جمعه 9 آذر 1403

توسعه خدمات سلامت در شهرهای استان اصفهان نیازمند توجه بیشتر

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
توسعه خدمات سلامت در شهرهای استان اصفهان نیازمند توجه بیشتر

کاشان - ایرنا - برخی از شهرستان‌های استان اصفهان در چند سال گذشته شاهد افزایش جمعیت بوده‌اند، اکنون به لحاظ ارایه خدمات سلامت به شهروندان منطقه با مشکلات و کمبودهایی مواجه هستند که باید برای رفع این نیاز ضروری تدابیر ویژه‌ای اندیشید.

اکنون افزون بر 60 درصد از مردم استان اصفهان به گفته مسوولان امر از خدمات پرونده سلامت استفاده می‌کنند و سلامتی آن‌ها تحت مراقبت پزشک و مراکز بهداشتی است و در صورت مشاهده علایم بیماری آن‌ها به مراکز درمانی معرفی می‌شوند. بر اساس آمار موجود، 482 خانه بهداشت و 242 پایگاه سلامت در استان اصفهان به مردم خدمترسانی می‌کنند که بیش از 500 بهوروز در این مراکز و روستاهای کم جمعیت خدمات بهداشتی ارایه می‌دهند که این فعالیت‌ها در راستای پیشگیری از بیماری هاست.

استان اصفهان دارای حدود 6 هزار تخت بیمارستانی، 52 بیمارستان (37 دولتی و 15 خصوصی و خیریه)، حدود 500 پایگاه سلامت شهری، بیش از 520 باب خانه بهداشت روستایی و 80 مرکز خدمات جامع سلامت روستایی است.

آران و بیدگل از جمله شهرستان‌های استان اصفهان با جمعیت بیش از 103 هزار نفر در شمالی‌ترین نقطه استان در سال‌های گذشته رشد خوبی به ویژه در بخش صنعت و تولید محصولات صادرات محوری مانند فرش ماشینی و فولاد داشت و همین موضوع این شهرستان را به یکی از کانون‌های مهم جمعیتی منطقه تبدیل کرد.

این در حالی است که ارایه خدمات از جمله در بحث سلامت به سرعت این تغییرات پیش نرفت و همین امر موجب بروز مشکلاتی برای شهروندان ساکن این منطقه شد؛ ضریب اشغال تخت 60 درصدی تنها بیمارستان عمومی و ضریب 30 درصدی بیمارستان زنان و زایمان آران و بیدگل مبین این امر است.

نظیر این چالش بهداشتی در دیگر شهرستانهای استان اصفهان از جمله خور و بیابانک، فریدن، بویین و میاندشت، دهاقان، خوانسار و نایین وجود دارد که شهروندان این مناطق توجه بیشتر مسوولان امر به این مهم را خواستار شدند.

شماری از شهروندان آران و بیدگلی با گلایه از کمبود امکانات و خدمات بهداشتی، درمانی و آرایشی در مرکزهای بهداشتی و درمانی، نبود پزشک متخصص در برخی رشته‌ها و لزوم مراجعه بیماران به کاشان، اصفهان یا قم و کمبود تجهیزات و خدمات آزمایشگاهی را از جمله مشکلات عنوان کردند.

یکی از شهروندان بیان کرد: یکی از مشکلات درمانی این شهرستان که موجب سردرگمی و اتلاف وقت بیماران و مراجعان می‌شود، فقدان وجود سیستم نوبت‌دهی از راه دور است.

حمید رزاقی افزود: آران‌وبیدگل در فصل تابستان از نبود متخصص مغز و اعصاب رنج می‌برد، چنان‌که هر ساله از اوایل خرداد تا انتهای شهریور کلینیک‌ها و بیمارستان‌های شهرستان فاقد متخصص مغز و اعصاب است.

وی با اشاره به نبود دستگاه گرافی دندان (Opg) در این شهرستان گفت: تنها سیستم عکس‌برداری از دندان که در بیمارستان رجایی فعال است، فقط با یک دستگاه و یک نفر رادیولوژیست کار می‌کند که این موجب کندی کار شده و در صورت نبودنش در عمل قسمت عکس‌برداری تعطیل می‌شود.

رزاقی تصریح کرد: سال‌هاست که این شهرستان فاقد دستگاه سی. تی اسکن و ام. آر. ای است و بیماران تصادفی یا دچار شکستگی برای متخصص ارتوپد به‌زنگ باید به بیمارستان بهشتی و نقوی کاشان انتقال داده شوند که در کنار دشواری برای مصدوم، هزینه ایاب و ذهاب نیز به همراهان بیمار تحمیل می‌کند.

