تحریمهای آمریکا علیه ایران، نقض حقوق بشر است
دبیرکل جمعیت هلال احمر تحریمهای آمریکا علیه کشورمان را که مانع ورود کمکهای نقدی و غیر نقدی در کمک به سیل زدگان ایران شده بود، نقض حقوق بشر توصیف کرد و گفت: انتظار ایران از جامعه بین المللی این است که فشارهایی برای تغییر رفتارهای آمریکا وارد کنند تا نقض حقوق بشر در امر کمک های بشردوستانه در زمان بلایا انجام نشود و عزت نفس و کرامت آسیب دیدگان حفظ شود.
به گزارش ایسنا، محمودرضا پیروی در یادداشتی که در مجله Prehospital and disaster medicine دانشگاه کمبریج انگلستان به نگارش درآورده به تاثیر تحریمهای بینالمللی و بهویژه ایالت متحده آمریکا در اقدامات بشردوستانه و امدادی پرداخته است.
وی در این یادداشت که با همکاری دکتر میلاد احمدی خطاب به سردبیر این مجله نوشته شده با اشاره به تحریمهای دولت آمریکا علیه دولتها و سازمانهای بینالمللی نوشته است: از زمان جنگ جهانی اول، تحریمها علیه دولتها و سازمانهای بین المللی جزو سیاست معمول بسیاری از دولتها شد. با این حال تحریمهای اقتصادی رایجترین و مهمترین تاثیر روی کشورها را داشته است. متاسفانه در زمان رخداد بلایای طبیعی و احتیاج به اقدامات بشر دوستانه هم برخی از کشورهای متخاصم، با اقدامات مغایر حقوق بشر تحریمهای ظالمانهای را در برابر کشورها اعمال میکند که آخرین نمونه آن تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه امدادرسانی در سیل بزرگ ایران در سال 2019 بود.
پیروی افزوده است: از 26 اسفند ماه سال گذشته، بارندگیهای شدیدی در شمال، مرکز و غرب ایران اتفاق افتاد. این بارشها 25 استان را تحت تاثیر قرار داد ولی بیشترین خسارات به استانهای گلستان، خوزستان و لرستان وارد شد که آسیبهای زیادی به زیرساختهای محلی تا ملی کشور وارد کرده و 2 میلیون نفر از ایرانیان را متاثر کرد.
دبیرکل جمعیت هلال احمر درباره نقش مهم هلال احمر در امدادرسانی به هموطنان در این سیل نوشته است: هلال احمر یک سازمان مردم نهاد بی طرف و کمکرسان در بلایای طبیعی است و اقدامات مختلفی از جمله امداد و نجات، اسکان اضطراری، توزیع کمکهای مردمی، توزیع بستههای حمایتی توسط هلال احمر انجام شد. هلال احمر یک سازمان بین المللی است، اما بیشترین تاثیر را از این تحریمها دید. تحریمهای یک جانبه آمریکا علیه ایران موجب شد که کمکهای بین المللی از کشورهای مختلف و سازمانهای حامی در زمان بلایا به دست هلال احمر نرسد.
تحریمهای ثانویه آمریکا مانع کمک رسانیها بود
در ادامه این یادداشت آمده است: تحریمهای ثانویه که مربوط به ارتباط آمریکا با کشورهای اروپایی و آسیایی است مانع امدادرسانی شده بود و حتی در خرید اقلام مورد نیاز هم محدودیتهایی ایجاد کرده بود. کمکهای غیرنقدی که کشورهای دیگر به سیلدیدگان ایران انجام میدادند، تقریبا بدون مشکل انجام شده بود البته ورود تجهیزاتی مانند بالگرد و تجهیزات آن همچنین قایقهای نجات که امکان استفاده به عنوان کاربرد نظامی دارد هم با مشکلاتی روبرو شده بود.
پیروی با اشاره به ورود کمکهای نقدی به ایران به عنوان یکی از سختترین گلوگاههای تحریمها نوشته است: به عنوان مثال صلیب سرخ، اشخاص، داوطلبان و سازمانهای بشردوستانه همچنین ایرانیان مقیم خارج از کشور قادر به کمک مالی به ایران نبودند. طبق قطعنامههای سازمان ملل، داروها و کالاهای پزشکی، قطعات هواپیماهای civil نباید مشمول تحریمها باشد، با این حال چون این اقلام نیازمند پرداخت مالی بودند، ورود آنها به ایران دچار مشکل شد.
دبیرکل جمعیت هلال احمر کمکهای سازمان ملل را بیشتر معطوف به ثبات اردوگاهها و رفع نیازهای فوری سیل زدگان دانسته و افزوده است: واقعیت این است که سازمان ملل بر اثر تحریمهای ظالمانه آمریکا حتی برای انتقال پول پرسنل خود در ایران با مشکل مواجه بود. با این حال نباید کمکهای غذایی کمیساریای عالی پناهندگان و تسهیلات پزشکی و دارویی سازمان جهانی بهداشت را نادیده گرفت. با توجه به قوانین و قطعنامههای سازمان ملل، شش اولویت سلامت، ایجاد سرپناه، غذا، آب آشامیدنی و آموزش نباید مشمول تحریمها باشد. با این حال دولتمردان آمریکایی با تاثیرگذاری روی سایر کشورهای دنیا، مانع کمکرسانی آنها شده بودند.
تاثیر روانی تحریمها در کمک به سیل زدگان ایران
پیروی با تاکید بر نقض حقوق بشر در تحریمهای ظالمانه آمریکا که مانع ورود کمکهای نقدی و غیر نقدی در کمک به سیل زدگان ایران شده بود، در این یادداشت علمی آورده است: این امر به صورت واضح نقض حقوق بشر محسوب میشود. تحریمها علاوه بر تاثیرات فیزیکی و مالی روی مردم سیلزده دارای تاثیرات روانی نیز بود. در بلایای طبیعی حفظ جان مردم آسیب دیده در اولویت امور قرار میگیرد و مناسبات سیاسی نباید در امر کمکرسانی اختلال ایجاد کند. با این حال راهحلهایی از جمله مذاکره سیاسی و رجوع به دادگاههای حقوقی بین المللی میتواند راهگشا باشد.
دبیرکل جمعیت هلال احمر در پایان نیز تاکید کرده است: انتظار ایران از جامعه بین المللی این است که فشارهایی برای تغییر رفتارهای آمریکا وارد کنند تا نقض حقوق بشر در امر کمکهای بشردوستانه در زمان بلایا انجام نشود و عزت نفس و کرامت آسیبدیدگان حفظ شود.
انتهای پیام