یک‌شنبه 30 دی 1403

تورم، دلیل تاخیر در ساخت آزادراه تهران - شمال / تامین 1300 میلیارد تومان تا 1401

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
تورم، دلیل تاخیر در ساخت آزادراه تهران - شمال / تامین 1300 میلیارد تومان تا 1401

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور اعلام کرد: تورم و افزایش هزینه ساخت، دلیل تاخیر چند باره در پروژه منطقه دو آزادراه تهران - شمال بوده و دولت درصدد است تا سهم 1300 میلیارد تومانی خود را تا سال آینده در طرح تزریق کند.

به گزارش ایسنا، خیراله خادمی در پاسخ به سوال ایسنا درباره اینکه چرا تکمیل و بهره‌برداری از باند رفت آزادراه تهران - شمال برای چندمین بار به تاخیر افتاده است، اظهار کرد: دلیل آن دقیقا منابع مالی است، اگر دقت کنید پروژه‌های عمرانی از ابتدای سال گذشته تا کنون حداقل حدود 150 درصد تعدیل قیمت پیدا کرده‌اند، یعنی برآوردی که در آن زمان صورت گرفته در حال حاضر تا بیش از 2.5 برابر رشد داشته است. به عنوان مثال اگر در آن موقع برای یک باند از منطقه دو آزادراه تهران - شمال برآوردی حدود 2000 میلیارد تومان داشتیم، در حال حاضر به حدود 5000 هزار میلیارد تومان رسیده است. به همین دلیل هم با وجود پیشرفت فیزیکی بسیار مناسب به اعتبار بسیار زیادی نیاز داریم.

وی افزود: در این راستا با جلسه ای که با بنیاد مستضعفان و وزارت راه و شهرسازی داشتیم این پروژه را اولویت بندی کردیم چرا که اگر می خواستیم همه منطقه دو آزادراه تهران - شمال را به اتمام برسانیم، اعتباری بالغ بر 12000 میلیارد تومان نیاز داشت که تامین یکی دو ساله آن برای سرمایه گذار و دولت سخت بود. بنابراین آن را در قالب سه مرحله تعریف کردیم و در مرحله نخست آن قسمت را که مهمتر است انجام دهیم. به همین دلیل تونل البرز را انتخاب کردیم.

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور ادامه داد: تونل البرز در زمان رفع گره ترافیکی به ویژه در زمان‌هایی که مسائلی مانند برف و کولاک داریم، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین این تونل را در اولویت ساخت قرار دادیم و هم اکنون زیر بار ترافیکی رفته است. در سناریو دیگر باید یک باند از آزادراه را تمام می کردیم تا مردم به عنوان مسیر رفت از آن و برای برگشت از محور قدیم چالوس استفاده کنند. برای این بخش از پروژه در همان زمان، حدود 2200 میلیارد تومان اعتبار نیاز داشتیم اما الان با وجود پیشرفت فیزیکی حدود 75 درصدی همچنان به 2700 میلیارد تومان دیگر اعتبار برای اتمام این پروژه نیاز داریم، چرا تورم سبب افزایش هزینه ساخت آن شده است.

خادمی گفت: در جلسه هفته جاری با وجود اینکه قرار بود باند رفت آزادراه تهران - شمال را پایان امسال یا نهایتا تا بهار سال آینده تحویل دهیم، به دلیل مشکل دولت و بنیاد مستضعفان در تامین منابع مالی، برنامه ریزی دیگری صورت دادیم که تا پایان سال آینده به بهره‌برداری برسد. در این راستا بر اساس دستور وزیر راه و شهرسازی 800 میلیارد تومان سهم دولت از طریق سایر منابع مالی تامین شد و حدود 500 میلیارد تومان دیگر نیز باید تامین کنیم که آن را در بودجه سال آینده خواهیم دید. البته عمدتا این اعتبار را از طریق اسناد خزانه یا از اوراق مشارکت تامین خواهیم کرد.

وی همچنین درباره اینکه آیا نرخ عوارض آزادراه تهران - شمال افزایش می‌یابد یا خیر؟ تاکید کرد: عوارض آزادراه تهران شمال نرخ مصوبی دارد و اگر قرار است افزایش یابد، باید در کمیته ای که برای این کار پیش‌بینی شده بررسی شود.

تخصیص نیمی از قیر مورد نیاز پروژه‌ها تا سقف هزار میلیارد تومان

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور همچنین درباره روند تامین قیر مورد نیاز اینگ. نه توضیح داد که به شرکت ساخت برای تکمیل پروژه‌های ملی، 1000 میلیارد تومان اعتبار برای تامین قیر ابلاغ شده است که با توجه به اینکه هر تن قیر حدود 9 میلیون تومان است حدود 110 هزار تن خواهد شد. البته نیاز ما در سال حدود 350 هزار تن بوده و بنابراین حداقل دو برابری که تا کنون اختصاص یافته باید در اختیارمان قرار داده شود تا بتوانیم در حوزه زیر ساختی، روکش آسفالت جاده‌ها و و آزادراه‌هایی که آماده است را تامین کنیم.

80 هزار میلیارد تومان نیاز اعتباری طرح‌های نیمه تمام

خادمی درباره جزییات طرح‌های نیمه تمام این شرکت نیز گفت: در حال حاضر 254 طرح داریم که حدود 800 قرارداد بر این اساس با بخش‌های مختلف منعقد شده است. در این میان نزدیک به 80 هزار میلیارد تومان اعتبار برای اتمام این پروژه‌ها نیاز داریم که شامل 3367 کیلومتر ریل، 6100 کیلومتر بزرگراه و حدود 1150 کیلومتر آزادراه است. گرچه همه طرح‌ها برای کشور مورد نیاز است اما برخی از آن‌ها اولویت دار هستند و در قانون بودجه هم اینگونه برنامه‌ریزی می‌شود که طرح‌هایی که پیشرفت فیزیکی بالاتری دارد بیشتر مورد توجه و اولویت هستند و اعتبار بیشتری هم دارند.. به عنوان مثال حدود 300 میلیون یورو برای پروژه راه آهن چابهار از طریق صندوق توسعه ملی تصویب شده بود که تا کنون 200 میلیون یورو پرداخت شده و این کاری که انجام شده و الان باید 100 میلیون یورو دیگر نیز پرداخت شود. البته برای تکمیل پروژه و خود ریل در این محور ریلی حدود 250 میلیون یورو دیگر تامین شود. در این میان اگر اعتبارات به موقع پرداخت شود این پروژه نهایتا تا اواسط 1403 را به بهره برداری می‌رسد اما هر قدر تامین منابع دیرتر انجام شود، پروژه نیز به تعویق خواهد افتاد.

انتهای پیام