تاج هیچ کاری نمیتواند برای خلیج فارس کند / این تغییر نام کار اسرائیل و آمریکاست
هاشمیطبا گفت: در روابط بین المللی کشور دوست پیدا نکنید. همه کشورها بر اساس منافع خودشان، گرایش به هر طرف که چربتر باشد یا منافعش بیشتر باشد دارند. با بعضی از کشورها ممکن است یک لحظه دشمنی پیدا کنند، بعد با هم کنار میآیند. این که ما بگیم فلان کشور دوست ماست، شاید در تعارف بگوییم، ولی کشورها منافع خودشان را میخواهند و به دنبال منافع خودشان هستند. ما خیلی ساده لوح هستیم که بخواهیم...
مصطفی هاشمیطبا گفت: ما خیلی ساده لوح هستیم که بخواهیم بگوییم یا باور کنیم فلان کشور دوست ماست، آنها دوست خودشان هستند.
به گزارش خبرآنلاین، برگزاری مسابقات کشورهای عربی در عراق با یک حاشیه عجیب علیه کشورمان همراه بود. استفاده از نام جعلی خلیج عربی در کشور همسایه اتفاقی بود که باعث جنجال بزرگی شد و خشم همگان را برانگیخت. در این بین کار به جایی رسید که جیانی اینفانتینو هم در صفحه اینستاگرام خود از این نام جعلی استفاده کرد و سایت فیفا هم اقدامی مشابه را انجام داد.
با این حال در شرایطی که انتظار میرفت مسئولان وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال پاسخ محکمی به این رفتار بدهند، اما این اتفاق رخ نداد که انتقادات فراوانی را به دنبال داشت. مصطفی هاشمیطبا، رئیس سابق سازمان تربیت بدنی در خصوص این اتفاق صحبت کرد و به تحلیل آن پرداخت که در ادامه آن را میخوانید:
رئیس فیفا و مسئولان ورزشی عراق مجددا از اسم جعلی خلیج عربی برای خلیج فارس استفاده کرده اند، دفعه قبل ما هیچ واکنشی نداشتیم. واکنش آقای تاج به این اتفاق باید چگونه باشد؟
آدمی مثل اینفانتینو و یا هر مسئول فدراسیون ورزشی در دنیا، روابط مختلف در دنیا و جاهای مختلف دارند. این نیست که بخواهند از ما دفاع کنند، ما هم که روی آنها نفوذ نداریم. بعضی وقتها هم توقع داریم، مثلا میگوییم با فلانی رفیق هستیم، مثلا آقای تاج میگوید من با اینفانتینو رفیق هستم، چه رفاقتی؟ مگر آنها چه خاصیتی از ما یا آقای تاج دیدند که حالا با ایشان رفیق باشند؟ کار خاصی که نمیتوانند بکنند، مگر این که در بهترین حالت به قول خودشان شجاعت داشته باشند و اعتراض کنند، آن هم یک جوری که به قول معروف به آنها بر نخورد. طبیعی است که کلا نتوانند کاری خاصی بکنند.
کشوری مثل عراق که دوستی و همسایگی با ما دارد و ربطی هم به خلیج فارس ندارد چرا از این واژه استفاده میکند؟
در روابط بین المللی کشور دوست پیدا نکنید. همه کشورها بر اساس منافع خودشان، گرایش به هر طرف که چربتر باشد یا منافعش بیشتر باشد دارند. با بعضی از کشورها ممکن است یک لحظه دشمنی پیدا کنند، بعد با هم کنار میآیند. این که ما بگیم فلان کشور دوست ماست، شاید در تعارف بگوییم، ولی کشورها منافع خودشان را میخواهند و به دنبال منافع خودشان هستند. ما خیلی ساده لوح هستیم که بخواهیم بگوییم یا باور کنیم فلان کشور دوست ماست، آنها دوست خودشان هستند.
