بلایی که موشک های بالستیک ایران سامانه پدافندی آمریکا آورد

روزنامه ایران: به گفته مقامات آمریکایی، اپراتورهای سامانه تاد که در کنار سامانههای اسرائیلی فعال بودند، با سرعتی خیرهکننده مهمات مصرف کرده و برای سرنگونی امواج موشکهای بالستیک ایرانی، بیش از 150 فروند رهگیر شلیک کردند.
ایالات متحده هفت سامانه دفاع موشکی پیشرفته تاد (THAAD) در اختیار دارد. طی جنگ 12 روزه ایران - اسرائیل، دو سامانه در اراضی اشغالی مستقر شدند، اما این تعداد کافی نبود.
غلبه موشکهای ایرانی بر پدافند آمریکایی
به گفته مقامات آمریکایی، اپراتورهای سامانه تاد که در کنار سامانههای اسرائیلی فعال بودند، با سرعتی خیرهکننده مهمات مصرف کرده و برای سرنگونی امواج موشکهای بالستیک ایرانی، بیش از 150 فروند رهگیر شلیک کردند. این تعداد تقریباً یکچهارم از کل موشکهای رهگیر پنتاگون است.
یکی از مقامات گفت که تقاضا چنان سرسامآور بود که در مقطعی، پنتاگون طرح انتقال موشکهای رهگیر عربستان به سامانههای مستقر در اراضی اشغالی را بررسی کرد. این مذاکرات حساس بود، زیرا شهرها و تأسیسات نفتی عربستان نیز در طول درگیری در معرض تهدید قرار داشتند. موضوع فقط به سامانه تاد محدود نشد. ایالات متحده همچنین تعداد زیادی از موشکهای رهگیر مستقر روی کشتیها را مصرف کرد و اسرائیل نیز سریعاً ذخایر سامانههای خود را به پایان رساند. با وجود این، دهها موشک ایرانی موفق به عبور از سامانههای دفاعی شدند.
در حالی که مقامات اسرائیلی سامانههای آمریکایی را عامل نجات خود میدانند، این جنگ شکاف نگرانکنندهای را در ذخایر ایالات متحده آشکار ساخت. آمریکا همچنین به ناکارآمدیهایی در شیوه شلیک سامانههای ضدموشکی خود پی برده و در حال بررسی عملکرد برخی از موشکهای رهگیر است.
هزینه 13 میلیون دلاری هر رهگیری
برخی از برنامهریزان پنتاگون معتقدند سامانههای دفاع موشکی آمریکا که برای محافظت از نیروها و منافع ایالات متحده در برابر حملات هدفمند از سوی روسیه، چین یا کره شمالی طراحی شدهاند، برای دنیایی که موشکهای بالستیک ارزانقیمت و پرتعداد به سلاح هوایی منتخب تبدیل شدهاند، ناکافی است.
تام کاراکو، مدیر پروژه دفاع موشکی مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی میگوید: «ما بالاخره در حال درک نیاز به خرید گسترده مهمات دفاعی هستیم.»
دریادار برد کوپر که بزودی فرماندهی ستاد مرکزی ایالات متحده (سنتکام) را بر عهده میگیرد، در ماه ژوئن به کنگره گفت که مقامات باید با فوریت عمل کنند. او اذعان کرد: «من از بابت همه چیز نگرانم، اما یکی از نگرانیهای اصلی، میزان مهمات و محتوای انبارهای تسلیحاتی است.»
دَن شَپیرو که سیاست دولت بایدن در قبال خاورمیانه را در پنتاگون هدایت میکرد و اکنون پژوهشگر ارشد در اندیشکده شورای آتلانتیک است، گفت: «تا جایی که من میدانم، ایالات متحده هرگز دو سامانه تاد را در یک منطقه مستقر نکرده است. این حاکی از تعهد فوقالعاده ایالات متحده در حوزه فناوری و پرسنل به امنیت اسرائیل است.» بر اساس اسناد بودجه، هر رهگیر تاد حدود 13 میلیون دلار هزینه دارد و از سال 2010، پنتاگون حدود 650 رهگیر خریداری کرده است. مقامات به دنبال خرید 37 رهگیر دیگر در سال مالی آینده هستند. لاکهید مارتین که این سامانهها را تولید میکند، میگوید امسال توان تولید حدود 100 رهگیر را دارد و با دولت برای گزینههایی جهت افزایش تولید برای سفارشهای جدید همکاری میکند.
وس رامبو، پژوهشگر مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی که خرید موشکی و جزئیات بودجه پنتاگون را بررسی میکند، گفت که احتمالاً بیش از یک سال و بین 1.5 تا 2 میلیارد دلار برای جایگزینی رهگیرهای مصرف شده در جنگ 12روزه نیاز است.
تحلیلگران معتقدند استقرار سامانههای تاد در خاورمیانه آمادگی ایالات متحده را تحت فشار قرار داده و نیاز فزایندهای نهتنها به رهگیرها، بلکه به پرتابگرهای بیشتر را نشان داده است.
