تشریح برنامههای «تهران، شهری برای همه» در مجمع جهانی
شهردار تهران با حضور در مجمع جهانی شهری ابوظبی به تشریح برنامههای پایتخت پرداخت.
به گزارش ایسنا، پیروز حناچی با حضور در رویداد WUF10 با بیان اینکه به عنوان شهردار تهران بسیار خوشحالم که در دهمین انجمن جهانی شهرها حضور دارم. گفت: مایلم خرسندی خود را از نزدیکی آرمانهای «مجمع جهانی شهری» با برنامههای مدیریتی ما برای اداره تهران و شعار بنیادین آن «تهران شهری برای همه» اعلام کنم.
وی با بیان اینکه قبل از ورود به بحث مایلم نکاتی را در باب وضعیت هیئت ایرانی در این رویداد و ربط آن با «فرهنگ» که از جمله آرمانهای مطرح در این رویداد است بیان کنم. ادامه داد: تقویت حیات چندفرهنگی، مدارا و به رسمیتشناسی هویتها و بسط صلح و دوستی در جهان، از جمله آرمانهای بنیادین در حیات شهری است که میزبان اصلی این رویداد یعنی سازمان ملل متحد نیز مطابق بندهای 1 و 2 و 3 ماده یک منشور ملل متحد بر آن تاکید بسیاری دارد. متاسفانه دولت میزبان این رویداد این آرمان را پاس نداشته است و میزبان ما در اقدامی غیرقابل دفاع، اجازه برپایی غرفههای متعلق به ایران را نداده و از صدور ویزا برای برخی اعضای هیئت ایرانی خودداری کرده است. در حالی که شهرداریها، به عنوان یک نهاد عمومی، نتیجه مستقیم دموکراسیاند و ایجاد محدودیت برای آنها مقابله با دموکراسی است. با این وجود هیئت ایرانی، جهت استفاده از همه امکانهای گفتوگو در این رویداد حاضر شده و من به عنوان نماینده مردم تهران، ضمن ارسال پیام صلح و دوستی شهروندان تهرانی به همه شهروندان شهرهای شرکتکننده در این نشست، اعتراض خود را نسبت به این اقدامات اعلام میکنم.
شهردار تهران افزود: اما درباره دهمین مجمع جهانی شهرها و موضوع محوری آن «فرهنگ و نوآوری»؛ امروزه، شهرها مهمترین کالبد تحولات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگیاند. بیش از 50 درصد جمعیت جهان، امروزه در شهرها زندگی میکنند و 80 درصد از GDP جهان، امروز در شهرها تولید میشود. شهر تهران نیز به تنهایی پذیرای 11 درصد از جمعیت ایران و تولیدکننده 21 درصد از GDP کشور است. شهری چند فرهنگی که حاصل مهاجرت شهروندان ایرانی در دورههای مختلف به شهر تهران است. اداره چنین حجمی از جمعیت در یک شهر چندفرهنگی، جز از طریق «نوآوری» مداوم در حوزههای مختلف ممکن نیست و از سویی امروزه همه شهرها با تهدید ناشی از سیطره اهداف تجاری و مالی بر حیات شهری و کاهش کیفیت زندگی شهروندان روبهرویند. فاصله طبقاتی، حذف، طرد و به حاشیهراندن برخی اقشار و سربرآوردن اشکال مختلف هویتگرایی و اقتصادگرایی تهدیدی برای حیات صلحآمیز و مدرنیته چند فرهنگی است. به همین دلیل اولویتهای اصلی ما حفظ میراث فرهنگی، تقویت هویت چند فرهنگی و نجات کالبد شهر از بدل شدن هر چه بیشتر به کالایی برای مبادله اقتصادی بوده است. ما تلاش کردهایم با مذاکره با ذینفعان در حوزه شهر و جلب اعتماد و مشارکت آنها و استفاده از ارزشهای فرهنگ ایرانی - اسلامی، در جهت دو هدف مهم گام بردازیم: توسعه فضاهای عمومی شهر و حفظ و بازسازی میراث تاریخی آن. بیش از 70 خانه تاریخی، برخی کارخانههای قدیمی و دهها هکتار از زمینهای شهر با برنامهریزی شهرداری تهران امروز تبدیل به فضاهای عمومی برای استفاده شهروندان شدهاند. پهنههای بزرگی از شهر مانند منطقه بازار به عنوان «بافت تاریخی» اعلام شده و از آنها حفاظت شده اشت. یکی از سیاستهای ما در این حوزه جلب مشارکت کسبوکارهای خرد، در صورت حفظ و بازسازی بنا بوده است. با همین سیاست، انبوهی از خانههای قدیمی امروز به کافهها و رستورانهایی بدل شدهاند که مورد استفاده شهروندان تهرانی و گردشگران در فضاهایی عمدتا نوستالژیک و یادآور گذشته، سنتها و فرهنگ و تاریخ ایراناند.
