بنسلمان، وزیر خارجه آمریکا را سرکار گذاشت!
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، یک روزنامه آمریکایی امروز دوشنبه از شکست «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا برای همسو کردن دیدگاه عربستان سعودی و مصر با مواضع واشنگتن در جنگ غزه خبر داده است.
روزنامه واشنگتنپست گزارش داده در ریاض ولیعهد عربستان سعودی بلینکن را برای دیداری که قرار بود عصر انجام شود معطل گذاشت و این دیدار نهایتاً صبح روز بعد انجام شد. هنگامی که جلسه برگزار شد محمد بر ضرورت توقف اقدامات نظامی در غزه «که به از دست رفتن جان انسانهای بیگناه منجر شده» تأکید کرد.
ولیعهد عربستان سعودی علاوه بر این از بلینکن خواست حصر غزه را بردارد. توقف «تنشآفرینیهای کنونی» در درگیریها از جمله دیگر خواستههای او بود. واشنگتنپست نوشته تلاشها برای مجاب کردن ریاض برای محکومیت عملیات حماس تا کنون به درب بسته خورده است و وزارت خارجه عربستان در عوض بمباران غزه را محکوم کرده است.
به نوشته این روزنامه، مشکلات آمریکا برای تعامل با مصر حتی از عربستان هم بیشتر بوده است. روز شنبه مقامهای آمریکایی اعلام کردند که با قاهره بر سر بازگشایی موقت گذرگاه رفح جهت تسهیل خروج آمریکاییها به توافق رسیدهاند.
مطابق این گزارش، این اعلانیه موجب هجوم 500 تا 600 نفر از آمریکاییهای فلسطینی تبار در غزه شد، اما هیچکدام از آنها نتوانستند از مرز خارج شوند.
روایت دو کشور از حوادث غزه هم با یکدیگرهمسو نیست. در جریان دیدار روز یکشنبه میان بلینکن و عبدالفتاح السیسی، طرف مصری تصریح کرد که حملات اسرائیل از حد «حق برای دفاع» عبور کرده و به «تنبیه جمعی» رسیده است.
این خبر در شرایطی گزارش شده که خبرگزاری رویترز سه روز پیش به نقل از دو منبع آشنا به تفکر ریاض گزارش داده بود عربستان سعودی برنامههای تحت رهبری آمریکا برای عادیسازی روابط با اسرائیل را به تأخیر انداخته است.
پیش از این برخی منابع گفته بودند عربستان سعودی به عنوان زادگاه اسلام و میزبان دو مکان مقدس مسلمانان تا قبل از عملیات حماس نشان داده بود که اجازه نخواهد داد برنامههایش برای رسیدن به یک توافق دفاعی عمده با آمریکا معوق شود، حتی اگر اسرائیل امتیازهای عمدهای به فلسطینیها ندهد.
اما پیگیری رویکردی که فلسطینیها را در حاشیه قرار دهد اکنون خطر عصبانی کردن کشورهای عربی در منطقه را به عهده داشته که رسانههایشان در حال انتشار تصاویری از جان باختن فلسطینیها در حملات اسرائیل هستند.
یکی از منابع آشنا به تفکر ریاض گفت گفتوگوها فعلا نمیتوانند ادامه پیدا کنند و مسئله امتیاز اسرائیل به فلسطین بایستی به یک اولویت بزرگتر به هنگام از سرگیری گفتوگوها تبدیل شود.
رویترز نوشته بود تجدید نظر عربستان در برخی از سیاستهای خود چالشی برای تلاشهای واشنگتن جهت ادغام اسرائیل در منطقهای است که آرمان فلسطین در آن یکی از نگرانیهای عمده کشورهای عربی به شمار میرود.
یک منبع آگاه به خبرگزاری رویترز گفته بود واشنگتن در روزهای آغازین درگیری عربستان سعودی را برای محکوم کردن حماس به دلیل عملیات طوفانالاقصی تحت فشار گذاشت.
به نوشته رویترز فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی این درخواست را رد کرد. یک منبع دیگر نیز در گفتوگو با این رسانه این روایت را تأیید کرد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید چند روز پیش در یک نشست خبری کاخ سفید مدعی شده بود که تلاشها برای عادیسازی روابط با اسرائیل تعلیق نشده است. او با وجود این گفت که تمرکز کاخ سفید بر روی چالشهای فوریتر است.
رویترز نوشته این درگیریهای منطقهای موجب شده محمد بن سلمان و رئیسجمهور ایران برای اولین بار بعد از توافق عادیسازی روابط میان دو کشور با یکدیگر گفتوگو کنند.