توصیه یک روزنامه اصولگرا به دولت رییسی: فکری به حال تنظیم بازار مرغ کنید
جوان نوشت: فعالان بازار مرغ هشدار میدهند به دلیل کمبود عرضه ناشی از کاهش جوجهریزی و افزایش تقاضا در آستانه عید نوروز و ماه رمضان، اگر مدیریت صحیحی نباشد شاهد نجومیشدن قیمت مرغ خواهیم بود.
اکنون که کار از کار گذشته و قیمت گوشت گوسفندی با دهها دلیل و برهان به 500هزار تومان رسیده است، به نظر میرسد محکوم کردن آمارها، زیر سؤال بردن تنظیم بازار و توجیه عملکرد برخی مدیران فایده چندانی نداشته باشد.
به روایت آمارها، به دلیل کاهش قدرت خرید مردم، گوشت قرمز سالهاست از سبد خانوار اقشار ضعیف حذف شده است، اما گوشت مرغ همچنان در سبد غذایی تمامی اقشار اعم از فقیر و غنی قرار دارد و با توجه به اتفاقاتی که در دو ماه اخیر در بازار مرغ افتاده و قیمتها ارزان شده است، خبرگان بازار هشدار میدهند برای روزهای پایانی سال جوجهریزی کاهش یافته است و به دلیل ایام رمضان و نوروز تقاضا به یک باره افزایش مییابد و طبعاً افزایش قیمت گوشت مرغ ناگزیر خواهد بود. فعالان بازار مرغ ماههاست نسبت به تنظیم بازار شب عید هشدار میدهند و تأکید دارند متولیان صنعت مرغ، بازار مرغ را دریابند.
از سال 99 تاکنون به دلیل کاهش نزولات آسمانی، افزایش هزینه خوراک دام، فقر مراتع، خشکسالی و نقدی شدن یارانههای نهادهها (در سال جاری) موجب کاهش جمعیت دامهای مولد شده است. همزمان بسیاری از واحدهای گلهداری و گوسفندداری ورشکست شدهاند، در این میان حتی دام عشایر نیز از بین رفته یا روانه کشتارگاهها شده است، البته قاچاق دام به کشورهای عربی و صادرات دام سبک در یک سال اخیر نیز مزید بر علت شده و عرضه دام سبک را با شرایط بحرانی مواجه کرده است.
فعالان بازار معتقدند در 5/2 سال گذشته به رغم مشکلات فوق عرضه دام و گوشت قرمز نوسان چندانی نداشت و به دلیل روانه شدن دامهای مولد به کشتارگاهها، گوشت مورد نیاز بازار تأمین شد، اما روند بحران آن به دی ماه امسال کشیده شد.
علیاصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت در گفتگو با «جوان» میگوید: از اردیبهشت و خرداد امسال نسبت به موج گرانی قیمت گوشت گوسفندی در ماههای پایانی سال هشدار دادیم، اما متأسفانه توجهی نشد. برای تأمین بازار باید پیش از زمستان ثبت سفارش برای واردات گوشت انجام میشد که متأسفانه کوتاهی شده است.
وی میافزاید: از دی ماه امسال روند صعودی قیمت گوشت قرمز و نزولی قیمت مرغ آغاز شد. بازار ایران دارای ویژگیهای خاص خود است، به عنوان مثال در حالی که بازار تقاضا در پایینترین سطح خود قرار دارد، قیمتها به یک باره روند افزایشی پیدا میکند. عجیبتر اینکه هنگامی که نرخ محصولی افزایش مییابد، تقاضا برای آن بالا میرود. همین اتفاق هم برای بازار مرغ و گوشت افتاده است. پاییز امسال قیمت گوشت گوسفندی حدود 220 تا 250هزار تومان بود. در همان زمان قصابها از کاهش تقاضا سخن میگفتند تا اینکه با آغاز بازیهای جام جهانی قطر و افزایش تقاضا در کشور همسایه، صادرات و قاچاق دام سبک به یک باره افزایش یافت و به این ترتیب در دی ماه روند صعودی قیمت گوشت آغاز شد. اکنون که در پنج روز گذشته قیمت گوشت قرمز مرز 400هزار تومان را رد کرده، تقاضای بازار بالا رفته است.
وی تأکید میکند: وزارت جهاد کشاورزی برای کاهش تب بازار گوشت ابتدا از واردات و عرضه گوشت قرمز خبر داد، اما با تأخیر دوهفتهای توانست گوشت منجمد داخلی و گرم وارداتی را در فروشگاههای زنجیرهای توزیع کند. به رغم افزایش عرضه به یکباره از چهارشنبه گذشته قیمت گوشت از 320هزار تومان به 490هزار تومان در قصابیهای سطح شهر رسید.
