جمعه 9 آذر 1403

تفسیری از معنای "زنده بودن شهدا" / شهدا تجارت برد برد دارند

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
تفسیری از معنای "زنده بودن شهدا" / شهدا تجارت برد برد دارند

عضو مجمع عالی تفسیر قرآن می‌گوید مؤمنین وقتی به شهادت می‌رسند، به مقام رفیعی دست می‌یابند که سایر اموات از آن بی‌بهره‌اند و یا بهره کمتری دارند.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، کنگره 3535 شهید استان زنجان با حضور جمعی از مسئولان لشکری و کشوری با "پخش فرمایشات رهبر معظم انقلاب در جمع مسئولان کنگره" همراه بود. ایشان در این بیانات به آیات 10 سوره صف و 111 سوره توبه به عنوان ویژگی‌های مؤمنان حقیقی اشاره کردند و خصلت‌هایی همچون مجاهدت، اخلاص، ایثار، صدق، معنویت، گذشت، توجه به خدا، کار برای مردم، تلاش برای عدالت و تلاش برای استقرار حاکمیت دینی را به مثابه دامنه‌هایی برشمردند که شهدا با طی کردن این مسیر، به قله شهادت دست یافتند.

حجت‌الاسلام میرکتولی، عضو مجمع تفسیر عالی قرآن در گفت‌وگو با تسنیم گفت: تعریف شهادت در دین اسلام گسترده است و اختصاص به کشتگان جبهه‌های جنگ ندارد، اما هر کدام از آنها درجات دارد و بالاترین درجه اختصاص به مجاهدان راه خدا دارد. در آموزه‌های دینی آن عده که در راه کسب روزی حلال و یا در راه خدمت به نظام اسلامی و خدمت به مردم از منزل خارج شوند و کشته شوند، شهید محسوب می‌شوند.

وی درباره مقام شهید گفت: شهید فردی است که حضور زیادی در صحنه‌های مختلف عالم دارد و بلکه شاهد جریانات اثرگذار در رویدادهای جامعه است؛ او آگاه به احوال من و شماست. از این جهت طبق بیان قرآن، شهدا زنده‌اند. مؤمنین وقتی به شهادت می‌رسند، به مقام رفیعی دست می‌یابند که سایر اموات از آن بی‌بهره‌اند و یا بهره کمتری دارند. آنان وقتی در دنیا هستند محدودند و با شهادت نامحدود می‌شوند. این مفهوم در قرآن به خود پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله هم اختصاص داده شده است آنجا که می‌فرماید «و یکون الرسول علیکم شهیدا»؛ یعنی و رسول الله شاهد اعمال شماست؛ بنابراین مفهوم شهادت معنایی دارد وسیع‌تر از آنچه در اذهان عموم ماست. البته یادآور می‌شوم هر اندازه فرد در سختی و مشقت بیشتری در انجام مأموریت خویش باشد و از نیت قلبی بهتری برخوردار باشد و در این حالت به شهادت برسد، به مقام رفیع‌تر دست خواهد یافت.

حجت الاسلام میرکتولی ادامه داد: شهدا جانی که برای خود خداوند است تقدیم کردند. یک تجارت رابحانه داریم و یک تجارت بائرانه. بائرانه به این معناست که فردی باغی می‌خرد و پس از مدتها که به زمین خود سر می‌زند، هیچ محصولی در آن مشاهده نمی‌کند، اما تجارت رابحانه تجارت برد برد است؛ یعنی یک چیزی تقدیم می‌کنی و موهبتی دریافت می‌کنی. شهدا جان خویش را تقدیم می‌کنند و در ازای آن بهشت جاودانه را دریافت می‌کنند. خداوند در آیه111 سوره توبه می‌فرماید «ان الله اشتری من المؤمنین أنفسهم و أموالهم بأن لهم الجن یقاتلون فی سبیل الله فیقتلون و یقتلون وعدا علیه حقا فی التورا و الانجیل و القرآن»؛ یعنی در حقیقت، خدا از مؤمنان، جان و مالشان را به [بهای] اینکه بهشت برای آنان باشد، خریده است؛ همان کسانی که در راه خدا می‌جنگند و می‌کشند و کشته می‌شوند. [این] به عنوان وعده حقی در تورات و انجیل و قرآن بر عهده اوست...»

وی افزود: نکته سوم درباره طهارت شهداست. در حدیث است که با ریخته شدن اولین قطره خون شهید، تمام گناهانش پاک می‌شود؛ باید خطاب به شهدای بزرگوار این جمله از زیارت امام حسین علیه‌السلام و یاران با وفایشان را گفت: «طبتم وطابت الأرض التی فیها دفنتم.» خوشا بر احوال شما؛ خوشا بر آن سرزمین پاکی که در آن مدفون شدید.

کنگره 3535 شهید استان زنجان | سخنرانی معاون پارلمانی رئیس جمهور در یادواره شهدای طارم کنگره 3535 شهید استان زنجان | معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی: مقالات معرفی شهدا باید در مجلات معتبر دنیا چاپ شود

انتهای‌پیام /