حناچی در ادامه با بیان اینکه همچنین شهرداری تهران با برگزاری فستیوالهای متعددی در سطح شهر، حمایت از جشنوارههای هنری مانند جشنواره فجر و سازماندهی برنامههای مختلف آموزشی در سطح محلات، کوشش کرده است و زمینه را برای آشنایی شهروندان تهرانی با هویتهای مختلف ساکن شهر و برقراری گفتوگو میان اقشار مختلف فراهم کرده و هویت چند فرهنگی شهر تهران را تقویت کند. گفت: اما در باب «نوآوری» و رابطه آن با فرهنگ؛ ما متوجه بودهایم که متاسفانه مفاهیمی مانند «نوآوری» در سالهای گذشته به طور عمده به معنای «نوآوری اقتصادی» و در خدمت «تجاریسازی» و کسب درآمد برای صاحبان سرمایه فهم شدهاند. نتیجه سیطره چنین فهمی از نوآوری، در زمانه هژمونی گفتارهای نولیبرال، حذف عموم شهروندان از فضای عمومی شهرها، کاهش مشارکت آنها در اداره شهر و رشد نابرابری در حیات شهری و آسیبپذیرشدن بیشتر حوزه فرهنگ بوده است. از سویی رصد تحولات سالهای اخیر درشهرهای پیشرو در جهان، نشان میدهد که بهکارگیری گسترده فناوریهای نو، راهکاری کارآمد به منظور بهرهمندی از شهری پایدار و تابآور است. بدون «نوآوری» ما قادر به اداره شهرهایمان نیستیم. آنچه باید به آن فکر کنیم چگونگی تنظیم رابطه «نوآوری» و «فرهنگ» است؟
وی ادامه داد: ما نیازمند آن بودهایم که «نوآوری» و رابطه آن را از شر تقلیلگرایی اقتصادی سیطره یافته بر آن که عمدتا به خدمت انحصارهای مالی درآمده است نجات داده و به خدمت خیر عمومی شهروندان قرار دهیم. شهرداری تهران در این جهت برنامهای را در پیش گرفتهاست تا بتواند میان فرهنگ و نوآوری رابطهای جدید برقرار کند. رابطهای در خدمت پسگرفتن فضاهای عمومی شهر به نفع شهروندان؛ کاهش میزان وابستگی شهر به درآمدهای ناشی از فروش زمین و آسمان شهر؛ افزایش مشارکت شهروندان در حیات اجتماعی و کاهش نابرابریهای اجتماعی و اقتصادی. «شهر هوشمند» از این منظر برای ما اهمیت داشته است و نخستین مسئله برای ما در حوزه «شهر هوشمند» استفاده از «نوآوری» جهت کاهش وابستگی درآمد شهر به فروش زمین و آسمان شهر بوده است. استراتژی ما در این زمینه اداره شهر به کمک کسبوکارهای خلاقانه عموم شهروندان و نه سرمایههای بزرگ تعداد معدودی سرمایهدار بوده است. به همین دلیل در تدوین استراتژی نوآوری در حوزه شهر هوشمند و تبدیل شهرها به مثابه پلتفرم، تلاش کردهایم فرصتهای مناسبی در اختیار استارتاپها و کسب و کارها قرار گیرد تا امکان خلق ثروت و نوآوری مهیا شود. توسعه نوآوری در شهر، نیازمند نقشآفرینی تمام ذینفعان و نه عدهای معدود است که به دلیل برخورداری از سرمایههای کلان حتی میتوانند انحصار «نوآوری» را هم خریداری کرده و از آن خود کنند. شهروندان، جوانان تحصیلکرده، استارتاپها، دانشگاهها، شرکتهای کوچک و متوسط، کارآفرینان و گروههای اجتماعی، همگی در توسعه نوآوری در شهر سهیم هستند. سهم بالای تهران در میزبانی از این اقشار، این شهر را علاوه بر پایتخت سیاسی، به پایتخت نوآوری ایران تبدیل کرده است. ما برای هریک از این بازیگران، استراتژی مناسب خودش را تدوین و عملیاتی نمودهایم.
حناچی در این سخنرانی افزود: نقش ما به عنوان دولتهای محلی و شهرداریها در این موضوع در حوزههای مختلفی بسیار حائز اهمیت است. حوزههایی نظیر باز کردن دسترسی به دادهها، تبادل خدمات داده محور (APIها)، شفافیت در عملکرد تا فراهم کردن محیطهای تعاملی برای شبکهسازی، اشتراک گذاری ایدهها و پیشنهادها و درگیر کردن شهروندان و در نهایت گسترش خدمات نوآورانه شهر هوشمند.
