توپ برگزاری انتخابات کمیته ملی المپیک در زمین وزارت ورزش / سجادی همراهی میکند؟
طبق صحبتهای صالحی امیری در صورت عدم برگزاری انتخابات کمیته ملی المپیک، وزارت ورزش و جوانان مقصر اصلی این موضوع خواهد بود.
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، با تصمیم اعضای مجمع کمیته ملی المپیک در مجمع فوقالعاده 3 خرداد ماه قرار شد انتخابات این کمیته 6 شهریور ماه برگزار شود. فرآیند ثبتنام از کاندیداهای پست ریاست، نایب رئیسی و عضویت در هیئت اجرایی هم از 5 مرداد ماه آغاز شد و تا 20 مرداد ماه ادامه داشت و در نهایت 31 نفر برای 36 پست برای حضور در انتخابات ثبت نام کردند. (8 نفر برای ریاست، 9 نفر برای نایب رئیسی و 19 نفر برای عضویت در هیئت اجرایی)
طبق اساسنامه کمیته ملی المپیک اعضای مجمع 64 نفر هستند که 35 عضو آن یعنی 29 فدراسیون المپیکی و شش ورزشکار منتخب کمیسیون ورزشکاران (بهداد سلیمی، زهرا نعمتی، حمیده عباسعلی، مجتبی عابدینی، محمد باقری معتمد و سجاد گنجزاده)، اعضای المپیکی هستند و 29 عضو دیگر غیرالمپیکی محسوب میشوند. بر اساس اساسنامه کمیته ملی المپیک، برای انتخابات، اکثریت مطلق از اعضای مجمع را باید اعضای المپیکی تشکیل دهند. البته با استعلام کمیته ملی المپیک از IOC، کاراته به دلیل عدم حضور در المپیک 2024 پاریس غیر المپیکی اعلام و تعداداعضای المپیکی به 34 و اعضای غیر المپیکی به 30 تغییر کرد.
در حال حاضر و در حالی که 9 روز تا زمان برگزاری انتخابات کمیته ملی المپیک باقیمانده، تکلیف ریاست پنج فدراسیون المپیکی (وزنهبرداری، فوتبال، دوچرخهسواری، ژیمناستیک و شمشیربازی) مشخص نیست و با سرپرست اداره میشوند. دوره ریاست فدراسیون بدمینتون هم 3 مرداد ماه به پایان رسیده که البته هنوز سرپرست برای این فدراسیون تعیین نشده و اگر تا زمان مجمع انتخاباتی کمیته سرپرست معرفی نشود، بدمینتون در جمع فدراسیونهای المپیکی باقی میماند. اگر چه شنیده میشود که وزارت ورزش قصد دارد در این چند روز پوریا، رئیس این فدراسیون را به عنوان سرپرست معرفی کند که در این صورت یک عضو المپیکی از مجمع کم خواهد شد.
در این شرایط با کمشدن فدراسیون کاراته و اداره پنج فدراسیون با سرپرست، 23 فدراسیون المپیکی و شش عضو کمیسیون ورزشکاران بهعنوان اعضای المپیکی در مجمع حاضر میشوند. به احتمال زیاد حمیده عباسعلی، نماینده کمیسیون ورزشکاران در انتخابات کمیته ملی المپیک حضور نخواهد داشت و یک عضو دیگر المپیکی نیز از مجمع کمخواهد شد. از طرف دیگر حکم بازنشستگی علیپور، رئیس فدراسیون انجمنهای ورزشی نیز صادر شده و با در نظر گرفتن احتمال سرپرستی پوریا در بدمینتون و غیبت حمیده عباسعلی و بازنشستگی علیپور، تعداد اعضای المپیکی مجمع 26 نفر خواهد بود.
از طرفی تعداد اعضای غیرالمپیکی مجمع نیز با توجه به اینکه فدراسیون ورزش زنان رئیس ندارد و تکلیف این فدراسیون نامشخص است و البته حکم بازنشستگی کیکاوس سعیدی، رئیس آکادمی ملی المپیک (سرپرست دبیرکلی کمیته ملی المپیک) و مسعود سلیمانی، رئیس فدراسیون اسکواش از اول شهریور صادر شده و این دو عضو غیر المپیکی نیز از مجمع خارج خواهند شد در این شرایط تعداد اعضای غیر المپیکی 27 نفر خواهد بود.
در شرایطی که همه موارد گفته شده اتفاق بیفتد تعداد اعضای المپیکی به غیر المپیکی 26 به 27 خواهد بود با این شرایط، شرط اکثریت مطلق از اعضای مجمع که باید المپیکی باشند رعایت نشده است.
کمیته ملی المپیک عزمی برای برگزاری انتخابات دارد؟
برای پاسخ به این سؤال که آیا کمیته ملی المپیک به دنبال برگزاری یا تعویق انتخابات است، بهتر است مروری به صحبتهای اخیر رئیس کمیته ملی المپیک داشته باشیم.
