دوشنبه 5 آذر 1403

به شدت با کمبود متخصص زنان مواجهیم / افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی ضروری است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
به شدت با کمبود متخصص زنان مواجهیم / افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی ضروری است

سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس گفت: کمبود پزشک متخصص از جمله مهم ترین عوامل تشدید معضل دسترسی ناکافی مردم به این خدمات است.

علی خضریان گفت: در حال حاضر یکی از بزرگ‌ترین معضلات نظام سلامت دسترسی ناکافی مردم به خدمات بهداشتی و درمانی است. کمبود پزشک به ویژه پزشک متخصص از جمله مهم‌ترین عوامل ایجاد و تشدید این معضل به شمار می‌رود.

به گفته خضریان به وجود آمدن بازار انحصاری در ارائه خدمات سلامت (به‌خصوص خدمات تخصصی)، کاهش کیفیت خدمات درمانی، افزایش خطاهای پزشکی در اثر فشار بالای کاری و نبود نیروی جایگزین، صف‌های طولانی انتظار برای دریافت خدمات و همچنین توزیع نامتوازن پزشک در کشور از تبعات کمبود پزشک است.

سرانه پزشک ایران در حال حاضر 130 به‌ازای 100 هزار نفر است این در حالی است که این عدد در کشور‌های پیشرو از جمله کشور‌های عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، عموماً بین 300 تا 500 است. سرانه پزشک ایران در منطقه نیز از جایگاه مناسبی برخوردار نیست. ایران رتبه نوزده از بیست و پنج در بین کشور‌های منطقه را دارد و در جایگاه پایین‌تری نسبت به کشور‌هایی همچون عربستان و ترکیه قرار دارد.

سرانه پزشک متخصص در ایران 54 پزشک به‌ازای 100 هزار نفر است. این آمار برای کشور‌های اروپایی عمدتاً بالای 200 و حتی 300 است. در کشور‌های پیشرو به طور معمول 75 درصد پزشکان، متخصص هستند، ولی در ایران این نسبت نزدیک به 42 درصد است. از طرفی کمبود پزشک متخصص در برخی از شهر‌ها باعث شده مردم مجبور شوند، برای دسترسی به متخصص به مراکز استان‌ها و حتی سایر استان‌ها بروند.

این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: سرانه دندانپزشک به‌ازای هر 100 هزار نفر در ایران 32 و میانگین سرانه کشور‌های پیشرو در حوزه سلامت 80 دندانپزشک است. باتوجه به اینکه عمده هزینه خدمات دندانپزشکی مربوط به دستمزد دندانپزشک است، این کمبود موجب افزایش شدید قیمت این خدمات شده، به‌طوری‌که بسیاری از مردم به دلیل هزینه‌های سنگین دندانپزشکی امکان استفاده از این خدمات را ندارند.

این نماینده مجلس بر کمبود پزشک متخصص خانم نیز تاکید و گفت: دسترسی به پزشک خانم به‌خصوص در برخی تخصص‌های مهم و موردنیاز زنان مانند زنان و زایمان، جراحی کلیه و مجاری ادراری، پزشکی قانونی، رادیولوژی و سونوگرافی و رشته‌های جراحی با محدودیت‌های بسیار زیادی همراه است. به‌ازای هر یک میلیون زن، 1.5 متخصص اورولوژی خانم، 3 متخصص پزشک قانونی خانم و به‌ازای هر 100 هزار زن، 3 متخصص رادیولوژیست خانم و 1.5 پزشک جراح خانم وجود دارد.

خضریان دلیل این مسئله را پایین نگاه‌داشتن ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی و دندانپزشکی در دوره‌های عمومی و تخصص اعلام در حالی که کشور‌هایی نظیر کشور‌های اروپایی با سرانه پزشک بالا علاوه بر پذیرش پزشکان خارجی، همچنان افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی را در دستور کار خود قرار داده‌اند.

سخنگوی کمیسیون اصل نود اعلام کرد: در سال‌های اخیر ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی و دندانپزشکی در کشور ما متناسب با نیاز کشور رشد نداشته است و بعضاً با کاهش پذیرش دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی نیز مواجه بوده‌ایم. در صورت عدم افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی و دندانپزشکی و با توجه روند پیری جمعیت در کشور بحران کمبود پزشک در آینده تشدید خواهد شد.

کمیسیون اصل نود خواستار این است که با توجه به بحران سالمندی جمعیت در آینده، افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته‌های تخصصی پزشکی همچون زنان، اطفال، اورولوژی، چشم‌پزشکی، قلب و عروق و جراحی عمومی ضروری است.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی مجلس