شهروندی دیگر یکی از مشکلات را نبود سی. تی اسکن، ماموگرافی و ام. ار. آی عنوان کرد و افزود: با توجه به کمبود دستگاه سونوگرافی دولتی در این شهرستان و با مشکل نوبت‌دهی سونوگرافی، مجبور هستیم هزینه‌های گزاف در کلینک‌های خصوصی شهرهای دیگر صرف کنیم.

فاطمه حسینی تصریح کرد: تامین پزشکان متخصص، تجهیز و تامین نیروی انسانی مراکز و خانه‌های بهداشت از جمله مطالبات حوزه بهداشت و درمان شهرستان آران و بیدگل است.

وی افزود: تعداد متخصصان زنان و زایمان و وضعیت امکانات بهداشتی و درمانی این شهرستان در بخش زنان دارای کمبودهای زیادی است و زنان باردار ناچار هستند حتی برای آزمایش‌ها به کاشان مراجعه کنند.

شهروندی دیگر با اشاره به نبود مرکزی برای اهدای خون گفت: روند ارایه خدمات در درمانگاه فرهنگیان آران‌وبیدگل هم مناسب نیست و با کمبود پزشکان متخصص و تجهیزات پزشکی همراه است که امیدواریم با پیگیری مسوولان این شهرستان مشکلات برطرف شود.

از ضرورت تسریع تکمیل طرح‌ها تا راه‌اندازی مطب‌های خصوصی

سرپرست شبکه بهداشت و درمان آران‌وبیدگل اما در گفت‌وگو با ایرنا تشریح کرد: مشکل اصلی ما در حوزه بهداشت و درمان این شهرستان کمبود فضای فیزیکی است که موجب کم و کاستی در بخش‌های مختلف آن شده است.

اعظم باقری افزود: 2 باب بیمارستان در حال ساخت با پیشرفت فیزیکی افزون بر 50 و 80 درصد در این شهرستان داریم که با بهره‌برداری از آنها، تخت‌های بیمارستانی 2 برابر می‌شود و مشکل کمبود فضای فیزیکی حوزه بهداشت و درمان و به دنبال آن سایر کاستی‌های این حوزه برطرف خواهد شد.

وی با اشاره به سایر کمبودها در حوزه بهداشت و درمان این شهرستان بیان کرد: برای نمونه در بخش مطب‌های خصوصی پزشکان متخصص هم کمبود وجود دارد و شهروندان آران‌وبیدگلی دست‌کم مجبور به مراجعه به کاشان برای بهره‌مندی از خدمات پزشکی تخصصی هستند.

سرپرست شبکه بهداشت و درمان آران‌وبیدگل، ساخت ساختمان پزشکان و جذب پزشکان متخصص برای برطرف کردن این کمبود را ضروری برشمرد و اضافه کرد: باید در این زمینه مسوولان با همکاری خیرین و بخش غیردولتی زیرساخت ها را فراهم کنند تا بخش خصوصی با اراده‌ای قوی‌تر ورود پیدا کند و زمینه ورود پزشکان متخصص در بخش خصوصی بیش از پیش فراهم شود.

وی تاکید کرد: در بخش دولتی و کلینیک‌های شهرستان، پزشکان با تخصص‌های اصلی را داریم و در این زمینه کمبودی حس نمی‌شود؛ چنان‌که در ماه‌های گذشته نیز کلینیک دندان‌پزشکی هم در آران‌وبیدگل راه‌اندازی شد.

باقری ادامه داد: در زمینه متخصصان سونوگرافی در این شهرستان کمبودی نداریم، به طوری که در زمان حاضر 2 بخش سونوگرافی در بخش دولتی و یک بخش سونوگرافی خصوصی داریم.

وی گفت: با پیگیری‌های انجام شده بخش سی. تی اسکن هم به زودی در این شهرستان راه‌اندازی خواهد شد و امید می‌رود بخش ماموگرافی هم که هزینه زیادی دارد با همکاری خیرین و بخش خصوصی در آینده نزدیک در آران‌وبیدگل مستقر شود.

سرپرست شبکه بهداشت و درمان آران‌وبیدگل در پاسخ به گلایه‌ها از نحوه نوبت‌دهی حضوری در بخش دولتی و کلینیک‌ها تصریح کرد: خوشبختانه این مشکل در حال برطرف شدن است و از جمله سامانه نوبت‌دهی اینترنتی در کلینیک بوعلی راه‌اندازی شد و پیگیر اجرای این طرح در سایر مرکزهای درمانی شهرستان هم هستیم تا از سردرگمی و اتلاف وقت شهروندان جلوگیری شود.

