شنبه 8 اردیبهشت 1403

بیش از 100 میلیون هکتار از اراضی کشور تبدیل به عکس هوایی شد

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
بیش از 100 میلیون هکتار از اراضی کشور تبدیل به عکس هوایی شد

مدیرکل کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: بیش از 100 میلیون هکتار از اراضی کشور که فاقد تصاویر هندسی اصلاح شده بودند در سال 1402 تبدیل به ارتوفتو کردیم.

محمدعلی فلاح مدیرکل کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور درباره مهم‌ترین اقدامات حوزه کاداستر در سال 1402 و برنامه‌های مدنظر این حوزه در سال 1403، اظهار کرد: در سال 1402 با دستور رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اقداماتی در حوزه کاداستر انجام دادیم به طوری که 63 ایستگاه به شبکه شمیم اضافه کردیم و این امر در بهبود کیفیت و اثرگذاری در مناطق محروم به ویژه استان‌های غربی و کل کشور موثر بود در حال حاضر 63 ایستگاه نصب شده است و در چند روز آینده به شبکه وارد می‌شود و تاثیر بسیار زیادی را در کل کشور خواهد داشت.

وی افزود: در مجموع با اضافه کردن این 63 ایستگاه در حال حاضر بالغ بر 244 ایستگاه دائم شمیم در کل کشور داریم که بسیار به صورت مطلوب و بالاتر از هر شبکه‌ای به کاربران خدمات می‌دهد. بیش از 16 هزار کاربر ثبت نام کرده اند و روزانه شاید در برخی از مواقع به بیش از هزار نفر کاربر به صورت همزمان از این سامانه خدمت دریافت کنند.

بیش از 100 میلیون هکتار از اراضی کشور را در سال 1402 تبدیل به ارتوفتو کردیم

فلاح بیان کرد: دومین اقدام این است که بیش از 100 میلیون هکتار از اراضی کشور را که فاقد تصاویر هندسی اصلاح شده بودند و تصاویر مربوط به دهه 40 بود را از سازمان نقشه برداری خریداری کردیم بنابراین در سال 1402 بیش از 100 میلیون هکتار را تبدیل به ارتو کردیم و به غیر از مناطق خاصی از کشور که تصاویرش دست سازمان‌های متولی مثل سازمان جغرافیایی بود که هنوز اسکن نشده یا اساساً تصویری در کشور دیگر وجود ندارد.

مدیرکل کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: درحال حاضر تقریباً در کل کشور دیگر جایی وجود ندارد که ارتوفتو (عکس هوایی که به صورت هندسی تصحیح شده است) دهه 40 را نداشته باشد و این کمک بسیار بزرگی به دستگاه‌های متولی کرده و تمامی این ارتوفتو‌ها را به سازمان منابع طبیعی و سازمان امور اراضی تحویل داده ایم این امر تاثیر بسیار زیادی در بحث کمیسیون‌های رفع تداخلات، نتایج آن ها، تدقیق نتایج، صحت نتایج داشته است.

وی ادامه داد: برخی از دستگاه‌های نظارتی اجرای رفع تداخلات را بدون تصاویر دهه 40 غیرممکن می‌دانستند و منع کرده بودند که با این اقدام شایسته‌ای که سازمان ثبت انجام داد دستگاه‌های دولتی در حال حاضر می‌توانند به سرعت این کار را در کمیسیون رفع تداخلات انجام دهند و رشدی که سازمان امور اراضی در بحث رفع تداخلات پلاک‌های دارای اجرای مقررات موازی هستند داشته است ناشی از همین زیرساختی است که سازمان ثبت ایجاد کرده است.

سازمان ثبت اسناد در زمینه تهیه ارتوفتو پوششی کل کشور قرارداد‌هایی را منعقد کرده است

فلاح اظهار کرد: سازمان ثبت اسناد دو قرارداد در زمینه تهیه ارتوفتو پوششی کل کشور داشته است و در یک قرارداد تصویربرداری وضع موجود بالغ بر 20 میلیون هکتار از کل اراضی کشور انجام شده در یک قرارداد بالغ بر 10 میلیون هکتار تاکنون انجام شده است. یک قرارداد نیز با سازمان جغرافیایی نیرو‌های مسلح از منطقه مرزی کشور منعقد کردیم که در این قرارداد نیز طبق گزارش‌هایی که واصل شده بالغ بر 10 میلیون هکتار از اراضی مرزی که بخش زیادی از آن منطقه سواحل مکران است تصویرداری شده است که کمک شایانی را به تصمیم گیری‌های این منطقه خواهد کرد.

مدیرکل کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اظهار کرد: دو قرارداد دیگر نیز در این حوزه داشتیم که تهمیدات لازم برای انعقاد آنها اندیشه شده و در آینده نزدیک شاهد این خواهیم بود که تصاویر وضع موجود و ارتو کل کشور را وارد چرخه کاداستر و تمام دستگاه‌های متولی که نیاز به این تصاویر دارند خواهیم کرد.

استفاده از تصاویر ماهواره کرونا برای ارتو کردن

وی افزود: یکی از الزاماتی که بعضاً در کمیسیون‌های رفع تداخلات و در اجرای کاداستر داشتیم تصاویر دهه 50 از مناطق سرزمینی کشور بود. با توجه به این که در آن دهه تصویر برداری پوششی صورت نگرفته عملاً تصویری هم نداشتیم تا بتوانیم ارتوکنیم طبق بررسی‌ها و مطالعاتی که انجام دادیم یکی از ماهواره‌هایی که در دنیا در آن سال تصویربرداری از کل کشور ما انجام داده ماهواره کرونا بود که پس از بررسی‌های فنی متوجه شدیم که تصاویر این ماهواره نیز قابلیت ارتو کردن دارد.

فلاح اظهار کرد: در وهله اول با توجه به اینکه هنوز چنین اقدامی در کل کشور توسط هیچ ارگانی برای ارتو کردن تصاویر ماهواره کرونا صورت نگرفته بود به صورت مطالعات یک بخش بسیار کوچکی را انجام دادیم و متوجه شدیم که امکان این اقدام وجود دارد بنابراین برای استان البرز که تصاویر دهه 40 نیز موجود نبود و برای رفع تداخلات نیاز مبرم به تصاویر سنوات گذشته داشتیم به صورت پایلوت قراردادی را برای ارتو کردن تصاویر ماهواره‌ای کرونا با مقیاس یک ده هزار در استان البرز منعقد کردیم این قرارداد نیز به ثمر نشست ارتو‌ها کاملاً تهیه شده و در حال حاضر در اختیار سازمان نقشه برداری برای نظارت وجود دارد.

مدیرکل کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اظهار کرد: اگر خروجی‌ها را به ما ارائه دهند در اوایل سال آینده تهیه ارتوفتو از تصاویر ماهواره کرونا در دهه 50 برای کل کشور منعقد خواهد شد و تمامی دستگاه‌های متولی از جمله سازمان امور اراضی، سازمان منابع طبیعی، شهرداری ها، سازمان ملی مسکن و وزارت راه و شهرسازی از این تصاویر استفاده‌های بهینه خواهند کردو طبق تدابیری که در سطح سازمان اندیشیده شده در قالب وب سرویس به تمام دستگاه‌های متولی ارائه خدمت خواهیم کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی حقوقی قضایی