بعضی مطالب درسی صرفا محفوظاتی است که بدون هیچ سودی به ذهن دانشآموزان سرازیر میشود
رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز چهارشنبه در دیدار صدها تن از معلمان و فرهنگیان، آموزش وپرورش را تربیت کننده نسلی تمدن ساز خواندند و با تجلیل از تلاشهای معلمان به ویژه در دوران کرونا و تاکید بر بهبود مسائل معیشتی آنان گفتند: نسل نوجوان و جوان، باید دارای هویت ملی و اسلامی - ایرانی، معتمد بهنفس، مقاوم، آگاه از اندیشه های امام و آرمانها، دانشمند و کارآمد پرورش یابد.
ایشان معلمان را مفتخرین به هدایت نسل های آینده خواندند و افزودند: هدف از دیدار با معلمان برجستهشدن نقش آنان و تثبیت و ماندگارشدن ارزش معلمی در افکار عمومی است تا هم معلم و خانواده اش به شغل او افتخار کنند، هم جامعه به معلم به چشم یک فرد مفتخر نگاه کند. رهبر انقلاب با تشکر از نکات خوب سخنان وزیر آموزش وپرورش افزودند: کشور از لحاظ قانون، سند و تصمیمات خوب، هیچ چیز کم ندارد، مهم این است که این تصمیمات و قوانین با کار جدی و مجاهدانه پیگیری و اجرا شوند. ایشان در تبیین دو کاربرد مفهوم معلمی گفتند: معلم بهمعنای تعلیم دهندگی، ارزش بسیار بزرگی است زیرا خداوند به استناد آیات قرآن، تعلیم دهنده است و پیامبر و همه حکما، علما، دانشمندان و شخصیتهای برجسته نظیر استاد شهید مطهری نیز دارای این ارزش بسیار والای معلمی هستند.
حضرت آیتالله خامنه ای افزودند: در کاربرد دوم که منطبق با کار آموزش وپرورش است، علاوه بر تعلیم دهندگی، ارزش بالاتری نیز وجود دارد زیرا مخاطب این تعلیم در بهترین سنین تاثیرپذیری و تربیت پذیری هستند و تعلیم آنها، تاثیرگذاری بسیار بیشتری از تعلیم دیگر قشرها دارد. ایشان با اشاره به هدف بلندمدت ایجاد تمدن نوین و شکوفای اسلامی گفتند: منابع انسانی، زیرساخت هر تمدنی بهشمار میرود و برپاکنندگان تمدن نوین اسلامی نسلی هستند که اکنون در اختیار معلمان قرار دارند، بنابراین اهمیت و ارزش کار معلمی را باید از این زاویه درک کرد.
رهبر انقلاب اسلامی گفتند: این نسل با این هدف بسیار بزرگ باید دارای هویت ایرانی - اسلامی، اعتقادات محکم و عمیق، دارای اعتمادبهنفس، خودساخته، هوشیار در برابر تمدنهای منسوخ شده شرق و غرب، دانشمند و کارآمد باشد تا بتواند آن تمدن عظیم را شکل دهد. حضرت آیتالله خامنه ای با اشاره به تربیت عناصر برجسته در آموزش وپرورش بعد از انقلاب افزودند: به برکت تلاش معلمان در چهار دهه اخیر، عناصری کارآمد در عرصه های مختلف رشد یافته اند اما کافی نیست و برای آن تمدن شکوفا، باید اینگونه پرورش ها فراگیر شود.
ایشان فرصت دوازده ساله آموزش وپرورش را برای تربیت چنین نسلی، بی نظیر برشمردند و گفتند: سازمان گسترده آموزش وپرورش در همه شهرها و روستاها، زمینه مناسبی دارد تا در پرتو تلاش و مجاهدت معلمان، ارزشها و آرمانهای انقلاب را به درستی به دلها و گوشهای آماده فرزندان ملت منتقل و هویت اسلامی - ایرانی را در آنها نهادینه کند.
رهبر انقلاب، وزارت آموزش وپرورش را دستگاهی بسیار پر عظمت و آینده ساز خواندند و افزودند: از امروز آموزش وپرورش می توانیم فردای کشور را حدس بزنیم.
ایشان با تاکید بر تمجید واقعی از زحمات معلمان افزودند: البته برای رسیدن به وضع مطلوب، مشکلات موجود باید با تدبیر، دانایی، همت، مجاهدت و شکیبایی حل شود. حضرت آیتالله خامنه ای در تشریح مسائل لازم برای حل مشکلات، به تدوین متن های مناسب آموزشی و تامین کمی معلم موردنیاز آموزش وپرورش اشاره کردند و افزودند: کیفیت معلم و تدین، اخلاق و مهارتهای او بسیار مهم است و نباید به گونه ای باشد که رتبه های پایین کنکور سراغ معلمی بروند، البته امروز هم مثل برهه های مختلف معلمان متعهد و دلسوز کم نداریم. رهبر انقلاب در بیان چند نکته درباره آموزش وپرورش گفتند: دانش آموز باید دارای هویت ملی باشد و در کنار اهتزاز پرچم علم، با اعتمادبهنفس، پرچم «هویت ملی و پر افتخار اسلامی ایرانی» را هم به اهتزاز درآورد. ایشان با انتقاد از ناآشنایی دانش آموزان با افتخارات کشور از جمله عناصر پرتلاش بعد از انقلاب، بی اطلاعی آنان از افکار راهگشای امام خمینی(ره) و آرمانهای سرنوشت ساز انقلاب و ناآگاهی آنان از حوادث انقلاب گفتند: معلمان علاوهبر آگاهکردن نسل نوجوان و جوان، باید اینگونه مسائل را با دل و جان آنان آمیخته سازند. ایشان درک ارزش ایستادگی و مقاومبودن را از دیگر نیازهای دانش آموزان دانستند و افزودند: در جهانی که هرکس، چه شرق و چه غرب، زور میگوید، نسل آینده باید ارزش و اهمیت ایستادگی را از هم اکنون بیاموزد تا در پرتو این آموزه ها تمدن ساز شود و ملت و کشور را عزتمند سازد.
