بررسی پارادایم موجسازیهای اجتماعی فرهنگ عاشورا
انقلاب اسلامی متاثر از جریانسازی اجتماعی قیام حسینی؛ یک الگوی نوین ساختاری برای استقرار تمدن نوین اسلامی در عصر چهارم زندگی بشر است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از هرمز؛ از زمانی که غبار ماتم حسینی بر پلک های ما خیمه بست و سرور جوانان بهشت و نوه رسول خدا؛ برای انذار امت و تلاش برای عدم انحراف سنت راستین نبوی و احکام اصیل اسلام، به مسلخ شهادت پا گذاشت؛ نمود جریان سازی اجتماعی برای احیای امر دین و دنیای مردمی که بر آنها ستم رفته و به چالش کشیدن جریان نفوذ و اهمال در بدنه حاکمیت جامعه اسلامی را آغاز کرد. افراد و جریاناتی که حضور رسول خدا (ص) را درک کرده و بارها حقانیت و ارجحیت اهل بیت علیهم السلام را از ایشان دریافت کرده بودند؛ دچار یک انفعال و بی تفاوتی اجتماعی و سیاسی گشته یا مغروق در باندهای قدرت و ثروت شده و پایمال شدن احکام الهی و از هم گسیختگی شئونات اسلامی و رواج فساد در اجتماع مسلمین و در نهایت بالای نیزه رفتن سر دردانه رسول خدا را مشاهده و عافیت را به کنشگری اجتماعی مطلوب ترجیح دادند.
عنصر حیات و دوام بخش یک جامعه اسلامی؛ پایبندی شهروندان و التزام آنان به جاری ساختن و برقراری شرایع دینی در آن جامعه توسط جریان حاکمیت است. سازشکاری و بی تفاوتی اجتماعی و عدم توجه به اعتلای احکام اسلامی توسط حاکمان، نتیجه؛ آن جنایتی می شود که در تاریخ توسط یزید بر مدینه نبوی رفته است؛ اما حسین بن علی علیهم السلام یک عنصر سازشکار اجتماعی نبود؛ او وقتی نابسامانی اجتماعی و خطرات وارونه سازی احکام اسلامی و موریانه های قدرت و ثروت را مشاهده کرد که به جان اسلام افتاده اند؛ منفعلانه برخورد نکرد! او گفت اگر دین جدم از خطر انحراف از صراط مستقیم با خون من نجات می یابد، پس ای شمشیر ها مرا دریابید.
امروزه مکتب حسین بن علی علیهم السلام همچون فانوسی روشنگری این تقابل جنگ فقر و غنا و یا اسلام ناب و اسلام آمریکایی را رهبری می کند؛ لزوما انطباق یک کلید واژه و نصب سردرب احادیث به منزله استقرار یک جامعه اسلامی مطلوب نیست! مکتب حسین بن علی علیهم السلام یک جوشش و حرارت دائمی و ابدی دارد و امروز هم اقامه عزای حسین بن علی علیهم السلام باید در امتداد همان اصلاح گری اجتماعی و احیای امر دین و دنیای امت اسلامی باشد.
بسط گفتمان عاشورا در عصر حاضر فریاد بر سر آنانی است که به دنبال دو قطبی سازی کاذب در جامعه و زنگار گرفتن آرایه های اخلاق و کرامت اسلامی در این جامعه هستند. فریاد امروز خطابه ها باید توجه به حلبی آبادهای پایتخت اقتصادی کشور و عدم پرداختن مالیات صنایع هرمزگان در پایتخت باشد.
امروز این صداها و خیلی از مطالبات به حق مردم از هیئت ها بلند نمی شود، چه بسا که کارکرد اصلی مجالس حسینی در کنار ایجاد یک شور و زنده نگه داشتن نام و یاد ابا ابا عبدالله الحسین علیهم السلام باید یک کنشگری مطلوب اجتماعی هم باشد.
مبانی انقلاب اسلامی که مبتنی بر گزاره های اسلام ناب است الهام بخش حرکت های آزادی بخش ملت های مستضعف جهان شده از شیخ ابراهیم زکزاکی و نیجریه تا شیخ عیسی قاسم در بحرین. این تمسک به فرهنگ حسینی در زمینه استیفای حقوق مدنی و اجتماعی و تلاش برای اقامه احکام الهی بر روی زمین، نشانگر جریان سازی و کنشگری مطلوب در یک جامعه توسط پیروان حسین بن علی علیهم السلام دارد. خداوندا در این فراخنای تنگ بیماری کرونا و فشار معیشتی و دغدغه های مردم؛ در ایام منتسب به حسین بن علی علیهم السلام؛ تحمل برخی کاستی ها و نابسامانی های اجتماعی و ساختاری را برای مردم ما میسر بفرما!
مصطفی قلندری، فعال اجتماعی
انتهای پیام /