سه‌شنبه 6 آذر 1403

برای نخستین بار چینی‌ها سنگ‌های ماه را به زمین خواهند آورد

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
برای نخستین بار چینی‌ها سنگ‌های ماه را به زمین خواهند آورد

چین قصد دارد اواخر این ماه یک فضاپیما به ماه بفرستد تا اولین نمونه‌های سنگ و گرد و غبار را که آخرین بار بیش از 40 سال پیش به زمین بازگردانده شده را مجددا جمع آوری و به زمین بازگرداند.

به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی میل، این کار توسط فضاپیمای "چانگ ای -5"(Chang'e-5) انجام خواهد شد. این فضاپیما برای جمع‌آوری این مواد از یک منطقه قبلا کاوش نشده در سمت پیدای ماه فقط یک روز قمری فرصت خواهد داشت.

انتظار می‌رود چانگ ای -5 در 24 نوامبر سال جاری از چین پرتاب شود. پس از پرتاب این فضاپیما سپس یک روز قمری یا 14 روز زمینی به حفاری و نمونه برداری از سنگ‌ها خواهد پرداخت. آخرین باری که نمونه‌های سنگ از سطح ماه به زمین بازگردانده شدند مربوط به آخرین مأموریت آپولو بود که در دسامبر سال 1972 به زمین بازگشت. چین یکی از سه کشور اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و ایالات متحده آمریکا است که با موفقیت یک فرود بر روی ماه انجام داده است.

بررسی این سنگ‌ها به دانشمندان کمک خواهد کرد تا آخرین فعالیت آتشفشانی شناخته شده در سطح ماه را بهتر درک کنند. تصور می‌شود این فعالیت آتشفشانی یک میلیارد تا 3.5 میلیارد سال پیش رخ داده باشد.

این فضاپیما 24 نوامبر از مرکز پرتاب ماهواره "ونچانگ" در جزیره هاینان سوار بر موشک لانگ مارچ 5 پرتاب خواهد شد و در شمال اقیانوس "توفان‌ها"(Oceanus Procellarum) فرود خواهد آمد. اقیانوس توفان‌ها نام دشت بازالتی بسیار بزرگی بر روی سطح کره ماه است.

در ابتدا قرار بود این فضاپیما در سال 2017 به فضا پرتاب شود اما خرابی موتور موشک باعث به تعویق افتادن پرتاب فضاپیما شد. این مأموریت برای جمع‌آوری نمونه‌های گرد و غبار و بقایای یک منطقه قبلا کشف نشده در سمت پیدای ماه و برگرداندن آنها به زمین طراحی شده است. سمت پیدای ماه نیم‌کره‌ای از سطح کره ماه است که به طور دائمی رو به سوی کره زمین قرار دارد.

بررسی نمونه‌ها دانشمندان را قادر خواهد ساخت تا نحوه شکل‌گیری ماه را بهتر درک کنند و اطلاعات بیشتری درباره سن، سنگ‌ها و مواد معدنی ماه به دست آورند. این ماموریت که نام آن را ماموریت "بردار و برو " (grab and go) اعلام کرده‌اند شامل یک سطح نشین، بالارونده، مدارگرد و بازگرداننده است که تمامی آنها به عنوان بخشی از فضاپیمای چانگ ای 5 هستند.

پس از ورود فضاپیما به مدار ماه، سطح نشین و بالا رونده جدا شده و در سطح ماه نزدیک ناحیه آتشفشانی "مونس رومکر" ماه فرود می آیند. این منطقه در بخش شمالی اقیانوس توفان‌ها قرار دارد. پس از آنکه فضاپیما بر سطح ماه فرود آمد، سطح نشین تا شش و نیم فوت (1.9 متر) در زمین حفاری می‌کند و سپس فضاپیما بازوی رباتیک خود را باز می‌کند تا 4 پوند (1.8 کیلوگرم) مواد برای بازگشت به زمین را جمع‌آوری کند.

همه این موارد باید در یک روز قمری یا حدود 14 روز زمینی انجام شود تا از قرار گرفتن فضاپیما در معرض هرگونه درجه حرارت خطرناک و آسیب رساننده ماه در شب که می‌تواند به تجهیزات این فضاپیما آسیب برساند جلوگیری شود.

"کلایو نیل"(Clive Neal) دانشمند زمین شناس دانشگاه نوتردام، در گفتگو با مجله نیچر گفت: اگر یکی از آن تجهیزات خوب عمل نکند، مشکلی پیش خواهد آمد. برای مثال ممکن است سطح نشین سقوط کند یا نمونه‌های جمع‌آوری شده از سطح نشین به بیرون ریخته شوند.

اما اگر همه چیز خوب پیش روند سطح‌نشین می‌تواند نمونه‌های سنگی را که وارد بالارونده کرده است نگه دارد سپس می‌تواند به مدار ماه برود و اگر همه چیز خوب پیش برود به زمین بازگردد. اگر تمامی کارها طبق برنامه‌ریزی پیش رود در اوایل ماه دسامبر نمونه‌ها به زمین بازخواهند گشت.

ماموریت چانگ ای 5 آخرین ماموریت از مجموعه مأموریت‌های پیچیده‌ای است که توسط سازمان ملی فضایی چین‌(CNSA) به سطح ماه پرتاب خواهد شد. این کشور پیشتر ماموریت‌هایی با نام چانگ ای 1، چانگ ای 2، چانگ ای 3 و چانگ ای 4 را به ماه فرستاده بود.

کاوشگر "چانگ ای -4" که در تاریخ 8 دسامبر 2018 به فضا پرتاب شد، در تاریخ 3 ژانویه 2019 اولین فرود نرم را در دهانه "فون کارمن" در حوضه قطب جنوب نیمه پنهان ماه تجربه کرد. این کشور امیدوار است تا سال 2030 بتواند انسان‌ها را به سطح ماه بفرستد و قصد دارد این کار را در سال 2030 و شش سال پس از برنامه آرتمیس ناسا که قصد آن فرستادن اولین زن و یک مرد در سال 2024 به ماه است انجام دهد.

بازگرداندن نمونه‌های سنگ ماه به زمین برای چین یک عملیات جدید است اما این در حالی است که اتحاد جماهیر شوروی و آمریکا قبلا این کار را انجام داده‌اند. در حال حاضر دانشمندان چینی به نمونه‌هایی که فضانوردان ماموریت آپولو به زمین برگردانده‌اند دسترسی ندارند زیرا ایالات متحده همکاری ناسا به صورت مستقیم با نهادهای چینی را محدود کرده است.

انتهای پیام