شنبه 29 دی 1403

«بن بست» فرزین؟!

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
«بن بست» فرزین؟!

روز گذشته خبرگزاری ها فیلمی از اظهارات آقای فرزین درباره نرخ ارز منتشر کردند.

رئیس بانک مرکزی در این فیلم می گوید:

نرخ دلار بازار ایران را یک کانال آمریکایی تعیین می‌کند. دوستان می‌گویند کانال «بن‌بست» که 9 صبح نرخ [دلار] می‌گذارد در آمریکا ثبت شده است. تمام سرورهای این کانال هم در آمریکاست. 9 صبح که معامله‌ای صورت نمی‌گیرد، این کانال نرخ می‌گذارد و صرافی‌ها هم از روی آن نرخ می‌گیرند. با این کانال علائم غیر واقعی به بازار ما می‌دهند.

بدون اینکه بخواهیم وارد مناقشه فنی درباره نحوه تعیین نرخ ارز که امری پیچیده و محل اختلاف بسیار کارشناسان اقتصادی است شویم، با توجه به همین اظهارات از آقای فرزین چند پرسش داریم:

1- آن «دوستانی» که موضوع کانال تلگرامی «بن بست» را به شما اطلاع داده اند دقیقا چه کسانی هستند؟ آیا این کانال تلگرامی تازه آغاز به فعالیت کرده است؟ یا این دوستان تازه به فعالیت آن پی برده اند. اگر تازه به فعالیت آن پی برده اند که باید باز پرسید چطور این کانال این همه سال مشغول کار خود بوده و بانک مرکزی یا سایر مسوولان متوجه آن نشده اند؟! اگر این کانال تلگرامی تازه آغاز به فعالیت کرده افزایش هر ساله نرخ ارز در سال های گذشته چطور رخ داده؟

2- مسوولان ارزی کشور طی سال های گذشته همواره با زبان انتقاد، از تعیین نرخ تلگرامی ارز سخن گفته اند و البته تاکید کرده اند این نرخ ها را به رسمیت نمی شناسند. آیا فعالیت کانال مورد اشاره آقای فرزین متفاوت از فعالیت های تلگرامی مشابه این سال هاست که همیشه مورد اشاره مسوولان ارزی بوده است؟ و آیا اگر فعالیت های تلگرامی را باعث افزایش قیمت کاذب نرخ ارز معرفی کنیم پاسخی برای چرایی رسمیت یافتن این نرخ ها با کمی بالا و پایین توسط دولت ها داریم؟!

با وجود این اعلام مقصر افزایش نرخ ارز یعنی همان کانال یا کانال های تلگرامی که آزاد از نرخ گذاری دستوری دولت هستند، چطور برخی کارشناسان نزدیک به دیدگاه آقای فرزین و آقای همتی و حتی خود این دو مسوول تاکید می کنند که نرخ ارز باید آزاد باشد و نرخ های ترجیحی و تلویحا نیمایی ارز را فساد زا می دانند و نرخ نیمایی توافقی نیز تا حدود هفتاد هزار تومان افزایش می یابد؟ مگر نمی گویند تک نرخی شدن ارز بر اثر «آزادسازی» قیمت گذاری، راه حل کاهش قیمت و ثبات قیمت ارز است چرا با اتخاذ سیاست های مایل به آزادسازی نه قیمت بازار کاهش می یابد و نه ثابت می ماند؟!

3- چه تضمینی هست _ چنانکه رییس جمهور اسبق، آقای روحانی هم یک بار جانش از این توصیه ها به لب آمد_، با افزایش نرخ ارز و به رسمیت شناختن آن، به بهانه آزادگذاری، قیمت آن دوباره بالا نرود؟! تا کجا باید بالا برود که بگوییم حالا رسید به نقطه واقعی؟! این نقطه کجاست و چه کسی آن را تعیین می کند؟!

4- آقای فرزین چه پاسخی به کارشناسانی می دهند که طی سال قبل پیش بینی دلار هفتادهزار تومانی را کرده بودند؟! اصلا این کارشناسان به کنار با اظهارات وزیر اقتصاد آقای همتی چه کنیم که دلار هفتاد هزار تومنی را با توجه به تورم طبیعی دانسته بود؟

5- شبهه نفع دولت ها، از جمله این دولت، از افزایش نرخ ارز را چه کسی پاسخ می دهد؟