تنها راهبرون رفت از کرونا همبستگی مردم جهان است
تهران - ایرنا - مدیر مرکز اسلامی الغدیر آرژانتین در مورد راهحل برونرفت امروز دنیا از شیوع ویروس کرونا گفت: با در نظر گرفتن محدودیتهایی که تمام دنیا را بدون تمایز نژادی، مذهبی و اجتماعی گرفتار خود کرده تنها راه برونرفت از این بحران برجسته کردن همبستگی در مردم جهان است.
به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، شیخ فیصل مرهل روز شنبه (10 آبان) در وبینار منطقهای آمریکای جنوبیکلمبیا با موضوع «همکاریهای اسلامی در مواجهه با بلایا و مصائب» که همزمان با سی و چهارمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی برگزار شد، اظهار کرد: چالشی که ما مسلمانان امروز با آن روبرو هستیم وحدت مسلمانان است که در این راستا باید به وظیفه خود عمل کنیم. در این شرایط، انتخاب درست اولویتها ضروری است و همبستگی بین مسلمانان باید حاکم شود. باید با همه ابنای بشر، با همه همنوعانمان و به ویژه با مسلمانان همدلی داشته باشیم.
وی ادامه داد: اسلام، بدون تمایز قائل شدن در جریان اعتقادی، دارای عناصر نظری و عملی لازم برای پایه ریزی همکاری جهانی و البته همکاری در میان مسلمانان برای رویارویی با این بیماری همه گیر کرونا میباشد. این عناصر و عوامل به ترتیب روابط فرهنگی، تمدنی، مذهبی، تاریخی، جغرافیایی، پیروی از یک قانون الهی واحد و پیروی از کتاب وحی و سنت پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت پاکش (ع) است. همه اینها در راستای همگرایی یک جامعه واحد واقعی و فراتر از مرزهای جغرافیایی است. مدیر مرکز اسلامی الغدیر آرژانتین تصریح کرد: علمای مذهبی مسئولیت بزرگی در جهت همسو کردن عملکرد همه مسلمانان دارند تا تلاشهای هر بخش از جامعه مسلمانان به تلاشهای برادران آنها در سایر نقاط جهان بپیوندد. برای این منظور، میبایست تبادل تجربیات و حقایق به طور متقابل انجام پذیرد. شیخ فیصل تاکید کرد: چنین همبستگی فقط در حوزه بهداشت و سلامت نیست بلکه در همه مواردی که بتواند دشواریهای ناشی از همهگیری را تسکین دهد. این موضوع شامل کمکهای مالی به نیازمندان و توسعه فعالیتهای آموزشی و تفریحی با ویژگی اسلامی در فضای مجازی و البته پشتیبانی از تلاشهای دانشگاهی برای تبدیل بحران به فرصت میباشد.
وی افزود: همبستگی برآمده از خردمندان جامعه و افرادی که مسئول تبلیغ هستند، میتواند مبارزه با ویروس کرونا را به یک تلاش مشترک تبدیل کند که علاوه بر کاهش چشمگیر اثرات منفی همهگیری، با تعیین اهداف مشترک میتواند روحیه برادری را تقویت کنید و با آگاهی از آسیب پذیر بودن وجود انسان و نیاز به کنار گذاشتن تضادهای بی فایده، آنچه متعالی و در راستای رضایت خداوند است در اولویت قرار گیرد.
از موانع همگرایی می توان به گفتمان های نامناسب، پیش داوری ها، سیاست های نفوذ خارجی، سوء تفاهم، تعصب، فرقه گرایی و باورهای غلط، درگیری های پیشین، مشکلات قومی، نژادی و محلی، تأثیر رذایل اخلاقی در میان مردم و منفعت طلبی اشاره کرد. طبعا همه این ها از موانع اتحاد مسلمانان هستند. می توانیم ملاحظه کنیم که چگونه در برخی کشورهای غربی در برابر بیماری همه گیر کرونا عدم همدلی وجود دارد. محدودیت در عرضه خدمات بهداشتی به فقرا و افراد مسن صورت می گیرد، اجساد فوت شدگان در خانه هایشان باقی مانده و مواردی از این دست نیز وجود دارد در حالی که آنها از منابع موجود به نفع افراد نزدیک به قدرت استفاده می کنند، در راستای منافع صنعت داروسازی و پزشکی گرانفروشی و تجارت صورت می گیرد، این ها دقیقا نمونه کارهایی است که نباید انجام شود.