وی در مورد ارایه خدمات بهداشتی و درمانی درمانگاه فرهنگیان آران‌وبیدگل نیز بیان کرد: در برخی موارد خدمات آن بدون هماهنگی و نظارت شبکه بهداشت و درمان این شهرستان است که موجب بروز مشکلاتی هم شده است و در صدد هستیم با هماهنگی و همکاری بین بخشی، بتوانیم در زمینه‌های مختلف به این درمانگاه کمک کنیم.

باقری با بیان اینکه آران‌وبیدگل شهرستانی با جمعیت کارگری قابل توجه است، افزود: برای حمایت از جامعه کارگری امیدواریم در صورت امکان قانونی، بیمارستان‌های این شهرستان بتوانند قرارداد یا تفاهم‌نامه‌ای با تامین اجتماعی امضا کنند تا خدمات برای کارگران زیر پوشش این بیمه رایگان ارایه شود.

شاخص‌ها و اولویت‌های دولت در بخش سلامت

فرماندار آران‌وبیدگل نیز در گفت‌وگو با ایرنا، بالا بردن شاخص‌های بهداشت و درمان این شهرستان را از اولویت‌های دولت برشمرد و اظهار کرد: یکی از راه‌های بالا بردن این شاخص‌ها، تکمیل و تجهیز بیمارستان‌های در حال ساخت است که به جد پیگیری می‌شود.

اسماعیل بایبوردی بیان کرد: امسال در راستای حمایت از توسعه بهداشت و درمان این شهرستان نزدیک به 12 میلیارد و 500 میلیون ریال از محل اعتبارات متوازن به این بخش اختصاص دادیم تا به شاخص‌های استاندارد نزدیک شویم.

وی با اشاره به افزایش 2 برابری فضاهای درمانی و تخت‌های بیمارستانی آران‌وبیدگل با بهره‌برداری از فضاهای درمانی در حال ساخت افزود: در زمان حاضر بیمارستان سیدالشهدا با 88 تخت در بخش‌های مختلف فعال و ضریب اشغال تخت‌های آن 60 درصد است و بیمارستان شهید رجایی نیز با 46 تخت و ضریب اشغال 30 درصدی در بخش زنان و زایمان خدمت‌رسانی می‌کند.

فرماندار آران‌وبیدگل با اشاره به نقش خیران سلامت در ساخت 2 بیمارستان جدید این شهرستان تشریح کرد: بیمارستان ثامن با هشت هزار و 500 مترمربع زیربنا، 56 تخت و پیشرفت فیزیکی 90 درصد در دست ساخت است و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال‌جاری به بهره‌برداری رسیده و به عنوان بیمارستان تخصصی زنان، جایگزین بیمارستان شهید رجایی شود.

وی اضافه کرد: بیمارستان 96 تختخوابی امام حسن مجتبی (ع) هم با پیشرفت فیزیکی 50 درصدی در حال ساخت است که پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال آینده به بهره‌برداری برسد و جایگزین بیمارستان سیدالشهدا باشد.

بایبوردی تصریح کرد: برخی به علت همجواری با کاشان، برای درمان به آن شهرستان می‌روند که با بهره‌برداری از بیمارستان‌های جدید و افزایش خدمات بهداشتی و درمانی در آران و بیدگل، شاهد افزایش ضریب اشغال تخت‌های بیمارستانی خواهیم بود.

وی در ادامه به خریداری و راه‌اندازی یک دستگاه سی. تی اسکن با همت خیران سلامت آران‌وبیدگل در راستای تامین نیاز بیماران در شهرستان اشاره کرد و گفت: بر اساس آمارها آران‌وبیدگل رتبه نخست کشور را در حوزه جذب کمک خیران سلامت به خود اختصاص داده است.

فرماندار آران و بیدگل با رضایت‌بخش عنوان کردن جمع‌بندی اقدام‌های صورت گرفته در مدیریت شبکه بهداشت و درمان این شهرستان تاکید کرد: حوزه بهداشت و درمان روندی رو به رشد دارد که امید می‌رود با اجرای برنامه‌ها و طرح‌های نیمه تمام بتوانیم رضایت حداکثری مردم خونگرم این خطه را جلب شود.

در زمان حاضر 2 باب بیمارستان، 9 خانه بهداشت، 6 مرکز خدمات شهری و هفت پایگاه سلامت در شهرستان آران و بیدگل فعالیت دارد.

*س_برچسب‌ها_س*