افسران ارتش ایالات متحده میگویند که در یک جهان ایدهآل، به ازای هر سامانه تاد مستقر، باید دو سامانه در ایالات متحده وجود داشته باشد. بر اساس این مفهوم، یک سامانه مستقر است، دیگری برای تعمیر و ارتقا بازمیگردد و سومی نیز در حال آموزش برای استقرار بعدی است.
از هفت سامانه عملیاتی تاد ایالات متحده، دو سامانه اکنون در خط مقدم اراضی اشغالی مستقر هستند. دو سامانه دیگر به طور بلندمدت به گوام و کره جنوبی اختصاص یافتهاند، یکی دیگر در عربستان سعودی مستقر بوده و دو سامانه در خاک اصلی ایالات متحده هستند. سامانه هشتم تولید شده اما هنوز کاملاً عملیاتی نیست. یک افسر ارتش که در آموزش اپراتورهای پدافند هوایی دخیل است، میگوید با استقرار پنج سامانه از هفت سامانه تاد، ایالات متحده احتمالاً با کمبود زمان استراحت مواجه خواهد شد و واحدها بین استقرارها فرصت لازم برای استراحت ندارند.
سردرگمی پدافند آمریکایی - صهیونی
اگرچه اسرائیل دارای دفاع چندلایه پیچیدهای بوده که شامل سامانههایی مانند پیکان، فلاخن داوود و گنبد آهنین است، اما در زمان پایان جنگ 12روزه، این رژیم با کمبود رهگیر مواجه شده بود و منابع را ذخیره میکرد. یکی از مقامات آمریکایی اذعان کرد که اگر چند موج موشکی بزرگ دیگر از سوی ایران شلیک میشد، ممکن بود اسرائیل ذخیره مهمات برتر خود، یعنی پیکان 3 را تمام کند. البته ارتش صهیونیستی اعلام کرد که تعداد رهگیرها یا جزئیات عملیاتی مربوط به سامانههای دفاع هوایی خود را افشا نمیکند.
با ادامه جنگ و تداوم حملات ایران، ایالات متحده ناوشکنهای مجهز به توانایی ساقط کردن موشکهای بالستیک را به سمت اراضی اشغالی اعزام کرد و هفت ناوشکن را به شرق مدیترانه و دریای سرخ فرستاد.
اکثر ناوشکنهای کلاس آرلی بورک آمریکا مجهز به مجموعهای از رهگیرهای موشک استاندارد، معروف اِساِم -2، اسام -3 و اسام -6 هستند که میتوانند موشکهای بالستیک و دیگر تهدیدات هوایی را ساقط کنند.
در ژوئن، دریادار جیمز کیلبی، سرپرست عملیات نیروی دریایی در کنگره آمریکا گفت که این ناوها با سرعت نگرانکنندهای رهگیرها را مصرف کردند. یک مقام آمریکایی نیز اذعان کرد طی جنگ 12 روزه، این ناوها حدود 80 موشک اسام -3 به سمت پرتابههای ایرانی شلیک کردند. موشکهای اسام -3 که توسط پیمانکار دفاعی آرتیاِکس ساخته میشوند، بین 8 تا 25 میلیون دلار هزینه دارند.
همچنین به گفته دو مقام دفاعی، برخی مقامات پنتاگون نگران هستند موشکهای اسام -3 که برای اولینبار، برای مقابله با حمله ایران در نبرد استفاده شدند، به اندازه انتظار اهداف را نابود نکردند. اکنون ارتش هر پرتاب را با دقت بررسی میکند تا بهتر بفهمد چه اتفاقی افتاده است. یک افسر نیروی دریایی دخیل در این فرآیند خاطرنشان کرد که قضاوت درباره عملکرد اسام -3 زود است.
مه جنگ
دو افسر نیروی دریایی که در خاورمیانه فعالیت کردهاند، گفتند که ملوانان احتمالاً با مشکل «تفکیک» مواجه بودند. ایالات متحده و اسرائیل شدیداً به ارتباطات صوتی برای تعیین اینکه کدام سامانه کدام موشک را هدف قرار دهد، وابسته هستند. در مه جنگ، ممکن است چند ناو به سمت هدفی یکسان شلیک کرده باشند. علاوه بر دهها کلاهک، اپراتورها همچنین میتوانند آوار، طعمهها و بوسترهای موشکی را که در هوا پرواز میکنند، ببینند. این دو افسر گفتند در حالی که ملوانان برای تشخیص تفاوتها آموزش دیدهاند، حریم هوایی در جنگ چنان اشباع شده بود که ممکن است در شناسایی هدف درست مشکل داشته باشند.
تری فرید، مهندس ارشد بخش دفاع هوایی و موشکی آزمایشگاه فیزیک کاربردی جانز هاپکینز گفت: «ساقط کردن موفق اشیای مرگبار در محیطهای درگیری متراکم، همراه با افزایش تعداد موشکهای بالستیک، به طور قابلتوجهی پیچیدهتر میشود.»
منبع: Wall Street Journal
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.