تولید روغن جلبک خوراکی برای اولین بار در کشور
به گزارش خبرنگار گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، مصرف سرانه روغن در ایران 10 کیلوگرم بیشتر از میانگین جهانی و سبد مصرف مطلوب غذایی است. رشد مصرف غذاهای سرخ کردنی در کشور با توجه به مشکلات پالم مصرفی در این روغن ها باعث افزایش بیماری های قلبی و عروقی نیز شده است و بیش از 50 درصد مرگ و میرها در ایران را نیز این بیماری ها تشکیل داده اند.
به همین منظور برای تامین سلامت و کاهش میزان واردات این محصول، باید برنامه ریزی بلندمدتی برای مدیریت تامین روغن و استفاده از محصولات جایگزین پالم در تولید روغن های خوراکی داشته باشیم. حالا محققان کشور توانستهاند برای اولین بار در ایران، روغن جلبک تولید کنند. در ادامه با آرش معصومی مدیر عامل شرکت توسعه ذخایر زیستی جلبک درباره چگونگی استفاده بهینه از جلبک ها گفتگو کردیم.
آرش معصومی با اشاره به اینکه این مجموعه از سال 86 فعالیت خود را در زمینه کشاورزی و بیوتکنولوژی، در حوزه جلبک ها و گیاهان آغاز کرده است، گفت: در زمان شروع فعالیت ما عملا زیرساختی در این حوزه وجود نداشت و ما با هدف ایجاد بانک جلبک برای تولید سویه های خالص آن سرمایه گذاری کردیم و در حال حاضر 118 گونه در این بانک، جلبک داریم.
وی در ادامه افزود: بین 600هزار تا یک میلیون گونه جلبک وجود دارد که در 6 حوزه صنایع کاربردی بزرگ از جمله غذا، آرایشی و بهداشتی، صنعت نفت، انژری، شیلات و دارو سازی پزشکی کاربرد دارد. جلبک ها به دلیل رشد در دریاچه ها و رودخانه ها، آب های شور و غیرمتعارف و عدم نیاز به زمین کاشت مخصوص و یا آبیاری توسط آب شیرین به راحتی قابل کشت و بهره برداری هستند و با توجه به کم آب بودن کشور ما روغن کشی از جلبک ها می تواند و تبدیل به روغن امگا 3، روغن های خوراکی و صنعتی کرد می تواند بسیار کمک کننده باشد.
مدیر عامل شرکت توسعه ذخایر زیستی جلبک افزود: برای مثال در هر هکتار زمین زراعی و با استفاده از آب شیرین 500لیتر روغن ذرت کلزا تولید می شود اما این رقم برای تولید روغن جلبک بدون نیاز به زمین زراعی و آب شیرین 15 هزاز لیتر است. همین مسئله را در تامین پروتئین گیاهی داریم، سویامهمترین منبع پروتئین گیاهی با37 در صد پروتئین است که علاوه بر مصرف آب شیرین کشت مقرون به صرفه ای ندارد، اما تولید نوعی از این جلبک ها با 60 تا 70 درصد پروتین در مقایسه با سویا می تواند بسیار مفید و مقرون به صرفه باشد.
وی در ادامه گفت: قبل از خودکفایی در زمینه تولیدو کاشت جلبک، واردات آن به صورت آنزیم یا خاکستر صورت می گرفت که در شوینده ها محصولات آرایشی، و بخشی نیز در قالب مکمل های غذایی وارد می شدند. اما استفاده از جلبک برای روغن گیری مصرف غذایی برای اولین بار در ایران صورت می گیرد.
آرش معصومی در ادامه گفت: ایجاد صنعت «بایو مس» که منجر به تولید جلبک پروتئینه می شود و همچنین ساخت دستگاه های خط تولید جلبک یکی دیگر از فعالیت های این شرکت است. پایلوت تولید بایومس به عنوان مدل مطالعاتی یکی از مهمترین نیاز های اساسی صنعت بایومس در استان فارس و جنوب کشور است به طوری که می توان توسط آن هر نوع سویه جلبکی را تست و روانه فرایند های توسعه ای در استان نمود.
وی در پایان افزود: شرکت ما اولین پالایشگاه زیستی کشور در منطقه ویژه شیراز و زیر نظر معاونت علمی تاسیس کرد که با افتتاح این پالایشگاه تولیدات صنایع غذایی و دارویی و آرایشی با بالاترین کیفیت های روز دنیا انجام می شود که با ادامه فعالیت می تواند ارزآوری بسیارخوبی برای کشور به همراه داشته باشد. 5 فاز پالایشگاهی در این مجموعه وجود دارد فاز پالایشگاه پروتئین، فاز توسعه رنگ دانه و ترکیبات ضد سرطان و فاز پالایشگاه روغن و در نهایت توسعه پالایشگاه روغن است.
بهره برداری پایدار از جلبک ها باعث خودکفایی در این زمینه می شود، همچنین این فرایند با تکیه بر تحقیق و توسعه می تواند زنجیره ارزش افزوده جلبک ها را در ایران تکمیل کند و گامی موثر جهت جلوگیری از خروج ارز و توسعه درآمدغیر نفتی، و ایجاد صد ها شغل وابسته شود.
انتهای پیام /