شیخ فیصل افزود: لازم است که مردم و مسئولان از این همبستگی و احساس وحدت به عنوان الگوی حل بحران ها و مشکلات استفاده کنند. این همان کاری است که باید برای مقابله با بیماری همهگیر کرونا در این مبارزه با همه گیری انجام شود. در این همه گیری، نمونه های باشکوهی از وحدت اسلامی نشان داده شده است. اقداماتی برای همبستگی با مردم صرف نظر از هر عقیده و مذهب. وی بیان کرد: گروه های مسلمان، به ویژه جوانان بدون داشتن توقعات مادی، درس زیبای بشریت را در این زمینه به ما می دهند. این تجربیاتی که از این همه گیری برای ما به جای می ماند، می تواند برای سایر شرایط بحرانی در مناطق و محیط های دیگر مورد استفاده قرار گیرد، یک نمونه از آن می تواند در مبارزه با فرقه گرایی و افراط گرایی و در واقع ترویج وحدت اسلامی باشد.
اتاق فکر اسلامی برای برونرفت از مشکلات اخیر تشکیل دهیم فواد موسی مدیر مرکز اسلامی سانتیاگو شیلی در مورد بحرانهای اخیر دنیا گفت: برای برون رفت از شرایط فعلی نیازمند تشکیل یک اتاق فکر به سبک اسلامی و اندیشه اخلاقی پیامبر اکرم (ص) و ائمه (ع) هستیم. این راهی جهت گسترش طرز تفکرمان و ارائه آن به عنوان راه حلی برای مشکلات ملتها است. زیرا ما از منظر اقتصادی، اخلاقی، سیاسی، اعتقادی و مذهبی صاحبنظر هستیم. وی افزود: ما دارای ایمان، دکترین و دانش دینی هستیم. اما شکل جامعه پذیری ما متفاوت است. برای ارائه راه حل یک مشکل خاص، سبک متفاوتی در غرب داریم. این کشورها و مشخصا آمریکای جنوبی با پذیرش مهاجران جان تازه ای گرفته و عامل رشد آنها شده است. فواد موسی ادامه داد: از مکزیک گرفته تا شیلی، برزیل، آرژانتین و ونزوئلا، این مهاجرت است که به توسعه اقتصادی و نهادی هر یک از کشورها و بازیابی قدرت و احیای دوباره کشورهای ما منجر شده است. بدون تردید بحرانها باید توسط ما به عنوان یک فرصت تلقی شوند، فرصتی برای ایجاد تغییرات و توسعه و این همان نقطه ای است که ما می خواهیم و می بایست بر آن تمرکز کنیم. مدیر مرکز اسلامی سانتیاگو شیلی تاکید کرد: امروزه، در سال 2020 دانشگاه های آمریکایی به این کشورها می آیند و به سراغ دانشجویانی می روند که در حال آغاز تحصیلات حرفهای خود هستند تا آنها را به کشور خود منتقل کنند. آنها بهترین ها و باهوشترینها را می برند، حتی با ارائه بورسیههای تحصیلی رایگان. اما چرا؟ زیرا آنها به این درک رسیده اند که آمدن دانشجویان جدید از دیگر نقاط جهان، به غنای بیشتر یک جامعه و توسعه اجتماعی آن منجر می شود. فواد موسی یادآور شد: غنای موجود در اندیشه دیگران فرصتی برای توسعه در برابر انواع بحرانها است. امروزه، اندیشه مسلمانان لاتین، مسلمانان کشورهای اسپانیایی زبان، می تواند ارایه دهنده یک رویکرد متفاوت و مدرن در قبال بحرانی باشد که جهان و به خصوص خاورمیانه، جهان عرب و جهان اسلام با آن مواجه است. وی خاطرنشان کرد: امروز در غرب و آمریکای لاتین و در این کشور بحران چشمگیری در کلیسا وجود دارد. در جاهایی که مشکلات اقتصادی و سیاسی وجود دارد، کلیسا نظری ندارد. کلیسای کاتولیک با خطاهای شخصیتی و اخلاقی و جنسی بسیاری از مقامات آن، با ارتکاب اعمال منحرف جنسی نسبت به کودکان، کاملا جایگاه صاحبنظر بودن و تأثیرگذاری اجتماعی بر مردم این کشورها را از دست داده است. فواد موسی افزود: بحران کلیسا یک فرصت است. حتی بحران اخلاقی موجود در عرصه سیاست از جمله فساد نیز فرصت مهمی را فراهم کرده است. به عنوان مثال در خصوص بحران اقتصادی، اسلام حرف های زیادی برای گفتن دارد، با وجود این همه اندیشه های عدم منفعت طلبی، عدم انتفاع، عدم فساد اقتصادی در اسلام، فرصت بسیار خوبی برای ارائه اندیشه هایمان به چنین جوامعی وجود دارد. بی شک راهی وجود دارد برای اینکه بتوانیم از این فرصتی که این جامعه به ما می دهد استفاده کنیم تا بتوانیم افکار خود را مطرح کنیم. مدیر مرکز اسلامی سانتیاگو شیلی در پایان گفت: با ایجاد و توسعه این اتاقهای فکر با سایر دانشگاهیان می توانیم یک راه حل، یک مسیر، یک چراغ راه به این جوامعی ارائه دهیم که تا این حد نیازمند راه چاره در مسائل اقتصادی، اخلاقی و سیاسی و به ویژه نیازمند مسیری زیبا چون راه اهل بیت (ع) هستند.
