یک‌شنبه 30 دی 1403

تغییر نام خانوادگی فرزند سردار همدانی / با نام جدید رئیس هیئت مدیره بانک کشاورزی شد؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
تغییر نام خانوادگی فرزند سردار همدانی / با نام جدید رئیس هیئت مدیره بانک کشاورزی شد؟

اقتصادنیوز: «وهب متقی‌نیا» فرزند شهید حسین همدانی است و اینکه نام‌خانوادگی او با نام‌خانوادگی پدرش متفاوت است، صحت دارد؛ اما اینکه او نام‌خانوادگی خود را تغییر داده، آن هم برای انتصاب به عنوان عضو هیات مدیره بانک کشاورزی، کذب است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، در این زمینه پاسخ به چند پرسش لازم است:

آیا فرزند شهید همدانی رئیس هیات مدیره بانک کشاورزی شده است؟

آیا برای این کار نام خانوادگی خود را تغییر داده است؟

و البته پرسش دیگر این که در صورت صحت این انتصاب، علت آن سوابق این فرد بوده یا نسبت او با سردار همدانی هم موثر بوده است؟

در ادامه به هر یک از این موارد می‌پردازیم.

چه کسی نخستین‌بار شایعه / خبر را منتشر کرد؟

طبق بررسی‌ها، این موضوع نخستین‌بار در کانال «عبدی مدیا» منتشر شده است. به ادعای این کانال، «فرزند سردار #حسین_همدانی با تغییر نام خانوادگی از همدانی به متقی‌نیا در سمت رییس هیات مدیره بانک کشاورزی مشغول به کار است. حسین همدانی در سوریه به ابو وهب معروف بود.»

برخی کانال‌های دیگر نیز به نقل از این کانال نوشتند: «فرزند سردار حسین همدانی با تغییر نام‌خانوادگی از همدانی به متقی‌نیا در سمت رییس هیات مدیره بانک کشاورزی مشغول به کار شد.» این کانال با اشاره به اینکه تفسیرنامه میرحسین موسوی «محل بحث و تسویه حساب» شده، تلویحاً منشا انتصاب این شخص را حواشی آن نامه جلوه داده بود.

ماجرای یک نام‌خانوادگی

«وهب متقی‌نیا» فرزند شهید حسین همدانی است و اینکه نام‌خانوادگی او با نام‌خانوادگی پدرش متفاوت است، صحت دارد و البته در نگاه اول عجیب است؛ اما اینکه او نام‌خانوادگی خود را تغییر داده، آن هم برای انتصاب به عنوان عضو هیات مدیره بانک کشاورزی، نادرست است.

وهب متقی‌نیا پسر شهید سردار همدانی، مهرماه سال 1397، مهمان سیدعلی ضیاء در برنامه «فرمول یک» شبکه اول سیما بود و با او درباره ویژگی‌های مختلف پدرش گفت‌وگو کرد.

فرزند سردار همدانی با تغییر نام خانوادگی، رئیس هیات مدیره بانک کشاورزی شده؟

طبق گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، اینکه چرا نام‌خانوادگی او با پدرش فرق دارد، از نخستین پرسش‌های مطرح در این برنامه هم بوده و متقی‌نیا توضیح داده است: پدر در اوایل جنگ در سرپل ذهاب فرماندهی می‌کرد و آنجا به عنوان جبهه همدانی‌ها شناخته می‌شد، از این رو نام همدانی روی پدر من ماند.

«اکرم متقی‌نیا» خواهر شهید همدانی هم در مصاحبه‌ای با کیهان گفته: پس از انقلاب نام فامیلمان را از «شادکوهی» به «متقی‌نیا» تغییر دادیم اما هم‌رزمان حاج آقا او را با نام شهر و دیارش می‌شناختند و همین باعث شد تا حاج حسین نام فامیلش را یکبار دیگر از متقی‌نیا به همدانی تغییر دهد اما اعضای دیگر خانواده همان متقی‌نیا ماندند.

البته «حمید حسام» نویسنده کتاب «خداحافظ سالار» که مربوط به زندگی سردار همدانی است، در مراسم رونمایی از کتاب دیگرش گفته: سردار همدانی نام‌خانوادگی فرزندان خود را تغییر داده بود و تا روز شهادت ایشان، همکاران فرزندش نمی‌دانستند او فرزند شهید همدانی است. این شهید بزرگوار معتقد بود که هیچکس در جامعه نباید بداند که شما فرزند من هستید تا به خاطر من برای شما تبعیض قائل شود.

با این وصف، تفاوت نام وهب متقی‌نیا با پدرش، مربوط به این روزها نیست و ربطی به انتصاب او در بانک کشاورزی ندارد.

اما آیا فرزند شهید همدانی رئیس هیات مدیره بانک کشاورزی شده است؟

17 آذرماه 1400 «احسان خاندوزی» وزیر امور اقتصاد و دارایی، وهب متقی‌نیا را به عضویت هیات مدیره بانک کشاورزی منصوب کرد و کمتر از دو ماه بعد، در ششم بهمن‌ماه، با توجه به بازنشستگی رئیس وقت هیات مدیره، متقی‌نیا رئیس هیات مدیره این بانک شده است.

