چهارشنبه 3 بهمن 1403

تقویت هورمون‌های جنسی با گیاه دارویی سندانی

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع

محققان کشور در یک مطالعه پژوهشی که روی جانوران مدل انجام داده‌اند، تاثیر همزمان عصاره گیاه دارویی سندانی و تمرینات ورزشی را بر جانورانی که دچار چربی خون بالا بودند بررسی کرده و متوجه تاثیرات مثبت آن‌ها بر هورمون‌های جنسی شده‌اند.

به گزارش ایسنا، پیشرفت سریع جوامع منجر به ارتقای سطح زندگی مادی مردم شده است. با این حال، مشکلات بهداشت عمومی همراه با بهبود سطح زندگی افراد نیز ظاهر شده است. از جمله دلایل بروز این پدیده، تغییر در رژیم غذایی و کمبود فعالیت بدنی است. در این میان، به رغم آن که چربی، ماده‌ای ضروری در بدن است، بالا بودن میزان آن می‌تواند به عنوان یک فاکتور خطرناک مطرح باشد. مصرف بیش از اندازه تری گلیسیرید و کلسترول می‌تواند زمینه لازم برای ابتلا به هایپرتری‌گلیسریدمی و هایپرکلسترولمی را ایجاد کند که یکی از تبعات آنها اختلال در عملکرد سیستم جنسی است.

بنا بر بررسی‌های محققان، استفاده از گیاهان دارویی با خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی، راهکار مناسبی در زمینه بهبود میزان یا عملکرد هورمون‌های جنسی به حساب می‌آید. تحقیقات نشان داده‌اند فلاونوئیدهای موجود در گیاهان دارویی می‌توانند در درمان تغییرات هورمونی مؤثر باشند. فلاونوئیدها خواص آنتی‌اکسیدانی دارند و آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توانند کیفیت اسپرم و پارامترهای باروری را بهبود بخشند. همچنین از دیگر فاکتورهای مؤثر بر هورمون‌های جنسی می‌توان به ورزش اشاره کرد. محققان از طریق مطالعات مربوط به روش‌های مختلف ورزشی اثبات کرده‌اند که تمرینات ورزشی می‌توانند کیفیت و کمیت اسپرم را تحث تأثیر قرار دهند.

در همین رابطه، پژوهشگرانی از دانشگاه پیام نور تهران اقدام به انجام مطالعه‌ای کرده اند که در آن تأثیرات عصاره یک گیاه دارویی در کنار انجام تمرین ورزشی بر وضعیت هورمون‌های جنسی موش‌های نر دچار چربی بالا بررسی شده است.

در این تحقیق، پژوهشگران عصاره گیاه دارویی سندانی با نام علمی «آن ویلئا گارسینی» را در کنار تمرین ورزشی به مدت هشت هفته برای 30 دقیقه و سه جلسه روی موش‌های نر آزمایش کرده و نتایج آن‌ها را بر میزان هورمون‌های جنسی و برخی فاکتورهای دیگر بدنی ارزیابی کردند.

نتایج این بررسی‌ها نشان می‌دهند که مصرف عصاره گیاه سندانی همراه با تمرینات ورزشی مورد اشاره می‌تواند تأثیرات مثبتی روی هورمون‌های جنسی در موش‌های مبتلابه هیپرکلسترومی داشته باشد.

امیرعباس مینایی فر، استادیار گروه زیست‌شناسی دانشکده علوم پایه دانشگاه پیام نور تهران و دو همکار دیگرش در این تحقیق می‌گویند: «با توجه به نتایج تحقیق ما، به نظر می‌رسد استفاده توأم از عصاره گیاه سندانی به همراه تمرینات ورزشی می‌تواند بر میزان ترشح هورمون‌های جنسی موش‌های نر مبتلابه هیپرکلسترومی تأثیر مثبت داشته باشد».

به گفته آن‌ها، «فلاونوئیدها و ترکیبات فنولیک که در گیاهان دارویی به وفور یافت می‌شوند، آنتی‌اکسیدان‌های مؤثری در خنثی کردن رادیکال‌های آزاد اکسیژن دار هستند و ازآنجا که قسمت‌های هوایی گیاه سندانی، سرشار از ترکیبات فلاونوئیدی است، یکی از مکانیسم‌های احتمالی تأثیر عصاره این گیاه بر افزایش تعداد اسپرم می‌تواند ناشی از وجود آنتی‌اکسیدان‌ها در عصاره فوق باشد».

آن‌ها البته اشاره کرده‌اند که این تحقیق، مطالعه‌ای مقدماتی در خصوص تأثیر عصاره گیاه سندانی و تمرینات ورزشی بر هورمون‌های جنسی است و پیشنهاد می‌شود مطالعات تکمیلی در خصوص امکان استفاده از این گیاه در درمان برخی از ناباروری‌ها صورت پذیرد.

این یافته های پژوهشی را مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دوره 28، شماره 5، 1400 در قالب یک مقاله علمی پژوهشی منتشر نموده است.

انتهای پیام