دوشنبه 5 آذر 1403

تغییر هدف صادراتی؛ مثبت شدن تراز تجاری جایگزین ارزآوری

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
تغییر هدف صادراتی؛ مثبت شدن تراز تجاری جایگزین ارزآوری

به گزارش‌اکوایران؛ آمار گمرک نشان دهنده آن است که ارزش تجارت خارجی کشور در 6 ماه اول سال با رشد 13.2 درصدی در ارزش از مرز 50 میلیارد دلار گذشته است. مطابق آمارهای گمرک ایران، در این مدت 51 میلیون و 783 هزار تن کالا به ارزش 24 میلیارد و 251 میلیون دلار صادر شد که این میزان صادرات از نظر وزنی افت 12.5 درصدی و به لحاظ ارزش رشد 13.32 درصدی را نشان می‌دهد.

در عین حال، در این مدت، 16 میلیون و 320 هزار تن کالا به ارزش 26 میلیارد و 31 میلیون دلار وارد کشور شد که از حیث وزن افت 14.72 درصدی و از لحاظ ارزش رشد 13.15 درصدی داشته است. در واقع آمار صادرات و واردات کشور در پایان نیمه اول سال 1401 نشان می‌دهد همزمان با افزایش صادرات و واردات در نیمه نخست 1401، تراز تجاری کشور منفی‌تر شد و به یک میلیارد و 780 میلیون دلار رسید. روندی که از تیرماه 1401 شروع شد و در شهریور 1401 به اوج رسید.

با توجه به منفی بودن تراز تجاری وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به روند رو به رشد صادرات در مقابل واردات و کاهش اختلاف این دو، گفت: با ادامه روند فعلی سال آینده تراز تجاری کشور مثبت می شود.

سیدرضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت واردات سال گذشته 52 میلیارد و صادرات غیرنفتی 47 میلیارد دلار بود و امسال در 6 ماه ابتدایی این اختلاف به 2 میلیارد دلار رسید و بزودی برای سال آینده این اختلاف از وضعیت منفی خارج و مثبت خواهد شد.

وزیر صمت همچنین به کارکرد دیگر صادرات را افزایش توان قدرت کشور عنوان کرد و افزود: این افزایش قدرت اما با خام فروشی ایجاد نمی شود، برای مثال صادرات سیمان اعتبار و قدرت برای کشور ندارد اما فروش تجهیزات پزشکی، داروهای با فناوری بالا و صنایع پیچیده عامل قدرت و اعتبار کشور در سطح بین المللی می شود.

وی با اشاره به اینکه در خصوص هدف صادرات گفت: تا پیش از این هدف ارزآوری بود، اما به مثبت شدن تراز تجاری هدف اصلی تغییر کرده و صادرکننده باید برای ایجاد اعتبار و قدرت ایران در دنیا صادرات انجام دهد.

مانع زدایی در بخش صادرات

علیرضا پیمان پاک معاون وزیر صمت نیز با بیان اینکه توافقات تجاری با اندونزی، پاکستان، ترکیه و... در حال انجام و احیا است، گفت: با اصلاح روابط توانستیم ارز را با کمترین هزینه و بالاترین سرعت در منطقه مبادله کنیم.

علیرضا پیمان پاک در خصوص اقدامات و راه‌کارهای قابل پیگیری در زمان باقیمانده دولت سیزدهم برای جهش و تحول در حوزه صادراتی، عنوان کرد: این اقدامات در دو بخش پیگیری می‌شود که یکی از مهمترین بخش‌ها، مسائلی در مورد مانع زدایی بود؛ در خصوص مانع زدایی، تصمیم‌ها و سیاست‌هایی که مانع جدی بر سر راه توسعه صادرات و تجار بود را برطرف کردیم. در خصوص مشکلاتی که بازگشت ارز ایجاد کرده بود با روش‌های مختلف از جمله واردات در قبال صادرات در همه گروه‌های کالایی جز چند گروه محدود تسریع در اعاده و کاهش قوانین مزاحم توانستیم راه را برای تجار باز کنیم.

وی با اشاره به برنامه برای حضور در بازارهای بکر و نوظهور مانند آفریقا، اوراسیا و جنوب شرق آسیا، افزود: از ابتدای سال تا امروز 40 هیأت تجاری از آفریقا به ایران آمدند و هفته آینده نیز 31 مدیر خرید از شرکت‌های بزرگ روسیه و بلاروس به تهران می‌آیند تا توافقات مهمی انجام شود. برای ارتباط میان تجار و معرفی محصولات خود، پلتفرم‌های B2B و B2C تعریف شد.

معاون وزیر صمت با اشاره به اقداماتی که در حوزه رفع موانع پولی و بانکی و لجستیکی انجام شده، یادآور شد: با توافقنامه‌های تجاری مانند اوراسیا که مغفول مانده بود و در دولت سیزدهم پیگیری و به نتیجه رسیده است، می‌توان بازارهای جدید را با قابلیت رقابت برای کالای ایرانی ایجاد کرد. توافقات تجاری با اندونزی، پاکستان، ترکیه و سایر کشورهای دیگر نیز در حال انجام و احیا است.

مبادله ارز با کمترین هزینه

وی در ادامه به ایجاد خطوط کشتیرانی، توسعه لجستیک و ساخت کریدور سبز گمرکی اشاره و تاکید کرد: کریدور سبز تجربه خوبی بود که در مورد سایر کشورها نیز اجرا خواهد شد. امروز صندوق ضمانت صادرات با 10 کشور موافقتنامه دارد تا با جایگزینی ال‌سی بتواند ضمانت‌نامه و بیمه‌نامه‌های مدنظر را صادر کند. با اصلاح روابط توانستیم ارز را با کمترین هزینه و بالاترین سرعت در منطقه مبادله کنیم.

پیمان‌پاک با بیان اینکه 300 اقدام زیرساختی توسط سازمان توسعه تجارت، وزارت صمت و وزارت امور خارجه انجام و پیگیری شده است، گفت: این اقدامات موجب شده تا صادرات کشور در سال 1400 نسبت به 1399 میزان 40 درصد رشد داشته باشد و این رشد در 6 ماه نخست سال‌جاری نسبت به مدت مشابه 13 درصد رشد داشته است.

تقدیر از 57 صادرکننده نمونه

در این مراسم همچنین از 57 صادرکننده نمونه سال 1401 کشورتقدیر شد. از میان 57 صادرکننده برتر، به سه شرکت مدال افتخار صادرات، به 7 شرکت تندیس صادرکننده ممتاز ملی و به 47 شرکت تندیس صادرکننده نمونه ملی اهدا شد.