بزرگترین تولیدکنندگان غلات در جهان + نمودار
به گزارش اکوایران؛ جنگ اوکراین و روسیه موجب شد تا کشورهای وابسته به غلات این سوال را مطرح کنند که تامین کنندگان اصلی غلات در دنیا چه کشورهای هستند و با توجه به کمرنگ شدن نقش اوکراین و روسیه در بازار تامین غلات موجب شده تا این کشورها به دنبال تامین کنندگان جدید باشند و شناسایی کشورهایی بزرگ تولیدکنندگان غلات می تواند به مسیر شناسایی کشورهای تامین کننده جدید را هموار کند.
تأثیرات جنگ بین روسیه و اوکراین بر امنیت و ایمنی مواد غذایی در سراسر جهان طی دو سال گذشته، کووید - 19 چالش های زیادی را برای امنیت غذایی جهانی ایجاد کرده است. اما امروز، آنچه در روسیه و اوکراین اتفاق می افتد، چالش مهم دیگری را نیز به شرایط قبلی اضافه کرده است. در واقع روسیه و اوکراین نقش مهمی در تولید و عرضه جهانی غذا دارند.
وضعیت تولید غلات در روسیه و اوکراین
بر اساس آمارهای سازمانی جهانی خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، روسیه بزرگترین صادرکننده گندم در جهان و اوکراین پنجمین صادرکننده بزرگ گندم است. این دو کشور با هم 19 درصد از عرضه جو، 14 درصد عرضه گندم و 4 درصد عرضه ذرت جهان را بر عهده دارند که در مجموع بیش از یک سوم صادرات جهانی غلات را تشکیل می دهد. به علاوه این دو کشور تامین کننده اصلی کلزا هستند و 52 درصد از بازار صادرات روغن آفتابگردان جهان را نیز به خود اختصاص داده اند. از سوی دیگر، روسیه به عنوان تولیدکننده اصلی کود در جهان مطرح است و بدین ترتیب باید گفت عرضه جهانی کود نیز به شدت در اختیار این کشور و متمرکز است. روسیه و اوکراین، 27 درصد از صادرات گندم به کشورهای دیگر را در دست دارند. به همین دلیل جنگ در این دو کشور آغازگر ایجاد فاجع های بسیار وحشتناک برای کشورهای فقیر جهان خواهد بود.
در واقع زنجیره تأمین و اختالات لجستیکی در تولید غلات و دانه های روغنی اوکراین و روسیه و محدودیت های صادرات روسیه، پیامدهای مهمی در امنیت غذایی خواهد داشت. این امر به ویژه برای حدود 50 کشور صادق است که برای تأمین 30 درصد یا بیشتر از این مقدار گندم مورد نیاز خود، به روسیه و اوکراین وابسته هستند. بسیاری از آنها کشورهای کمتر توسعه یافته یا کشورهای کم درآمد و با کمبود مواد غذایی در شمال آفریقا، آسیا و خاور نزدیک هستند. به علاوه بسیاری از کشورهای اروپایی و آسیای مرکزی در تامین بیش از 50 درصد از کود مورد نیاز خود، به روسیه متکی هستند و کمبود آن ممکن است تا سال آینده ادامه یابد.
افزایش قیمت غذا
قیمت مواد غذایی که از نیمه دوم سال 2020 در حال افزایش بود، در فوریه 2022 به دلیل تقاضای بالا هزینه های ورودی و حمل و نقل و اختلالات لجستیکی مربوط به حمل از بنادر به بالاترین حد خود رسید. به عنوان مثال قیمت جهانی گندم و جو در طول سال 2021 در حدود 31 درصد افزایش یافت. قیمت روغن کلزا و روغن آفتابگردان بیش از 60 درصد افزایش یافت. تقاضای بالاو قیمت های بی ثبات گاز طبیعی نیز هزینه های
کود را افزایش داد. به عنوان مثال، قیمت اوره (یک کود نیتروژنی کلیدی) در 12 ماه گذشته (منتهی به مارس 2022) بیش از سه برابر افزایش یافته است. بنابراین از آنجایی که شدت و مدت درگیری میان این دو کشور نامشخص است، اختلالات احتمالی در فعالیتهای کشاورزی این دو صادرکننده عمده کالاهای اساسی، می تواند به طور جدی ناامنی غذایی را در سطح جهان تشدید کند، به ویژه زمانی که قیمت های بین المللی مواد غذایی و نهاده ها در حال حاضر بالا و در نوسان است. این درگیری همچنین می تواند عرضه تولیدات کشاورزی و قدرت خرید در اوکراین را محدود کند و منجر به افزایش ناامنی غذایی در سطح محلی نیز شود.
بزرگترین تامین کنندگان غلات
بر اساس آنچه پیشتر گفته شد، روسیه و اوکراین یک چهارم تجارت جهانی غلات را به خود اختصاص می دهند تا جایی که از این کشورها با عنوان سبد نان جهان یاد می شود. بر اساس آمار شورای بین المللی غلات روسیه واوکراین با 102 میلیون تن، و سپس آمریکا و آرژانتین به ترتیب با تولید 94 و 56 میلیون تن از بزرگترین تأمین کنندگان گندم و غلات جهان در سالهای 2021 و 2022 بوده اند.
اتحادیه اروپا با 52 میلیون تن و کشور برزیل با40 میلیون تن تولید گندم و غلات در جایگاههای بعدی قرار دارند. بر این اساس باید گفت، تحولات ناشی از جنگ اخیر میان روسیه و اوکراین، سیستم غذایی جهان را با آسیب پذیری گستردهای مواجه کرده و بر بخشهای مختلف اقتصاد جهانی تاثیرگذار بوده است، که
مهمترین این تأثیرات شامل تورم در بخش مواد غذایی؛ افزایش هزینه های سوخت؛ مشکلات لجستیکی؛ چالشهای دسترسی به نهادههای تولید؛ محدودیت در تجارت مواد غذایی؛ واقدامات حمایتی مورد نیاز از سوی دولت ها است.