سیدرضا صالحی امیری، رئیس کمیته ملی المپیک روز جمعه درباره انتخابات کمیته ملی المپیک و عدم ثبتنام خودش و وزیر ورزش گفت: «باید از همه اعضای مجمع و پیشکسوتان و... تشکر کنم که من را مورد محبت قرار دادند و عذرخواهی کنم که در انتخابات شرکت نکردم. برنامه من در این حضور چهار ساله انجام شد. من از پارسال اعلام کردم که ثبت نام نمیکنم، ولی دوستان جدی نگرفتند و فکر می کردند در لحظات آخر این کار را انجام میدهم. ما وظیفه خود را برای برگزاری مجمع انجام دادیم و اساسنامه و آییننامه به تصویب همه نهادهای مرتبط رسید. ثبتنامها آزادانه انجام شد و تقریباً نیمی از اعضای مجمع نام نویسی کردند. ما مصمم هستیم که انتخابات در زمان مقرر به انجام برسد.
وی درباره احتمال تعویق انتخابات کمیته ملی المپیک گفت: اراده ما و کمیته المپیک بر برگزاری انتخابات است. اصرار داریم که منافع و مصلحت بر آن است که انتخابات به موقع برگزار شد. عدم برگزاری به موقع انتخابات کمیته ملی المپیک در شأن ورزش ایران نیست. در هر فرضی از جمله نامنویسی مجدد در صورت تعویق انتخابات، من برای ریاست کمیته المپیک ثبتنام نخواهم کرد. نکته دوم به وزارت ورزش برمیگردد. مسئولان برگزاری مجامع فدراسیونهای بلاتکلیف، وزارت ورزش است. من سکوت میکنم، چون به دنبال انسجام و وفاق هستم، ولی نمیتوانم پاسخ فدراسیونهای جهانی و کمیته بین المللی المپیک را بدهم. ما باید در 45 روز پس از دیدارمان در لوزان انتخابات دوچرخه سواری و ژیمناستیک را برگزار میکردیم.
صالحی امیری تصریح کرد: عدم برگزاری انتخابات دوچرخهسواری و ژیمناستیک، قانعکننده نیست، ولی به دلیل همان انسجام و وفاق سکوت میکنم. فدراسیونهای جهانی نامه زدند که خودمان به لوزان رفتیم و باید در 45 روز بعد از آن انتخابات را برگزار میکردیم، و من به آن پاسخ ندارم، پس این مسئله را از وزارت ورزش سؤال کنید. از وزارت ورزش تقاضا دارم که انتخابات فدراسیونهای بلاتکلیف برگزار شود تا خللی در انتخابات کمیته ملی المپیک برگزار شود.
وی در مورد اینکه با این شرایط، میتوان انتخابات کمیته را برگزار کرد، گفت: الان که با شما صحبت میکنم، میتوانیم انتخابات را برگزار کنیم و تعداد فدراسیونهای المپیکی و غیرالمپیکی تقریبا برابر است، ولی اگر یکی از فدراسیونها دچار تغییر شود، این مسئله دچار مشکل میشود. اگر این شرایط رخ بدهد و انتخابات برگزار نشود، طبق اساسنامه انتخابات باید یک ماه دیگر برگزار شود یا اینکه مجمع در مورد زمان انتخابات تصمیم بگیرد. در نهایت اینکه مجمع کمیته المپیک باید درباره زمان انتخابات و ادامه حضور تیم فعلی تا مشخص شدن زمان جدید، تصمیم گیری کند.»
صالحیامیری درحالی این مطالب را عنوان کرده که به نظر میرسد هر چند در ظاهر هم خواهان برگزاری انتخابات کمیته ملی المپیک است و به صورت غیر مستقیم وزارت ورزش و جوانان را عامل عدم احتمالی برگزاری انتخابات معرفی کرده است.
