جمعه 5 بهمن 1403

بیش از 20 نهاد با پدیده رمزارز‌ها درگیر هستند / از رمزارزهای در ایران برای تامین مالی شورش استفاده شده است

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
بیش از 20 نهاد با پدیده رمزارز‌ها درگیر هستند / از رمزارزهای در ایران برای تامین مالی شورش استفاده شده است

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محسن رضایی صدرآبادی دبیر ستاد ملی رمزارزش‌ها، ضمن بیان اینکه اهمیت این حوزه در کشور درک نشده و دلیل آن هم این است که هنوز به یک بحران تبدیل نشده است، گفت: تنها در بازه انتهای سال 1399 و اوایل 1400 به دلیل ورود گسترده مردم برای خرید رمزدارایی‌ها، این حوزه مقداری مورد توجه قرار گرفت، ولی در مجموع اهمیت این حوزه به درستی درک نشده است. این حوزه تهدید‌ها...

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محسن رضایی صدرآبادی دبیر ستاد ملی رمزارزش‌ها، ضمن بیان اینکه اهمیت این حوزه در کشور درک نشده و دلیل آن هم این است که هنوز به یک بحران تبدیل نشده است، گفت: تنها در بازه انتهای سال 1399 و اوایل 1400 به دلیل ورود گسترده مردم برای خرید رمزدارایی‌ها، این حوزه مقداری مورد توجه قرار گرفت، ولی در مجموع اهمیت این حوزه به درستی درک نشده است. این حوزه تهدید‌ها و فرصت‌های بالقوه‌ای دارد که بروز و ظهور آن به کیفیت عملکرد ما بستگی دارد. تا زمانی که کار ایجابی و عملیاتی جدی نکنیم این حوزه هیچ فرصتی برای ما نخواهد داشت. از طرف دیگر تهدید‌های این حوزه به ناچار و به دلیل بی توجهی مسئولان، از حالت بالقوه به بالفعل تغییر می‌کند.

وی افزود: نگاه ما برای بررسی این حوزه باید نگاه جامع و زیست بومی باشد و باید به همه فرآیند‌های آن نظر کنیم و بعد از آن مبتنی بر پیش‌بینی از آینده، به سیاستگذاری بپردازیم. این حوزه وجوه مختلفی از جمله در بازار ارز به عنوان وسیله مبادله، تولید و استخراج، استفاده به عنوان دارایی و خرید و فروش برای سودآوری دارد که همه این‌ها باید در کنار هم مورد توجه قرار بگیرد. در این 4 محور تهدید‌ها و فرصت‌هایی وجود دارد. عمده‌ترین تهدیدی که در دنیا برای توسعه این حوزه مطرح شده، استفاده از آن برای پولشویی، فرار مالیاتی یا دیگر تخلفات مالی بوده است. به طور خاص در کشور ما نیز از این بستر برای تامین مالی فعالیت‌های مجرمانه و برخی شورش‌ها نیز استفاده شده است که باید برای آن تدبیر شود. برای مقابله با این تهدید در دنیا شرکت‌های رصد و کنترل متعددی ایجاد شده است که دستاورد‌های متعددی به همراه داشته است و در داخل کشور نیز باید به این سمت حرکت کنیم. هرچند اینطور نیست که قوانین کشور‌های دیگر به شکل یکسان در ایران نیز قابلیت تصویب و اجرا باشد، چراکه این قوانین باید با ساختار حقوقی هر کشوری متناسب باشد و انتظار این است که یک نهاد متولی تهیه نسخه بومی قوانین تنظیمی را طراحی و تصویب کند؛ درحالیکه اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.

رضایی صدرآبادی ادامه داد: یکی دیگر از اتفاقی که به عنوان مقدمه باید در این حوزه بیافتد، نهادسازی است. ما برای این پدیده که یک پدیده چندوجهی است و بیش از 20 نهاد کشور از جمله بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، وزارت صمت، وزارت نیرو و وزارت نفت را با خود درگیر می‌کند، به یک نهاد متناسب نیاز داریم تا از اقدامات جزیره‌ای جلوگیری شود.

فرصت‌های متعدد ایران در مواجهه با پدیده رمزارز‌ها وی افزود: تولید و استخراج رمزارز در کشور از نظر حکمرانی منفعت دارد، چراکه به هرحال نیاز مبادلاتی برای آن‌ها وجود دارد و در صورت عدم تولید داخلی، باید منابع ارزی کشور صرف تامین آن شود. اما اگر تولید در داخل انجام شود، تامین نیاز مبادلاتی داخلی، بدون خروج ارزی ممکن می‌شود.

دبیر ستاد ملی رمزارزش‌ها گردش مالی بازار رمز دارایی‌ها در دنیا را بیش از 1700 میلیارد دلار عنوان کرد و افزود: بیش از 90 درصد از این گردش مالی در سکو‌های بین‌المللی انجام می‌شود. اگر ایران می‌توانست بدون نیاز به مطرح کردن نام ایران، یک سکو برای تصاحب تنها یک درصد گردش جهانی این بازار ایجاد کند، اقدامی به شدت اثرگذار، درآمدزا و کاربردی انجام داده بود. دست کم ایران میتوانست یک سکوی مبادله بزرگ برای مطرح شدن در عرصه منطقه ایجاد کند. اما دلیل عدم حرکت به این سمت نیاز به سرمایه‌گذاری در حدود چند میلیون دلار نیاز دارد که از توان و ریسک پذیری بخش خصوصی خارج است.

وی افزود: در بحث مبادلات خرد خارجی فراهم کردن بستر برای پرداخت گردشگران یا دانشجویان خارجی است که در حال حاضر در پرداخت‌های خود با مشکلات زیادی مواجهند و استفاده از این ظرفیت میتواند شرایط را برای پرداخت‌های خرد آن‌ها فراهم کند.

رضایی صدرآبادی در پایان با تاکید بر اینکه باید در مواجهه با این حوزه تعارف را کنار بگذاریم، افزود: اینکه هرگونه مبادله برای مردم ممنوع باشد و در طرف مقابل درگاه پرداخت از طرف دولت به پلتفرم‌ها داده شود، متناقض است و به نظر من باید سیاست سکوت کنار گذاشته شود. اینکه گفته شود قصد دامن زدن و ترویج نداریم، دلیلی منطقی برای اتخاذ سیاست سکوت و اقدامات متناقض نیست و حاکمیت باید با شفافیت با این حوزه و مردم برخورد کند.