تسلیحات ارزان، اما پیشرفته ایران معادله امنیتی خاورمیانه را تغییر میدهد
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، این روزنامه، در گزارشی درباره ظهور حکومت جمهوری اسلامی به عنوان یکی از تامینکنندگان جهانی تسلیحات نوشت: مشتریان تسلیحات کمهزینه و با فناوری پیشرفته حکومت ایران، تهدیدی علیه منافع آمریکا و شرکای آن در خاورمیانه، اوکراین، و فراتر از آن محسوب میشوند. دگرگونی صنعت تسلیحات ایران که با فروش هزاران پهپاد در سال 2022 به روسیه شتاب گرفت و صحنه نبرد در...
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، این روزنامه، در گزارشی درباره ظهور حکومت جمهوری اسلامی به عنوان یکی از تامینکنندگان جهانی تسلیحات نوشت: مشتریان تسلیحات کمهزینه و با فناوری پیشرفته حکومت ایران، تهدیدی علیه منافع آمریکا و شرکای آن در خاورمیانه، اوکراین، و فراتر از آن محسوب میشوند. دگرگونی صنعت تسلیحات ایران که با فروش هزاران پهپاد در سال 2022 به روسیه شتاب گرفت و صحنه نبرد در اوکراین را تغییر داد، به جمهوری اسلامی کمک کرد که حمایت از گروههای شبهنظامی در خاورمیانه را، که حملاتشان همزمان با جنگ اسرائیل با حماس در غزه تشدید شده است، افزایش دهد.
مقامات آمریکایی میگویند یکی از مهمترین صادرات تسلیحات ایران، پهپاد انتحاری شاهد است که از آن برای کشتن سه نظامی آمریکایی در اردن در حمله یک گروه شبهنظامی عراقی در هشتم بهمن استفاده شد.
آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا در تحقیقات خود که در ماه جاری میلادی منتشر شد، اعلام کرد که مدلهایی از همان خانواده پهپادهایی که سربازان آمریکایی را در اردن کشتند، در بسیاری از جبههها، از جمله توسط حوثیهای یمن، شبهنظامیان عراقی که اسرائیل را هدف قرار میدهند و توسط روسیه در جنگ علیه اوکراین استفاده شده است.
مهدی فرحی، معاون وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، آبان امسال گفت که تهران در سال 1401 حدود یکمیلیارد دلار سلاح فروخته که این رقم سهبرابر سال قبل از آن است.
براساس گزارش مؤسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم، محاسبهای که آمار تسلیحات قاچاق در آن لحاظ نشده نشان میدهد جمهوری اسلامی در سال 2022 با 123میلیون دلار صادرات به شانزدهمین فروشنده بزرگ تسلیحات در جهان تبدیل شد. این رقم در مقایسه با سال 2017، زمانی که ایران با 20میلیون دلار، سیوسومین صادرکننده بزرگ تسلیحات جهان بود، جهشی بزرگ محسوب میشد.
والاستریت ژورنال قبلا به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داده بود که روسیه در حال برنامهریزی برای خرید موشکهای بالستیک کوتاهبرد از جمهوری اسلامی است و حکومت ایران نیز به روسیه مهمات ارسال کرده است.
والاستریت ژورنال در ادامه نوشت: محدودیتهای تجارت تسلیحات ایران سال گذشته توسط سازمان ملل لغو شد، اما ایالاتمتحده و اتحادیه اروپا این محدودیتها را اعمال میکنند.
پهپادهای انتحاری ایران در سال 2019 وقتی که عربستان سعودی گفت: ایران یا یکی از گروههای شبهنظامی آن در پشت حمله موشکی و پهپادی پیچیده به تاسیسات نفتی عربستان سعودی بودهاند، شهرت بینالمللی پیدا کرد، اتهامی که ایران آن را رد کرد. مقامات دفاعی در ایالاتمتحده، اروپا و اسرائیل تا سال 2021 هشدار میدادند که توانایی تهران در ساخت و استقرار پهپادها به سرعت در حال تغییر معادله امنیتی در خاورمیانه است.
به گفته مشاوران امنیتی یک دولت اروپایی، تولید پهپاد پس از فروش بیش از 2هزار فروند پهپاد شاهد به روسیه در سال 2022 افزایش یافت. به گفته آنها با قیمت حدود 20هزار دلار برای هر کدام، حداقل 40میلیون دلار نصیب حکومت ایران شد. پیش از این مسکو و تهران برای ساخت کارخانه تولید حدود ششهزار پهپاد در روسیه به عنوان بخشی از توافق تسلیحاتی یکمیلیارد دلاری بین دو کشور توافق کرده بودند. در وضعیت تحریمها، رشد صنایع تسلیحاتی به منبع درآمدی برای جمهوری اسلامی تبدیل شده است.
منبع: کیهان