برترین لذتها در نگاه امام سجاد (ع)
تهران - ایرنا - استاد حوزه در شرح دعای چهل و پنجم صحیفه سجادیه نوشت: امام سجاد (ع) چه لذتی از روزه احساس کرده که بهرههای تمام جهانیان را در یک سو و کرامت ماه رمضان را در دیگر سو دیده و آن دو را با هم مقایسه کرده و لذت تمام بزمهای عیاشی خوشگذرانان جهان را کوچکتر از آن میداند که در برابر لذت حاصل از روزه قابل ذکر باشد؟
امسال درحالی به ماه مبارک رمضان و میهمانی الهی وارد شدیم که ویروس کرونا همچنان مردم را خانهنشین کرده؛ با وجود سختیهای ناشی از قرنطینه و طرحهای مرتبط آن میتوان با استفاده از فرصت قرنطینه، مقدمات ورود به ضیافت الهی را با دعاهای امام سجاد (ع) فراهم کنیم. سیدالساجدین در دعای چهل و دوم، پس از ختم قرآن به راز و نیاز به درگاه الهی پرداختند که فرازهایی از این دعا را برای بهرهبرداری بیشتر هنگام تلاوت آیات الهی در ماه مبارک ذکر کردیم.
اینک بخشهایی از دعای چهل و پنجم صحیفه را مرور می کنیم؛ دعایی که امام سجاد (ع) در وداع از ماه رمضان زمزمه کردند ولی به سفارش برخی بزرگان این دعا را قبل از پایان یافتن این ماه الهی با گوش جان می شنویم تا قدر این ماه را بیش از پیش دریابیم و طعم بندگی را بهتر بچشیم و در زمان تلاوت قرآن با حضور قلبی بیشتر کلام الهی را بنوشیم.
صحیفه سجادیه پس از قرآن و نهج البلاغه به عنوان مهمترین میراث مکتوب شیعه به نامهای خواهر قرآن و انجیل اهل بیت مشهور است. امام سجاد (ع) بسیاری از معارف دینی مانند خداشناسی، جهانشناسی، انسانشناسی، فرشتگان، رسالت انبیا، جایگاه پیامبر (ص) و اهل بیت (ع)، گرامی داشت اعیاد، مسائل اجتماعی و اقتصادی و اشارات تاریخی را به زبان دعا مطرح کردند.
سیدالساجدین در دعاهای خود به نعمتهای مختلف خدا اشاره کرده و درباره فضایل و رذایل اخلاقی، آداب دعا، تلاوت قرآن، ذکر، نماز و عبادت نکات فراوانی را بیان کرده اند و دعای بیستم صحیفه سجادیه به نام مکارم الاخلاق یکی از معروفترین دعاهای آن حضرت است.
امام خمینی (ره) در وصیت نامه سیاسی الهی خود از صحیفه سجادیه به عنوان نمونه کامل قرآن صاعد یاد کرده و افزودند: صحیفه سجادیه از بزرگترین مناجات عرفانی در خلوتگاه انس است که دست ما کوتاه از نیل به برکات آن است؛ آن کتابی است الهی که از سرچشمه نور الله نشات گرفته و طریقه سلوک اولیای بزرگ و اوصیای عظیم الشأن را به اصحاب خلوتگاه الهی می آموزد.
آیت الله حسن ممدوحی کرمانشاهی استاد حوزه در کتاب چهارجلدی شهود و شناخت به ترجمه و شرح صحیفه سجادیه پرداخته است و آیت الله عبدالله جوادی آملی مفسر قرآن کریم در مقدمه این کتاب از ممدوحی به صاحب علم صائب و عمل صالح یاد کرده است.
امام سجاد (ع) هنگام وداع با ماه مبارک رمضان اینگونه دعا کردند: خدایا! این ماه مبارک در بین ما بسیار پسندیده ماند و برای ما یار بسیار خوبی بود و بهترین سودها را به ما رساند و هنگام سرآمدن ایامش از ما جدا شد و رفت.
ممدوحی نوشت: سیدالساجدین (ع) در این فراز به لزوم بزرگداشت ایام ماه مبارک رمضان اشاره فرموده و مقدم این رحمت الهی و افاضه این ضیافت عظیم را گرامی داشته و با کامیابی تمام از همه فضایل و منافع آن، عرض می کند که به بهترین شکل در این ماه عمل کردیم و بزرگترین سود را در بین جهانیان به دست آوردیم.
آن حضرت از ایام ماه رمضان به بزرگترین نعمت و برکت یاد فرموده که جایگاه ماه مبارک در بین ما قابل ستایش و تقدیر، و قدر و منزلتش عظیم و بسیار بود. رفیق و همدمی که نیکی، پاکی و پاکیزگی را در آن ذخیره کردیم و نیکی هایی بسیار از تمامی لحظه لحظه آن لبریز بود.
این استاد اخلاق ادامه داد: این امام معصوم (ع) چه لذتی از روزه احساس کرده که بهره های تمام جهانیان را در یک سو و کرامت ماه مبارک رمضان را در دیگر سو دیده و آن دو را با هم مقایسه کرده و لذت تمامی لذت گرایان و بزم های عیاشی شهوت گرایان و خوش گذرانان جهان را کوچکتر از آن می داند که در برابر لذت حاصل از روزه قابل ذکر باشد و از این رو می فرماید: همه لذت های عالمیان کمتر از بهره ای است که در روزها و شب های متبرک ماه رمضان نصیب من گردید.
وی افزود: این گوشه ای از کرامت ها و عظمتی فراتر از ادراک عقل است که توان هیچ دانشمند و عقل هیچ فیلسوفی چاره ای ندارد جز آن که در مقابل این کمال نامتناهی عاجزانه بایستد و در مقابل آن زانو بزند؛ درست همانند انسان نابینایی که دست خود را به دست بینای راه بین دهد و در وادی های «نور علی نور» قدم بر دارد. این مقام فوق عقل، همان هدایت الهی و گام برداشتن بر اساس آموزش مبدایت جهان و به عبارت دیگر همان مقام وحی است که می فرماید «این سخن به جز وحی ای که به او فرستاده می شود، نیست. آن را فرشته شدید القوی به او آموخت.» (سوره نجم آیات چهارم و پنجم)
ممدوحی اضافه کرد: راستی اگر ما هیچ دلیلی بر عظمت و عصمت حضرات معصومین جز همین فرازهای عمیق دعا نداشتیم، کافی بود که در مقابل آنها با تمام تعظیم عرض کنیم «سروران من! هرگز نمی توانم سپاس از شما را بشمارم و به حقیقت مدح سرایی و توصیف قدر شما نائل گردم» (فرازی از زیارت جامعه کبیره)
وی افزود: اگر مدعیان دانش و بینش گردهم آیند و بین کمالات حضرات معصومین و گفتار دیگر فیلسوفان، متفکران، مدعیان مذهب ها و متولیان معرفت مقایسه کنند، در می یابند تفاوت از خاک تا افلاک است؛ به شرط آن که کلمات معصومین را به خوبی دریابند و به دور از هرگونه تعصب داوری کنند. آنگاه پی خواهند برد واقعا نهج البلاغه و صحیفه سجادیه بی نظیر بوده و معارف بلند الهی که در موضوع های پیچیده جهان بینی و آینده نگری به ما رسیده، کرامت ها و معجزه های علمی فوق العاده ای است که خدا به امت اسلامی و به ویژه پیروان اهل بیت عصمت و طهارت ارزانی داشته است.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*