توضیحات معاون سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص آخرین وضعیت سد چمشیر
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، ایرج حشمتی در خصوص ابهامات مربوط به آبگیری و بهره برداری از سد چمشیر، اظهار کرد: سد چمشیر یکی از سدهای بزرگ کشور است که وزارت نیرو آن را با هدف بهبود اراضی زیر کشت در پایاب استانهای خوزستان و بوشهر و نیز تولید الکتریسیته، روی رودخانه زهره احداث کرده است. این سد تاکنون حدود 94 درصد پیشرفت فیزیکی...
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، ایرج حشمتی در خصوص ابهامات مربوط به آبگیری و بهره برداری از سد چمشیر، اظهار کرد: سد چمشیر یکی از سدهای بزرگ کشور است که وزارت نیرو آن را با هدف بهبود اراضی زیر کشت در پایاب استانهای خوزستان و بوشهر و نیز تولید الکتریسیته، روی رودخانه زهره احداث کرده است. این سد تاکنون حدود 94 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی با بیان اینکه چند ابهام در خصوص بهره برداری و آبگیری از سد مطرح شده است، تصریح کرد: موضوعاتی از قبیل واقع شدن دریاچه سد در یک میدان نفتی با چندین چاه نفت و اختلافات فنی و کارشناسی فی مابین دو وزارتخانه نفت و نیرو موجب ایجاد اخلال در ادامه پیگیری برای آبگیری از سد شده است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، افزود: همچنین مطرح شدن موضوع وجود احتمالی سازندها و لایههای دارای نمک در محدوده پیرامونی و دریاچه سد نیز از جمله ابهاماتی بوده است که بحث شوری احتمالی آب دریاچه سد را در آینده افزایش داده است.
حشمتی خاطرنشان کرد: با توجه به پیگیریهای دستگاههای نظارتی و حاکمیتی مانند کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی، معاونت حقوقی ریاست جمهوری و سازمان حفاظت محیط زیست، موضوع انجام بازدیدها، بررسیها و نمونه برداریهای میدانی توسط این سازمان در دستور کار قرار گرفت.
وی در خصوص انتشار گزارشی از نشست کارشناسی عوامل و مدیران اجرایی طرح سد چمشیر با حضور کارشناس معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، نیز گفت: در راستای انجام بازدیدها و نمونههای برداری از این سد، دفاتر تخصصی معاونت محیط زیست انسانی سازمان به همراه اداره کل حفاظت محیط زیست استان نسبت به انجام بازدید و بررسیهای مورد نظر طی هفته جاری اقدام کردند که برای اطلاع رسانی در همین رابطه نیز نشست کارشناسی توسط عوامل و مدیران اجرایی طرح سد چمشیر در تاریخ 23 آذر 1401 در محل سد (با شرکت کارشناس این معاونت) برگزار شد. در این نشست موضوعات کارشناسی از جمله موضوعات مرتبط با زمین شناسی، چینه شناسی، گسلها و ساختمان زمین شناسی منطقه و وضعیت ساختگاه و دریاچه سد و نتایج بررسیها و نمونه برداریهای صورت گرفته مطرح گردید.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست متذکر شد: در عین حال برای موضوع بهره برداری و یا آبگیری از سد با توجه به بررسیهای صورت گرفته مقرر گردید تا بررسیهای تکمیلی برای تداخل هرچه کمتر میدان نفتی، بهره برداری اصولی و استاندارد از چاههای نفت (به منظور جلوگیری از هرگونه نشت و انتشار احتمالی مواد نفتی از چاههای واقع در دریاچه سد) و نیز بررسیهای تکمیلی مربوط به میزان حقابه زیست محیطی رودخانه زهره بر مبنای سه سناریوی خشکسالی، ترسالی و نرمال و ارایه جدول رهاسازی ماهانه حقابه در قالب سه سناریوی تعیین شده توسط وزارت نیرو و عوامل اجرایی سد صورت پذیرفته و پس از ارایه نتایج اطمینان بخش آن، نسبت به آبگیری و یا بهره برداری از طرح (البته به انضمان تحویل یک دستگاه هیدرومتری آنلاین کمی - کیفی به سازمان) اقدام نمایند.
حشمتی در ادامه گفت: اگرچه مسوولان آب منطقهای استان پیشتر اعلام کرده اند که نتایج آزمایشها نشان میدهد بحث انحلال سازندها و شورشدن آب در دریاچه سد منتفی است، اما به علت دغدغه کارشناسان و سمن ها، ریاست سازمان حفاظت محیط زیست از وزیر نیرو خواسته اند که یکبار دیگر گمانه زنی انجام شده و با حفر چاهک به صورت کاملا تصادفی و در نقاط مختلف، نمونه برداری صورت گیرد و نتایج نمونه برداری از لایههای زمین به صورت نیم رخهای عمقی و عرضی به سازمان محیط زیست داده شود تا مشکلی پیش نیاید.
وی تصریح کرد: البته گفته میشود با توجه به تراز آبی که زمان آبگیری سد انجام میشود، فعلا مشکل خاصی در این زمینه وجود نخواهد داشت، اما چون احتمال وجود گنبدهای نمکی نهفته و حبس شدن نمک در دورههای مختلف زمین شناسی با توجه به جنس سنگهای مختلف در آن منطقه وجود دارد، از وزارت نیرو خواسته ایم که دوباره نمونه برداری انجام شود.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه تصریح کرد: تا زمان مشخص شدن ابهامات فوق الذکر و نیز ارایه گزارش بازنگری شده حقابه رودخانه توسط وزارت نیرو، سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به انجام نظارتها و پایشهای معمول اقدام خواهد کرد.
حشمتی در پایان تاکید کرد: همانطور که رییس سازمان حفاظت محیط زیست در سفر به استان کهگیلویه و بویراحمد اعلام کردند، سازمان حفاظت محیط زیست اجازه تکرار گتوند دومی را نخواهد داد و حتما بایستی نتایج ارزیابی مطالعات در دریاچه سد چمشیر به تایید مراجع ذیصلاح برسد و تا اطمینان حاصل نشود، این سازمان هیچ مجوزی برای آبگیری نخواهد داد.