شنبه 29 دی 1403

تشکیل هیات بررسی مشکل کمبود بنزین توسط رئیس‌جمهور

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
تشکیل هیات بررسی مشکل کمبود بنزین توسط رئیس‌جمهور

اقتصادنیوز: نیم قرن با اقتصاد ایران روایتی است از تحولات، شخصیت‌ها و شاخص‌های اقتصاد ایران و موضوعاتی که به نوعی با اقتصاد ایران ارتباط پیدا می‌کنند. شرایط فعلی اقتصادی ارتباط مستقیمی با گذشته آن دارد.

ما در این بخش تلاش داریم اخبار و گزارش‌های اقتصادی را به گونه‌ای به تصویر بکشیم تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.«اقتصادنیوز» از آبان 1399 هر روز اقدام به انتشار اخبار و گزارش‌های اقتصادی همان روز سال‌های 1350، 1360، 1370، 1380 و 1390 کرد.

پارسال نیز هر روز در بخش «نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار همان روز در سال‌های اول هر دهه در نیم قرن گذشته را منتشر کردیم. در ابتدای قرن پانزدهم با استفاده از اخبار و گزارش‌های روزنامه‌های «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سال‌های 1352، 1362، 1372، 1382 و 1392 تقدیم مخاطبان می‌شود.

22 آبان 1352؛ هویدا: هر مسوولی در مورد تعدیل قیمت‌ها شانه خالی کند، برکنار می‌شود

امیرعباس هویدا، نخست‌وزیر در شورای تعدیل قیمت‌ها اعلام کرد: هر مسوولی که از وظایف خود در مورد تعدیل قیمت‌ها شانه خالی کند از کار برکنار خواهد شد.

نخست‌وزیر در جلسه امروز شورا که با شرکت چند تن از وزیران و نمایندگان اتاق‌های بازرگانی و صنایع و معادن و اصناف تشکیل شده بود، گفت: در روزنامه‌ها دیده شده است که مطالبی از قول مقامات اتاق اصناف و یا اتاق بازرگانی و صنایع و معادن نوشته می‌شود و مقامات این دو اتاق به همه جواب می‌دهند. این حرف‌ها باید مطلقا کنار گذارده شود و دولت اجازه نخواهد داد که فرصت تعدیل قیمت‌ها با طرح این گونه مسائل تلف شود.

وظایف اتاق اصناف و اتاق بازرگانی و صنایع و معادن روشن است و اگر اتاق اصناف یا اتاق بازرگانی مسائلی دارند، باید در این شورا مطرح کنند و مطمئن باشند که اگر مطالب منطقی داشته باشند، رسیدگی خواهد شد.

آقای نخست‌وزیر اضافه کرد که دولت هر گونه سهل‌انگاری و تعلل در راه جلوگیری از کاهش قیمت‌ها را سرکوب خواهد کرد و اجازه نخواهد داد که عده‌ای سودجو کوشش‌هایی را که در هفته‌های اخیر برای شکستن قیمت‌ها آغاز شده و خوشبختانه به نتایج هم رسیده است برهم بزند.

نخست‌وزیر تاکید کرد: تعیین قیمت‌ها نه در صلاحیت اتاق اصناف و نه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن است که درباره آن اختلاف داشته باشند بلکه قیمت‌ها براساس ضوابطی از طرف مرکز بررسی قیمت‌ها تعیین و در شوراهای مربوطه رسیدگی و اعلام می‌گردد. البته قیمت کالاها در فروشگاه‌های بزرگ به علت خصوصیتی که این فروشگاه‌ها از نظر وسعت فروش دارند باید پایین‌تر از قیمت‌های اعلان‌شده باشد.

آقای نخست‌وزیر در پایان سخنان خود تاکید کرد: کاهش قیمت‌ها و جلوگیری از گران‌فروشی یک امریه شاهنشاه است که باید به طور دقیق و در همه سطوح اجرا گردد.

پیشنهاد تاسیس بانک اوپک

کشورهای صادرکننده نفت اوپک پیشنهاد کردند بانک اوپک تاسیس شود.