وی با بیان اینکه برنامه «تهران هوشمند» برای دستیابی به مجموعه این اهداف طراحی شده است. افزود: در فاز اول این برنامه، 5 محور برنامه شامل «شهروند هوشمند و خدمات دیجیتالی»، «تهران نوآور»، «مدیریت هوشمند حمل و نقل درونشهری»، «توسعه خدمات ایمنی، انرژی و محیط هوشمند» و «تحول دیجیتالی شهرداری تهران» در دستور کار قرار گرفته است و برنامه «تهران نوآور» با هدف ایجاد یک زیست بوم نوآوری شهری دنبال میشود. این برنامه از 5 سطح اصلی تشکیل شده است.
وی در تشریح سطوح افزود: در سطح اول اقدامات شهرداری تهران مشتمل بر بهکارگیری پلتفرم شهروندی نوآوری باز «باهم» به منظور جمعآوری چالشها و مسائل شهری و بهرهبرداری از ایدهها در برنامهریزی و توسعه شهری، راهاندازی و توسعه مراکز شهروند هوشمند برای مشارکت کاربران در توسعه نرمافزار و زیرساختهای مورد نیاز برای آن در ایستگاههای مترو پرتردد و آزادسازی APIها و برگزاری مسابقات برنامهنویسی هکاتون برای استفاده توسعهدهندگان اپلیکیشنهای شهری است.
وی با بیان اینکه در سطح دوم برنامه شامل معرفی نیازمندیهای فناورانه و نوآورانه شهرداری تهران طی رویدادهای منظم و راهاندازی مرکز آزمون تهران هوشمند (testbed) برای توسعه پروژههای مقیاسپذیر شهر هوشمند است، افزود: سطح سوم این برنامه شامل راهاندازی ایستگاه تهران هوشمند در راستای توسعه محصولات و خدمات نوآورانه شهری است. و سطح چهارم این برنامه با دو بخش ایجاد و توسعه هابهای نوآوری و ایجاد صندوق فناوری و نوآوری شهری با مشارکت سازمانهای عمومی خصوصی طرح ریزی شده است و در نهایت، در سطح پنجم این برنامه، اجرای پروژههای شهر هوشمند به صورت آزمایشی (PoC) و همچنین ایجاد و توسعه مناطق و محلههای هوشمنددر سطح تهران قرار گرفتهاند.
وی به به توضیح چند مثال عملیاتی شده در این حوزهها اشاره کرد و گفت: طی سال گذشته کاربران سامانه "تهران من" به عنوان درگاه واحد خدمات شهروندی، حدودا 5 برابر شد و به بیش از 2 میلیون و 500 هزار نفر رسیده است و در حوزه حمل و نقل پاک برای اولین بار در ایران، همزمان با فرهنگسازی گسترده با استفاده از مشارکت گروههای مختلف صاحب سرمایههای نمادین، سرویس اشتراکی جابجایی مبتنی بر دوچرخه در کلانشهر تهران با مشارکت بخش خصوصی راهاندازی شده است و پس از یک سال از آغاز فعالیت، روزانه 3500 سفر به وسیله دوچرخههای اشتراکی را تجربه کردیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر، روزانه بیش از 1 میلیون سفر در شهر تهران از طریق خدمات تاکسی اینترنتی (e-hailing) با مشارکت بخش خصوصی انجام میشود. گفت: ما برنامهای جدی برای استفاده از «نوآوریهای تکنولوژیک» در حوزه بازیافت زباله و بدل کردن آن به یکی از منابع برای اداره شهر را پیش بردهایم. فرهنگسازی در این زمینه یکی از محورهای اصلی برنامه ما بوده است.
وی در پایان اعلام کرد: در انتها، مایلم به عنوان شهردار کلانشهر تهران آمادگی خود را میزبانی همه عزیزان در شهری فرهنگی، تاریخی و در مسیر هوشمند شدن و همچنین برای همکاری در زمینههای نوآوری، هوشمندسازی، تحول دیجیتالی و بسط هویت چندفرهنگی به تمامی شرکتکنندگان در این نشست اعلام کنم.
به گزارش ایسنا، پیروز حناچی شهردار تهران امروز در رأس هیئتی متشکل از چندتن از اعضای شورای شهر و مدیران شهری عازم امارات شد تا در مجمع جهانی شهرها WUF10 حضور یابند و این مجمع با هدف بهاشتراکگذاری تجربیات مدیریت شهری با شرکت مدیرانی از تمام جهان برگزار میشود
در این سفر محمود میرلوحی، محمد علیخانی و الهام فخاری اعضای شورای شهر، محمدحسین بوچانی رییس مرکز مطالعات شهر تهران، صدرالدین علیپور رییس سازمان مدیریت پسماند، محمد محمددوست شهردار منطقه4، محمود کلهری شهردار منطقه17 و چند تن از کارشناسان مرکز ارتباطات و مرکز مطالعات، شهردار تهران را همراهی میکنند.