با این وصف، انتصاب متقی‌نیا به سمت ریاست هیات مدیره بانک کشاورزی، صحت دارد اما مربوط به گذشته است.

فرزند سردار همدانی با تغییر نام خانوادگی، رئیس هیات مدیره بانک کشاورزی شده؟

نکته جالب اینکه در متن کنونی عبدی‌مدیا نوشته شده که متقی‌نیا در سمت ریاست هیات مدیره بانک کشاورزی، «مشغول به کار است»، اما رسانه‌هایی که از او نقل کرده‌اند، خبر را با فعل گذشته آورده و نوشته‌اند: «مشغول به کار شد»، مشخص نیست این رسانه‌ها خبر اولیه را تغییر داده‌اند یا خود منبع اولیه، خبر خود را تغییر داده؛ به ویژه که اکنون این پست در تلگرام (ویرایش شده - edited) است.

شایعه‌ای در آستانه انتصاب مدیر بانک!

نکته جالب دیگر آنکه، گرچه انتشار این شایعه مورد برداشت سیاسی و مسائل مرتبط با بیانیه یک چهره سیاسی قرار گرفت، اما انتشار آن در 17 آگوست (26 مرداد) در آستانه انتصاب سرپرست بانک کشاورزی انجام شد و روز شنبه 29 مرداد، خبر انتصاب «فریدون بهبهانی» به عنوان سرپرست بانک کشاورزی اعلام شد.

اینکه آیا انتشار این شایعه، به زمان تعیین سرپرست بانک هم مرتبط بوده یا نه، محل پرسش است. برخی سایت‌های خارج کشور، مدعی شده بودند متقی‌نیا به دنبال سمت مدیرعاملی بانک بوده اما این احتمال هم وجود دارد که وی گزینه مدیریت بانک بوده اما بروز این حواشی، مانع انتصاب وی به سمت سرپرست بانک کشاورزی شده است.

انتصاب، به دلیل انتساب با سردار همدانی؟

اما موضوع دیگری که از دیگر پرسش‌ها مهمتر است، اینکه آیا انتصاب وهب متقی‌نیا، فرزند شهید همدانی با توجه به انتساب او به پدر انجام شده یا فقط به دلیل سوابق کاری مرتبط خود او بوده است.

البته در انتصاب‌ها، غیر از برخی موارد حداقلی و صلاحیت‌های عمومی، ملاک‌های دیگر انتصاب مدیران، گاهی نسبی است و ممکن است به عوامل مختلفی مربوط باشد که امکان سخن گفتن قاطع از آنها نیست و تنها می‌توان درباره مدرک تحصیلی و سوابق کاری گفت‌وگوهایی داشت.

آنگونه که سایت بانک کشاورزی اعلام کرده، وهب متقی‌نیا ششم مرداد 1400، به عنوان معاون اعتباری و عضو هیات عامل بانک کشاورزی منصوب شده، چهار ماه بعد در 17 آذر عضو هیات مدیره این بانک شده و سرانجام ششم بهمن‌ماه رئیس هیات مدیره بانک کشاورزی شده است.

این در حالی است که طبق اعلام «یاسر مرادی» رئیس کنونی هیات مدیره بانک صادرات، متقی‌نیا تا زمان شهادت پدرش، کارمند گمنام یک شعبه بانک بوده است و «تا زمان شهادت پدر وهب متقی‌نیا و پخش تصویرش در ملاقات رهبر معظم، کسی نمی‌دانسته آقازاده سردار همدانی است»؛ شهید همدانی مهرماه سال 94 به شهادت رسید و حضور رهبر معظم انقلاب در منزل ایشان نیز در مهرماه همان سال انجام شد.

مرادی در پاسخ به پرسشی درباره روند ارتقاء متقی‌نیا توضیح داد: «در دوره طرح‌نویسی بانک کشاورزی در بخش اعتبارات مشغول به کار بود و با طرح‌هایی که نوشت، به اداره اعتبارات تهران و سپس ستاد منتقل شد و بعد از چند سال فعالیت به عنوان کارشناس حوزه اعتبارات، با شرکت در آزمون و فراخوان، به عنوان معاون اداره و بعد از یک سال به عنوان رئیس اداره منصوب شد. در ادامه، معاون اعتبارات بانک و سپس با دو آزمون وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، جزو افراد برتر و عضو هیات مدیره بانک کشاورزی شد و همه مراتب را در 20 سال اخیر، پله پله طی کرده و ارتقاء یافته است.»

با این وصف پرسش آخر، قابل تائید نیست؛ به ویژه که متقی‌نیا مراحل رشد را به تدریج طی کرده است؛ به گفته نویسنده کتاب خاطرات سردار همدانی، «این شهید بزرگوار معتقد بود هیچکس در جامعه نباید بداند که شما فرزند من هستید تا به خاطر من برای شما تبعیض قائل شود.»