF را قبول ندارند باید توضیح دهند چرا و مشکل آن چیست؟ نباید بدون اینکه فلسفه و اصل موضوع را نمی‌دانیم، بگوییم آن را قبول نداریم». پزشکیان همچنین افزود: «از تجار و بازرگانان بپرسید که فقدان FATF چه بلایی سر آنها آورده است؟»

جهان‌نیوز در نقد و ارزیابی این سخنان نوشت: اساساً مسئولین و کارشناسان ما، آن‌قدر وقت ندارند که برای برخی موضوعات بدیهی و یا حاشیه‌سازی‌ها دائماً وقت بگذارند و از کارهای اصلی باز بمانند؛ تکلیف FATF مشخص است. ما نمی‌توانیم با دست خودمان، اسرار و اطلاعات مهم اقتصادی کشور را به راحتی در اختیار غربی‌ها قرار دهیم و راه دور زدن تحریم‌ها را به تحریم‌کنندگان نشان دهیم!

ناگفته نماند که براساس گفته کارشناسان، از 41 توصیه FATF تنها دو توصیه CFT و پالرمو به اجرا نرسیده که منطق این بود که این دو، خود، منشأ تحریم داخلی هستند. در واقع، اکثریت قریب به اتفاق آنچه که مربوط به FATF است از سوی ما صورت گرفته و هم‌اکنون ما از این نهاد، طلبکار هستیم!

اظهارات اخیر متأسفانه بوی رفتارهای دولت موسوم به تدبیر و امید را می‌دهد. یعنی همان گره‌زدن مسائل به برجام و FATF و...؛ در زمان دولت روحانی، حتی برخی‌ها می‌گفتند که اگر FATF امضا نشود، واکسن نمی‌توانیم وارد کنیم! این در حالی است که با روی کار آمدن دولت سیزدهم، در سطح وسیع، واردات واکسن انجام شد. علاوه‌بر آن، قبل از روی کار آمدن آقای پزشکیان، در دولت قبل، شاهد افزایش چشمگیر فروش نفت و بازگشت مبالغ کشور بودیم.

در این‌باره سعید جلیلی چند ماه قبل در دانشگاه علوم پزشکی ایران به ماجرای جالبی اشاره کرده و گفته بود: «بهمن‌ماه سال 97 وزرای دولت وقت، نامه زدند که اگر تا روز شنبه فلان موضوع یعنی همان FATF تایید نشود، قادر به پرداخت حقوق اسفندماه نیستیم و چنین نگاهی در مدیریت کشور وجود داشت. یادآوری می‌کنم امروز تیرماه 1403 است و هنوز آن مسئله امضا نشده است».

سؤال بعدی این است که واقعاً آقای پزشکیان، از جزئیات FATF خبر دارند؟ به این قسمت از گفت‌وگوی چند سال قبل ایشان در یک برنامه تلویزیونی دقت کنید: «... بحثی درباره FATF شده بود و من گفته بودم سر درنمی‌آورم.

- مجری: واقعا سر درنمی‌آورید؟

- پزشکیان: من معتقدم اینهائی که ادعا می‌کنند هم سر درنمی‌آوردند. یک معاهده بین‌المللی در صنعت متخصص خاص خود را دارد و با متخصص یک معاهده بین‌المللی در کشاورزی متفاوت است. حتی در خود صنعت متخصصین این رشته‌ها در شعبه‌های مختلف با هم متفاوت است. از من که علمش را ندارم می‌پرسند چطور است. من در کلیات می‌توانم نظر دهم اما جزئیات را باید متخصصین آن رشته بگویند. نه این که هر کسی رسید چیزی بگوید و به مردم بگوییم ببینید چه می‌گوید».

نکته جالب اینجاست که در همان زمان هم با وجود اینکه ایشان از جزئیات FATF خبر نداشتند و به تعبیر خودشان سر درنمی‌آوردند، با این حال، بعضاً سخنانی گفتند که در واقع دفاع از پذیرش FATF بود! اما از این گذشته، در حال حاضر یا ایشان هنوز با FATF آشنا نیستند و یا اینکه تحت تأثیر برخی نظرات شبه‌کارشناسی قرار گرفته‌اند که در حکم طناب پوسیده است!

یادآور می‌شود پانزده مهرماه سال 95، محمدجواد ظریف، وزیر وقت امور خارجه نوشت: «نه بنده و نه رئیس‌جمهور نمی‌توانیم تضمین دهیم که با پیوستن به لایحه CFT مشکلات ما حل شود، اما می‌توانیم تضمین دهیم که با نپیوستن به این لایحه، آمریکا بهانه جدیدی خواهد داشت».

وی که در مجلس حاضر شده بود، در پاسخی تلویحی به سخنان پژمان‌فر نماینده مشهد که عنوان کرده بود شاهد این بودیم که کاهش نرخ ارز هیچ ارتباطی به FATF نداشت و قبل از پیوستن ایران به این کنوانسیون نرخ ارز در کشور کاهش یافت، گفت: «من هم موافقم گران‌شدن و ارزان‌شدن ارز ارتباطی به FATF نداشت».

آقای همتی وزیر اقتصاد هم به تازگی اذعان کرده است که پذیرش CFT و پالرمو به خروج از لیست سیاه FATF ختم نمی‌شود و باید برای خروج از این لیست، تلاش‌های بسیار گسترده‌ای کنیم!