ما هم باید دقت کنیم و بی جهت خودمان را برای بعضی کشورها وا ندهیم و منافع ملی خود را بالاتر از هر چیز بدانیم. آنها هم حق دارند منافع ملی خودشان را بالاتر از هر چیزی بدانند. این تعارفهای کشورهای دوست و برادر، همچین چیزی در عالم واقع وجود ندارد و کشورها شاید با هم تعارف داشته باشند. عراق هم همین است. بسیاری از عراقیها اصلا با ما مشکل دارند. یا همین آقای صدر حرفهای عجیب و غریب و میزند. اینها بازیگر هستند و نباید باور کنیم اینها دوست اند. دشمن نباشند ازشان متشکریم.
اگر شما جای آقای تاج بودید چه واکنشی به این اتفاق داشتید؟
من هم فوق اش یک اعتراض میکردم. کار دیگری نمیتوانیم بکنیم. نمیتوانیم بگوییم که فیفا را تحریم میکنیم. اگر هم گفته شود توهم است.
بعضیها هم میگویند، چون آقای تاج عاشق آن صندلی AFC است به همین دلیل اعتراضی نمیکند. از نظر شما صحت دارد؟
نه آن صندلی هم برای مملکت ما خاصیتی ندارد و ایشان آن جا هم نمیتواند کاری بکند. قدرتها در آن جا هستند و نائب رئیس و اینها همه تعارف است. خواستند یک گوشه چشمی به ایران داشته باشند و بگویند ما دموکرات هستیم. نائب رئیس اصلا آن جا اختیار و قدرتی ندارد. ممکن است یک عنوان باشد، اما این عنوان برای ما خاصیتی ندارد و خود آقای تاج هم برای آن جا خاصیتی ندارد. سیاستهای آن جارا خودشان بیشتر با کسانی که با آنها هماهنگ هستند پیش میبرند.
تغیر اسمی که برای جام حذفی اتفاق افتاده است تاثیری خواهد داشت و جامعه جهانی را مجبور به استفاده اسم درست میکند؟
نه، ببینید این برای خود ماست، آنها که گوش نمیکنند و مسئله سیاسی است. اینها دستی هستند که پشت دستشان آمریکا است و آن ها، چون با ما دشمنی دارند طبیعتا از آنها تبعیت میکنند. وگرنه اسم لیگ ما خلیج فارس است، برای آنها تاثیری ندارد. در همه اسناد بین المللی قدیمی حتی در سازمان ملل این جا به نام خلیج فارس ثبت شده است. این هم ژستی است که فیفا گرفته.
جالب این است که سفیر ایران در عراق به عراق تبریک گفت، بدون این که اسمی از خلیج فارس بیاورد.
این هم جزو خودباختگی هاست. من اگر بودم، اگر تبریک میخواستم بگویم حتما میگفتم کشورهای حاشیه خلیج فارس در مسابقات فوتبال شرکت کردند. حتما فکر خلیج فارس را میکردم. متاسفانه بعضی از سفرای ما وقتی خارج میروند برای آن طرف هستند. به جای این که تعصب ملی داشته باشند میخواهند آن طرف ناراحت نشود در حالی که آنها مارا ناراحت کردند. آنها گوش نمیکنند. به نظر من این تبریک جای سرزنش دارد. چه تبریکی؟ این که تبریک ندارد.
نه تنها فدراسیون فوتبال، بلکه وزارت ورزش و کمیته المپیک هم سکوت کردند. علت این سکوت چیست؟
کار خاصی نمیتوانند بکنند. تنها میتوانند یک شکایتی کنند و یک بیانیه بدهند. اینها تاثیری ندارد. در موارد سیاست اینها بی ارزش است.
با چه شیوه تبلیغاتی میتوانیم نام درست را برگردانیم؟
اصلا این بحث تبلیغ نیست. این بحث مسائل سیاسی است. اینها به دنبال این هستند که عربیت خود را همه جا نشان دهند و البته جلوی اسرائیل و اینها کوتاه میآیند. اینها استقلال واقعی ندارند. اینها بالاخره از آمریکا تبعیت میکنند و بر اساس آن عمل کردند. این بحث سیاسی است و باید در همان سیاست حل شود وگرنه آنها حرف خودشان را میزنند.
از میان اخبار