ملکی میگوید: این موج جدید همزمان با قیمتگذاری گوشتهای بستهبندی در فضای مجازی و برخی از برندهای معروف کلید خورد. بدیهی است گرانی یک باره قیمت گوشت با عرضه گسترده در فروشگاههای زنجیرهای به هیچ وجه همخوانی نداشته است و قابل توجیه نیست. از آنجا که قیمتگذاری گوشت بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود، عدمنظارت بر قیمتها در فضای مجازی به افزایش قیمتها دامن زد و خردهفروشان و قصابیها برای اینکه از ماراتن گرانی قیمتها عقب نمانند، روز یکشنبه قیمت گوشت را به 450 تا 490هزار تومان رساندند، البته قیمت گوشت گوساله اندکی ارزانتر است و روی 320 تا 350هزار تومان ثابت مانده است.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی میافزاید: وزارت جهاد وعده داده است طی 10 روز آتی قیمت گوشت کاهش مییابد، اما بازار دیگر با این وعدهووعیدها تنظیم نمیشود و نیاز به اقدام ضربتی دارد. باید پاکستان را جایگزین روسیه و نیوزیلند و به سرعت بازار را با گوشت گرم وارداتی اشباع کنیم تا شاید قیمتها اندکی ارزان شود.
وی تأکید میکند: در مرز پاکستان، سیستانوبلوچستان سردخانهها و کشتارگاههای مجهزی داریم که میتوانیم بدون دردسر و در زمان کوتاه گوشت مورد نیاز کشور را تأمین کنیم.
ملکی تأکید میکند: اکنون که به دلایل فوق و دهها دلیل دیگر که اخبار پشت پرده و محرمانه است، قیمت گوشت قرمز به نیممیلیون تومان (500هزار تومان) رسیده، بهتر است وزارت جهاد کشاورزی بازار مرغ را دریابد تا غذای فقرا و اقشار آسیبپذیر از سفرهشان پر نکشد. هشداری که این روزها برای بازار مرغ داده میشود، در ماههای آغازین سال برای گوشت قرمز هم این زنگ خطرها گوشزد شد، البته مسئولان گوش دادند و پذیرفتند، اما متأسفانه اقدام نکردند.
نگران نباشید، بازار در آستانه نوروز تنظیم میشود
در کنار اخبار مربوط به قیمتهای بالای گوشت قرمز برخی منابع آگاه از تنظیم بازار در آستانه نوروز و ماه رمضان خبر میدهند و معتقدند سردخانههای وزارت جهاد مملو از گوشت گوسفندی داخلی است. در حال حاضر عرضه اندکی کم شده است تا دپوی خانگی صورت نگیرد و فعالیت دلالان کنترل شود. به گفته این منابع، مردم نگران ایام نوروز و ماه رمضان نباشند، زیرا عرضه گسترده در هفته پایانی اسفند صورت میگیرد و قیمتها ارزان میشود. باید مردم تحت تأثیر جو روانی که این روزها به راه افتاده، قرار نگیرند تا قیمتها متعادل شود.
مراقب حذف مرغ از سفره مردم باشید
بر اساس آمارها گوشت قرمز سالهاست از سبد هزینه خانوار ضعیف و آسیبپذیر حذف شده است. برای این اقشار دیگر گوشت 200 یا 500هزار تومانی فرقی نمیکند، زیرا قدرت خرید گوشت قرمز را ندارند، اما مرغ همچنان در سبد هزینه این اقشار جای خود را حفظ کرده است. فعالان بازار مرغ پس از اتفاقاتی که از اواخر آذرماه در بازار مرغ افتاد و قیمت به 42 تا 45هزار تومان رسید، نسبت به موج گرانی قیمت مرغ در آستانه نوروز و ماه رمضان هشدار میدهند و میگویند بیم آن میرود به دلیل کاهش جوجهریزیها در بهمن و اسفند عرضه کاهش یابد و قیمت به 100هزار تومان برسد، ضمن اینکه این ایام به دلیل افزایش معاشرتها و میهمانیها تقاضا به شدت بالا میرود و تعطیلات رسمی پنج روز ابتدای نوروز و تعطیلی بازارها و کشتارگاهها ممکن است منجر به افزایش قیمتها شود، از این رو امید میرود متولیان تنظیم بازار یک ماه جلوتر از ایام نوروز، فکری به حال تنظیم بازار مرغ کنند تا پس از افزایش قیمت، کاسه «چه کنم» به دست نگیرند.
2323
کد خبر 1733733