رهبر انقلاب، وزارت آموزش وپرورش را به تفکیک «علم نافع» از «علم غیرنافع» در برنامه درسی دانش آموزان توصیه کردند و گفتند: علم نافع علمی است که استعدادهای نوجوان و جوان را شکوفا میکند و با سرمایه سازی برای آینده او، موجب پیشرفت و تعالی کشور میشود. ایشان در این زمینه افزودند: بعضی مطالب در برنامه درسی کنونی، صرفا محفوظاتی است که بدون هیچ سودی برای حال یا آینده دانش آموزان به ذهن آنها سرازیر میشود که باید این موارد شناسایی و از آموزشها حذف شود. حضرت آیتالله خامنه ای با تاکید بر اختصاص ساعاتی به آموزشهای مهارتی بهجای مطالب غیرنافع گفتند: مسائلی همچون سبک زندگی اسلامی، تعاون و همکاری اجتماعی، مطالعه و تحقیق، فعالیتهای جهادی، مبارزه با آسیبهای اجتماعی و نظم و قانون گرایی از جمله مهارتهایی است که باید در مدرسه آموزش داده و از دوران کودکی و نوجوانی در افراد نهادینه شود. ایشان میزان تحقق سند تحول آموزش وپرورش را خرسندکننده ندانستند و گفتند: با گذشت بیش از 10 سال از تنظیم سند و رفت و آمد وزیران متعدد که البته این تعدد مدیریتها نیز نوعی آسیب و آفت است، به این سند بهعنوان یک مجموعه کامل و بههم پیوسته عمل نشده است. رهبر انقلاب اسلامی افزودند: اگر سند نیاز به اصلاح و تکمیل دارد، مسوولان این کار را انجام دهند، ضمن اینکه برای سنجش پیشرفت سند نیز باید شاخص های کمی معین شود.
حضرت آیتالله خامنه ای سپس در بیان چند نکته درباره مسائل معلمان، سنگینی بار اجرای مسائل مهم نظام تعلیم و تربیت را بیش از همه بر دوش معلمان دانستند و گفتند: معلمان عزیز که در مقاطع مختلف همچون دوران انقلاب، دفاع مقدس و حوادث گوناگون سیاسی با نقش آفرینی درست خود، نوجوانان و جوانان را هدایت میکردند امروز نیز باید بیش از همیشه متوجه نقش مهم و مسوولیت بزرگشان باشند و مسائلی همچون مشکلات معیشتی نباید موجب خسته و ملول شدن یا تحقیر و کوچک انگاشتن کار بزرگ آنها شود.
ایشان، نوجوانان و جوانان را دُردانه های کشور و امانت هایی بزرگ در دست معلمان خواندند و افزودند: این امانت های گران سنگ باید در اثر تربیت معلمان دین باور و دین مدار، به افرادی با ارزش افزوده بالاتر علمی، اخلاقی و رفتاری تبدیل شوند.
رهبر انقلاب دانشگاه فرهنگیان و همه مراکز تربیت معلم را دارای وظایف سنگین و نیازمند تقویت همه جانبه دانستند و گفتند: این مراکز باید از لحاظ امکانات سختافزاری، مدیریت، اساتید، متون آموزشی و فعالیتهای تربیتی به گونه ای تقویت شوند که بتوانند «معلم مطلوب» تربیت کنند. ایشان با توصیه به هماهنگی رشته تحصیلی معلمان با تدریس آنها تا حد امکان، به دشواری های آموزش در دوره کرونا و زحمات معلمان نیز اشاره و خاطرنشان کردند: در این دوره، زحمات معلمان مضاعف شد که در اینخصوص باید صمیمانه از همه معلمان تشکر کنیم.
حضرت آیتالله خامنه ای با تاکید بر سفارش همیشگی خود به بهبود معیشت معلمان، افزودند: با وجود مشکلات امکانات دولتی، اما به مسائل معیشتی، بیمه، بازنشستگی و درمان معلمان توجه ویژه شود.
ایشان در پایان سخنانشان، به معلمان توصیه کردند با وجود انتظارات زیادی که از وزارت آموزش وپرورش برای عمل به وظایفش وجود دارد، منتظر تحقق آن توقعات نمانند و با ابتکارهای شخصی و روحیه خیرخواهی و دلسوزی خود، برنامه های تربیتی دانش آموزان و کارهای بزرگ را
پیش ببرند. در ابتدای این دیدار، یوسف نوری وزیر آموزش وپرورش، گزارشی از اقدامات و برنامه های این وزارتخانه درخصوص اجرای سند تحول، استفاده از ظرفیت فضایمجازی و فناوریهای نوین در عرصه تعلیم و تربیت، توسعه عدالت آموزشی، مهارت آموزی، پرورش استعدادهای درخشان، رتبه بندی و معیشت معلمان و تحول در منابع درسی بیان کرد.