رادیو ابوظبی گزارش داد که سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) پیشنهاد کرده است که بانکی به نام بانک سازمان اوپک تاسیس شود تا کشورهای صادرکننده نفت تمام سپرده‌های خود را از بانک‌های جهان خارج کنند و به این بانک بسپارند.

این رادیو افزود: این بانک بزرگ‌ترین بانک بین‌المللی محسوب خواهد شد و در تمام طرح‌های آبادانی کشورهای صادرکننده نفت سهیم خواهد بود.

طرح جیره‌بندی نفت در آمریکا تصویب شد

کمیته امور داخلی سنای آمریکا با اکثریت 8 رای موافق در برابر دو رای مخالف تصویب کرد که نفت سفید و سایر انواع کمیاب سوخت در آمریکا برای اولین بار از تاریخ جنگ جهانی دوم تاکنون اجبارا جیره‌بندی شود.

کمیته مذکور طرحی را که در این مورد تصویب کرده بود، بی‌درنگ برای جلسه علنی سنا فرستاد تا به‌صورت قانون درآید.

این طرح به نیکسون اجازه خواهد داد که برنامه جیره‌بندی سوخت نفت را در آمریکا به مرحله اجرا بگذارد.

رئیس‌جمهور آمریکا براساس اختیاراتی که در این طرح پیش‌بینی شده است، ظرف 15 روز خواهد توانست مقررات جیره‌بندی اقلام کمیاب نفت و ترتیبات اجباری صرفه‌جویی در عرضه و ذخایر موجود نفت در آمریکا را اعلام کند.

سناتور هنری جکسون، رئیس کمیته داخلی سنای آمریکا اظهار کرد: در لایحه قانونی مورد تصویب این کمیته جیره‌بندی نفت سفید مورداستفاده برای گرم کردن منازل و سوخت اتومبیل‌های سواری و کامیون‌ها در زمستان سال‌جاری پیش‌بینی شده است.

از طرف دیگر جان لاو، مشاور نفتی طراز اول دولت نیکسون اعلام کرد که کوپن‌های جیره‌بندی سوخت در این کشور چاپ شده و برای توزیع آماده است. لاو پیش‌بینی کرد که جیره‌بندی سوخت از اوایل سال آینده میلادی در آمریکا به مرحله اجرا درخواهد آمد.

22 آبان 1362؛ هاشمی رفسنجانی: این تورم ظالمانه است

عابد جعفری، وزیر بازرگانی به اتفاق معاونین و مشاوران این وزارتخانه با آقای هاشمی رفسنجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی دیدار کرد و گزارشی از عملکرد طرح‌های آینده این وزارتخانه را به اطلاع رئیس مجلس شورای اسلامی رساند.

هاشمی رفسنجانی با اشاره به مشکل توزیع در سطح کشور گفت: ما در سایر بخش‌ها از جمله تولیدی، عمرانی و آموزشی نسبتا موفقیم. در بخش انتظامی با وجود جنگ، خوب کار کرده‌ایم ولی از توزیع باید رنج ببریم، نه تنها ما بلکه مجموعه جامعه رنج می‌برند.

یک عده از این وضع سوء‌استفاده می‌کنند و مساله توزیع، عکس شده نه تنها در خدمت مردم نیست بلکه به نفع یک عده سودجو شده است.

من نمی‌گویم وزارت بازرگانی گذشته مقصر است، بلکه می‌گویم باید با یک کار عظیم که اسمش را بسیج می‌گذارند، گرانی را مهار کرد. گرانی همه‌اش تورم نیست، تورم حدی دارد. البته ما در زمان جنگ هستیم و کمی و کسری بودجه داریم. تولید به خاطر نظام مدیریت در این دوره فترت، پایین آمده و جمعیت بالا رفته و عوامل دیگری هم موثر است و این تورم به‌وجود می‌آید. این تورم به آن اندازه‌ای که اجناس به مردم می‌رسد، نیست. این تورم ظالمانه است.

هاشمی رفسنجانی افزود: ضعف سیستم توزیع و نبودن برنامه حساب‌شده عامل ایجاد تورم زیاد است. شما می‌دانید اگر این وضع وجود داشته باشد، مردم عادی نمی‌توانند این وضع را تحمل کنند. با نیازهای مردم نمی‌شود بازی کرد.

