دوشنبه 5 آذر 1403

بی‌توجهی وزارت بهداشت به مطالبه دانشجویان دکتری تخصصی

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
بی‌توجهی وزارت بهداشت به مطالبه دانشجویان دکتری تخصصی

به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، دانشجوی دکترای تخصصی دانشگاه علوم پزشکی در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری فارس قرار داده است به موضوع افزایش حقوق دانشجویان دستیاری بالینی اشاره کرد و نوشت: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی که در دولت سیزدهم شعار عدالت را سر لوحه کار خود قرار داده است، در ساده ترین موضوعات بین دانشجویان زیر مجموعه اش تفاوت گذاشته و با نگاه بالین و غیر بالین باعث ایجاد تفرقه بین گروه های دانشجویی تخصصی در این وزارت خانه شده است.

بعد از پیگیری های مکرر شورای صنفی دانشجویان دستیاری و دکتری تخصصی وزارت بهداشت مبنی بر ناکافی بودن کمک هزینه های دریافتی این گروه از دانشجویان و مشکلات زیاد ناشی از حجم کار و فشار اقتصادی، جلسات زیادی تشکیل و نامه های زیادی نیز به مقامات مسئول نوشته شد.

تا اینکه در جلسه نخبگان با مقام معظم رهبری، ایشان دستور رسیدگی به وضعیت معیشتی دستیاران را دادند. خوشبختانه بعد آن جلسه و در تاریخ سی آبان سال 1400 وزارت بهداشت دستوری را مبنی بر افزایش کمک هزینه دستیاران بالینی مجرد به مبلغ 6 میلیون و متاهل 8 میلیون تومان را صادر کرد.

اما در این نامه اسمی از دستیاران غیر بالین مانند داروسازی، دندانپزشکی، دانشجویان PhD علوم پایه فیزیولوژی، پرستاری، بهداشت، ارگونومی و... آورده نشده بود.

در حالی که در دستور مقام معظم رهبری تفاوتی بین دستیاران بالین و غیر بالین گذاشته نشده بود و ایشان کل دستیاران را فرموده بودند. اما در وزارت بهداشت رویکردی متفاوت اتخاذ شد و فقط افزایش کمک هزینه برای دستیاران بالینی در نظر گرفته شد.

اکنون بعد گذشت سه ماه و اعتراضات گسترده دانشجویان تخصصی غیر بالین حتی تجمع مسالمت آمیز در جلوی ساختمان وزارت بهداشت و چند دانشگاه علوم پزشکی، هنوز هیچ اتفاق مثبتی در این زمینه نیفتاده است و مسئولان فقط قول پیگیری داده اند.

تا قبل از این اتفاقات کمک هزینه دریافتی دانشجویان دستیاری بالینی، غیربالینی و دکتری تخصصی وزارت بهداشت برابر بود (حتی این گروه ها دارای یک شورای صنفی هستند) اما با وجود این رویکرد، بیش از گذشته سیاست وزارت بهداشت در حمایت از بالین و عدم توجه به سایر بخش ها مشخص می شود. همچنین باید سوال شود چرا در دولت آقای رئیسی باید این تبعیض به وجود بیاید؟

این تصمیمات می تواند عواقب زیان باری به همراه داشته باشد، به گونه ای که موجی از نارضایتی و دلسردی را در بین جامعه نخبه علوم پزشکی به وجود آورد و مهاجرت را بین آن ها افزایش دهد.

چنین تصمیمات غلط و اشتباهی باعث می شود دانشجویانی که به مرحله بلوغ علمی رسیده اید و تاکنون کشور و نظام هزینه های زیادی را بابت تحصیل آن ها داده است، به مهاجرت روی برده و چنین جامعه نخبه ای را که موتور پژوهشی و آموزشی علوم پزشکی هستند را به سادگی از دست بدهیم.

اما چرا باید به دانشجویان دکتری تخصصی وزارت بهداشت اهمیت داد؟

این دانشجویان در کنار تحصیل، میزان بالایی از فعالیت های آموزشی، پژوهشی و تولید علم در کشور در شرایط بحران ازجمله همکاری در فرایندهای تولید واکسن کووید -19، کیت‌های تشخیص، مدیریت بیماری و... را به خوبی انجام داده اند. همچنین اساس رتبه بندی دانشگاه ها علوم پزشکی و ارتقای جایگاه دانشگاه های ایرانی در این رتبه‌بندی، تا حدودی در دستان دانشجویان دکتری تخصصی رشته‌های مختلف علوم پایه پزشکی است.

دانشجویان دکترای تخصصی در وزارت بهداشت برخلاف سایر دانشجویان در کشور، به علت حجم کاری زیادی که دارند موظف به حضور تمام‌وقت در دانشگاه هستند. و این امر باعث شده فرصت اشتغال و درآمدزایی از آن‌ها گرفته شود و وزارت بهداشت کمک‌هزینه‌ای برای جبران فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی و بالینی آنان در نظر گرفته که متأسفانه با توجه به شرایط اقتصادی امروزه جوابگوی یک زندگی ساده نیست. میانگین دریافتی دانشجویان دکترا در وزارت بهداشت کمتر از سه و نیم میلیون تومان است که تناسبی با ساعات فعالیت آنان ندارد. از طرفی این دانشجویان عمدتاً بین 25 تا 35 سال سن دارند و اکثرا به فکر تشکیل خانواده هستند که با این میزان دریافتی غیر ممکن خواهد شد.

در شرایط کنونی نادیده گرفتن این گروه از دانشجویان، اجحاف در حقوق اولیه آن ها و تبعیض قرار دادن بین آن ها با دستیاران بالینی زنگ خطری در افزایش دوچندان میزان مهاجرت و تکرار تراژدی غم‌انگیز تبعیض و خروج نخبگان از کشور در سایه بی‌توجهی مسئولین مربوطه است. همچنین ادامه این روند ممکن است منجر به تجمع ها و اعتراض هایی در آینده شود و باعث سوء استفاده معاندین نیز شود.

امیدوارم در آینده نزدیک، بهداشت بر درمان اولویت داده شود و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تفاوت بین پزشک و غیر پزشک حداقل در دوره دانشجویی را از بین ببرد و همچنین همه را به شکل یک کل منسجم برای دستیابی به سلامت اکثریت جامعه در نظر بگیرد.

در پایان از اصحاب رسانه تقاضا دارم که این موضوع را پیگیری کرده و دانشجویان دستیار غیر بالین و دکتری تخصصی را در رسیدن به اهدافشان که همان برابری بدون تبعیض است، یاری دهند.

پیام خانلری دانشجو دکتری تخصصی دانشگاه علوم پزشکی تهران

انتهای پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید وزارت دانشجویان بالین دانشگاه این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است