بورس چشم به راه پول

دنیای اقتصاد: بورس تهران پس از 9 روز مثبت و سبز، در جریان معاملات روز چهارشنبه یکپارچه نزولی شد. از نیمه دوم معاملات دیروز، فشار فروش در بازار شکل گرفت و موجب شد تا نماگرهای بورسی از سقف روزانه خود عقب نشینی کنند. این فشار مضاعف فروش از ابتدای معاملات روز چهارشنبه نیز تداوم یافت و 76درصد بازار را قرمزپوش کرد و در نهایت خروج پول بیش از 1.7همت حقیقی ها از بازار سهام رقم خورد.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، شاخص هموزن که در دو روز معاملاتی قبل بازدهی بهتری نسبت به شاخص کل تجربه کرد، در روز جاری افت بالاتری را ثبت کرد. بهنظر میرسد وضعیت انتظار در عرصه سیاسی و اقتصادی کشور، محرک اصلی در جهت ایجاد وضعیت تردید در بازار سرمایه باشد. هر سه نماگر بورسی آخرین روز معاملاتی هفته را با سرخپوشی به انتها رساندند. نماگر اصلی تالار شیشهای در انتهای معاملات روز چهارشنبه کاهش 0.24درصد معادل 7هزار واحد را تجربه کرد و کار خود را در سطح 2میلیون و 837هزار واحد تمام کرد. دیگر نماگر بازار سهام یعنی شاخص هموزن نیز در روز جاری عملکرد ضعیفتری نسبت به شاخص کل به ثبت رساند. این نماگر بورسی در پایان معاملات روز چهارشنبه بار دیگر نیمه کانال 800هزار واحدی را از دست داد و با تجربه افت 0.6درصدی به سطح 847هزار واحد کاهش یافت. به رغم بازدهی منفی شاخص های بورسی در روز جاری، شرکتهای پالایشی با ورود پول از سوی حقیقیها همراه شدند. ارزش معاملات خرد نیز همچون روز گذشته در کانال 7همت قرار گرفت. در انتهای معاملات امروز مجموع ارزش معاملات خرد به میزان 7هزار و 276میلیارد تومان به ثبت رسید که از این میزان یک هزار و 745میلیارد تومان پول توسط حقیقیها از گردونه معاملات بازار سرمایه خارج شد. نمادهای پالایشی تحت تاثیر گزارشهای مطلوب سه ماهه و شناسایی سود بالا در روز جاری با ورود پول 110میلیارد تومان رتبه نخست از منظر جذب پول حقیقی را کسب کردند. پس از آن صنایع زغال سنگ و بیمه نیز در روز جاری بیشترین میزان ورود پول حقیقی را به ثبت رساندند. در طرف مقابل فلزات اساسی، چند رشته ای صنعتی و شیمیایی ها بیشترین میزان خروج پول حقیقی را در روز جاری تجربه کردند. باتوجه به جو منفی غالب بر بازار سرمایه، صندوقهای درآمد ثابت در روز جاری با اقبال از سوی حقیقی ها مواجه شدند و بیش از یک همت ورود پول به این صندوق ها صورت گرفت.
تقابل متغیرهای مثبت و منفی بورس
میانگین نرخ اخزاها که به عنوان یک معیار در جهت بررسی ارزندگی بورس تهران توسط فعالان در نظر گرفته می شود، در انتهای معاملات امروز به سطح 34درصد رسید. اخزا از ابتدای تیر ماه امسال روند کاهشی خود از سطح 37درصد را آغاز کرد و تا سطح 33درصد نیز کاهش یافت. با این حال سطح 33درصدی اخزا جلوی ریزش بیشتر را گرفت و در روزهای گذشته بار دیگر روند اخزا افزایشی شد که در صورت تداوم این امر میتواند یک سیگنال منفی برای بورس بازان باشد. دومین فاکتور اثرگذار بازار سهام بدون شک نرخ دلار توافقی یا همان نیمایی سابق است. موج صعودی آبان 1403 بازار سهام، تحت تاثیر همین عامل رقم خورد و سبزپوشی دوماهه را نصیب سهامداران کرد. با وجود صعودی بودن نرخ دلار بازار آزاد و رسیدن آن به سطح 88هزار تومان، در روز جاری بار دیگر دلار توافقی در همان سطح 69هزار تومان معامله شد. این برای هفتاد و چهارمین روز متوالی است که نرخ دلار توافقی در سطح 69هزار تومان معامله میشود و هنوز موفق به عبور از مقاومت 70هزار تومان نشده است. شکاف دلار آزاد و توافقی در حال حاضر به میزان 27درصد است که هرچه این شکاف بیشتر باشد، قطعا میتواند تبعات زیان آوری برای سودآوری شرکت های بورسی به دنبال داشته باشد. در انتهای معاملات امروز ارزش بازار سهام به سطح 113میلیارد دلار رسید. در 11تیر ماه ارزش دلاری بورس تهران با رسیدن به سطح 105میلیارد دلاری که حمایت اسفند ماه این متغیر بورسی است، مورد حمایت قرار گرفت و تا سطح 113میلیارد دلار افزایش یافت. هنوز فاصله معناداری از منظر ارزش دلاری تا سقف اردیبهشت برقرار است که این نشان میدهد وضعیت بنیادی بازار ارزنده است. آخرین فاکتور مورد بررسی نسبت قیمت به سود هر سهم است. این نسبت در پایان معاملات امروز به سطح 6.2واحد رسید. از اواخر اردیبهشت ماه امسال که نسبت P/E بازار سهام به مقاومت چندساله خود در سطح 8واحد رسید، بورس تهران روندنزولی پیوسته ای را تجربه کرد تا آنجا که این نسبت به زیر 6واحد نفوذ یافت و به سطح 5.8واحد رسید. در حال حاضر فاصله این نسبت تا کف حمایتی چندان زیاد نیست. بنابراین از این منظر نیز همچون ارزش دلاری، بازار سهام در وضعیت ارزنده قرار دارد.//