احساس ناراحتی، دستاوردهای انقلاب را مورد تردید قرار می‌دهد. ما باید مساله تورم را به‌صورت طبیعی برگردانیم در غیر این صورت ضرر کرده‌ایم که نگذاشته‌ایم آنها هم کارشان را ادامه دهند. شما اینجا را مثل جبهه می‌دانید و باید با یک تلاش طولانی و پشتکار سریعا این قضیه را حل کنید. ما برای حل این مساله ارزش بسیاری قائل هستیم و خطوطی تعیین کرده‌ایم.

وی افزود: در این رابطه مساله فرهنگی باید گسترش یابد. هرچند کار اقتصادی است، ولی باید کار فرهنگی هم انجام داد. مردم عوارض این را می‌فهمند. مردم باید خودشان همکاری کنند. اگر ما در این مبارزه مردم را نداشته باشیم، کار بسیار مشکل خواهد شد.

22 آبان 1382؛ رئیس‌جمهور هیاتی برای مشکل کمبود بنزین تعیین کرد

موضوع کمبود بنزین و راهکارهای دولت برای حل این مشکل، از سوالات اصلی خبرنگاران بود که هم از رئیس‌جمهور پرسیدند و هم از چند عضو دیگر هیات دولت.

وزیر نفت تا چهارشنبه این هفته مهلت داشت تا گزارشی راجع به راهکارهای مدیریت کمبود بنزین، به هیات دولت ارائه کند. این گزارش در جلسه هیات‌وزیران ارائه شد، اما ظاهرا دولت هنوز به نتیجه مشخصی برای حل این مشکل نرسیده است.

سیدمحمد خاتمی با اشاره به رشد مصرف بنزین و ضرورت وارد کردن مقدار بیشترین بنزین از خارج گفت: به مجلس پیشنهاد دادیم که از حساب ذخیره ارزی برای وارد کردن بنزین استفاده کنیم، اما رای نیاورد. هیاتی برای بررسی موضوع گذاشته‌ایم تا هم مردم دچار مشکل نشوند و هم ما در تامین نیازهای مردم مشکل نداشته باشیم. با مجلس هم تفاهم خواهیم کرد.

خاتمی ادامه داد: الان 100 درصد جامعه ما دارند تاوان مصرف 20-15 درصد را می‌دهند. مثلا یک روستایی که اصلا از بنزین استفاده نمی‌کند باید دست در جیب کند تا کسانی که امکانات بیشتری دارند، استفاده کنند.

وی با تاکید بر ضرورت هدفمند کردن یارانه‌ها گفت: اما در حال حاضر اصلا صحبت از حذف یارانه بنزین و سوخت نیست. اصولا از سه، چهار سال پیش موضوع هدفمند کردن یارانه انرژی مورد بحث‌مان بوده، حتی سه سال پیش بود که در بودجه، پیشنهاد خاصی راجع به این موضوع کردیم که مجلس قبول نکرد.

ما گزینه‌های مختلفی داشتیم که در جلسه سران سه قوه مطرح شد و بررسی برای یافتن گزینه متناسب‌تر ادامه خواهد داشت.

دکتر رمضان‌زاده، سخنگوی دولت نیز با اشاره به مطرح شدن موضوع بنزین در جلسه هیات‌وزیران گفت: دولت هنوز تصمیم خاصی در مورد بنزین و یا تغییر قیمت آن نگرفته است.

بیژن زنگنه، وزیر نفت نیز گفت: مشکل بنزین به‌طور جدی در کشور وجود دارد و گروهی کارشناس مشغول یافتن راه‌حل‌های این مشکل هستند تا پس از بررسی‌های لازم، پیشنهاد آنها به دولت ارائه شود.

وی در مورد سهمیه‌بندی بنزین گفت: اجرای این کار نیازمند کارشناسی توسط یک گروه است. موضع وزارت نفت در مورد حل مشکل بنزین مشخص است، اما بهتر است این گروه کارشناسی، بررسی را انجام دهد و نتیجه را اعلام کند.

وزیر نفت در پاسخ به اینکه آیا قیمت بنزین در سال‌جاری افزایش خواهد یافت، گفت: هیچ چیز نمی‌توانم بگویم.

همچنین بخوانید