فضای مجازی ابزار مناسبی برای اجرای مناسک دینی در دوران کروناست شیخ عبدالکریم اوروبیو مدیر بنیاد اسلامی کلمبیا در مورد چگونگی برپایی مناسک دینی در دوران کرونا گفت: با وجود آشنایی نسبت به اهمیت رسانههای مجازی، در دوران کرونا بیش از پیش به کاربردی بودن این ابزار ارتباطی پی بردهایم تا از طریق آنها اعمال اسلامیمان از جمله روزه در ماه مقدس رمضان و یا مراسم روزهای محرم و همچنین مناسبتهای مختلف و وفات یا عزای امامان معصوم و اهلبیت (ع) را برگزار کنیم. وی در خصوص شرایط جدید به وجود آمده ناشی از شیوع ویروس کرونا گفت: در آغاز شیوع کرونا یک چشم انداز ناامیدکننده و حتی میتوان گفت همراه با ترس وجود داشت، با گذر زمان جامعه مسلمانان یعنی هم اهل سنت و هم شیعیان میل و نیاز بیشتری به توسل به مسائل معنوی خود احساس کردند، در واقع در این دوران توسل به ایدئولوژی اسلامی خود و از خداوند کمک و پناه خواستن در این شرایط ناامید کننده بسیار مهم و ضروری است.
از طرف دولت های ما تمام تلاش لازم برای کنترل همه گیری صورت پذیرفت ولی ما به عنوان یک جامعه کوچک یا حتی شاید بتوان گفت ضعیف در دل یک محیط کاملا غیر اسلامی، احساس می کردیم کمی تنها هستیم ولی با گذر روزها متوجه شدیم که این دو و تنهابودن در شرایط همه گیری و قرنطینه اجباری مانعی برای اتصال قلب های ما به یکدیگر و برای اتحاد و اتصال افکار و ایده هایمان به شکل مجازی نبود.
اوروبیو خاطرنشان کرد: در میانه همهگیری و قرنطینه و مرگ و بیماری درک کردیم تنها ملجا و پناه انسان خدای قادر متعال و کتاب مقدسش، پیامبر اعظم و خاندان پاکش هستند و این یک تجربه بزرگ بود که توانستیم به عنوان جامعه مسلمان شیعه اینجا در کالی در میانه این همهگیری آن را درک کنیم و مطمئنم که سایر برادران در مراکز مختلف نیز همینطور بودهاند. زیرا در این فعالیت ها همیشه با مراکز مختلف اسلامی شیعی در کل کلمبیا در ارتباط بودیم.
سی و چهارمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی از پنجشنبه مصادف با 12 ربیع الاول به صورت مجازی آغاز به کار کرد و قرار است طی پنج روز تا دوشنبه بیش از 167 شخصیت برجسته جهان اسلام از 47 کشور و همچنین 120 سخنران داخلی به صورت وبیناری پیرامون موضوع های کنفرانس به ویژه همکاری های اسلامی در مواجهه با مصایب و بلایا با رویکرد کرونا سخنرانی کنند
*س_برچسبها_س*