وزیر ورزش میخواهد انتخابات برگزار شود؟
وزیر ورزش و جوانان 11 مرداد ماه و در حاشیه مراسم رونمایی از دستاوردهای تاریخ شفاهی ایران در پاسخ به خبرنگار تسنیم درباره شرایط فدراسیونهای المپیکی و غیر المپیکی در انتخابات کمیته ملی المپیک و در پاسخ به این پرسش که آیا انتخابات با شرایط کنونی برگزار میشود یا نه؟ گفت: «من همیشه راستش را گفتهام و بلد نیستم دروغ بگویم و بپیچانم! این مسئله نیاز به تحلیل کارشناسی دارد و باید آن را با دفتر مشترک و معاونت ورزش قهرمانی بررسی کنیم و با اساسنامه تطبیق بدهیم. شما ارتباط ما با کمیته المپیک را دیدهاید؛ اینکه در کنار هم مجدانه کار میکنیم. این مسئله را با هماهنگی کمیته المپیک بررسی میکنیم تا ببینیم باید چه کاری انجام بدهیم؛ اینکه میتوان این اتفاق را بالانس کرد یا نه. در هر صورت یک راهکار را بررسی میکنیم و آن چیزی را به خیر و صلاح ورزش کشور، کمیته المپیک و وزارت ورزش است را انجام میدهیم. اینکه انتخابات هرچه زودتر تعیین و تکلیف شود که خیلی خوب است. همیشه میگویند که در تاخیر آفت است. انتخابات که لغو نمیشود و تاخیر در آن به وجود آمده بود. البته پیشبینی من این است که انتخابات به تاخیر نمیافتد ولی کسی از صحبتهای من سوءاستفاده نکند. در نهایت هدف ما این است که در موعد مقرر انتخابات برگزار شود. در این باره نیز هنوز کسی به من نظر کارشناسی نداده و باید بنشینیم و صحبت کنیم. جای نگرانی ندارد و حتما هر تصمیم که گرفته شود، با تفاهم وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک است که بهترین تصمیم گرفته شود. من متوجه شدم که خانواده ورزشی باید به ورزش کمک کنند. این جمله من پیام زیادی دارد؛ باید خانواده ورزش به ورزش کمک کنند و اگر این اتفاق را رقم نزند، باید خودمان به خودمان کمک کنیم».
حمید سجادی، وزیر ورزش در آن زمان در صحبتهای خود تاکید کرد که «هدف ما این است که در موعد مقرر انتخابات برگزار شود». حالا که به زمان انتخابات نزدیک و صحبتهای وزیر ورزش را مرور میکنیم این پرسش ایجاد می شود که اگر هدف وزارت ورزش بر برگزاری انتخابات در زمان مقرر است، چرا در مورد حل مشکل فدراسیونهای المپیکی فکری نشد؟ چرا انتخابات شمشیربازی و بدمینتون در این مدت برگزار نشد؟ همچنین چرا تکلیف فدراسیونهای دوچرخه سواری و ژیمناستیک مشخص نشد؟
وزیر ورزش اعلام کرد؛ «حتما هر تصمیم که گرفته شود، با تفاهم وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک است» حالا در آستانه انتخابات این سؤال در ذهن ایجاد میشود که اگر انتخابات کمیته ملی المپیک در زمان مقرر برگزار نشود، این تصمیم با تفاهم وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک گرفته شده است؟ این در حالی است که صالحی امیری روز گذشته گفت «از وزارت ورزش تقاضا دارم که انتخابات فدراسیونهای بلاتکلیف برگزار شود تا خللی در انتخابات کمیته ملی المپیک برگزار شود» همچنین در جای دیگر سخنان خود تاکید کرد که «عدم برگزاری به موقع انتخابات کمیته ملی المپیک در شأن ورزش ایران نیست» با قرار دادن صحبتهای این دو مسئول کاملا مشخص است که اگر انتخابات به تعویق بیفتد این موضوع به وزارت ورزش مربوط است نه کمیته ملی المپیک و در واقع صالحی امیری به صورت کاملا شفاف اعلام کرده است که در صورت عدم برگزاری انتخابات، وزارت ورزش و جوانان باید پاسخگو باشد.
راه حل ساده برای برگزاری انتخابات در زمان مقرر
وزیر ورزش و رئیس کمیته ملی المپیک در مجامع انتخابی همواره خود را بیطرف معرفی کردند و از هیچ گزینه خاصی حمایت نکردند. به نظر میرسد یکی از راه حلهایی که میتواند مجمع 6 شهریور ماه را بدون مشکل به پایان برساند، عدم رای دادن وزیر ورزش و رئیس کمیته ملی المپیک به عنوان دو عضو بیطرف در انتخابات است. اگر این دو مدیر ورزشی، بنا بر گفتههای خود به دنبال برگزاری انتخابات و جلوگیری از آفت تاخیر در انتخابات هستند با عدم رای دادن آنها نه تنها بالانس تعدا المپیکیها و غیرالمپیکیها درست خواهد شد، بلکه ورزش کشور از این سردرگمی نجات پیدا خواهد کرد.
در شرایطی که همه اهالی ورزش و اعضای مجمع به خصوص روسای فدراسیونها بر برگزاری انتخابات در زمان مقرر هم عقیده هستند، مسئولان وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک باید بر خواسته آنها احترام بگذارند و شرایط را برای برگزاری انتخابات فراهم کنند.
چرخه عجیب در این دوره از انتخابات؛ برگزاری مجمع برای تعیین برگزاری مجمعی دیگر
آنچه مسلم است این است که تا امروز زمان، هزینه و انرژی زیادی در جهت طی کردن فرآیند ثبت نام انتخابات طی شده و اعضای مجمع با حضور در محل کمیته ملی المپیک ثبت نام خود را انجام و خبرنگاران و رسانهها نیز زمان زیادی را برای پوشش صحیح و سریع این فرایند صرف کردهاند. مطمئنا تعویق انتخابات نتیجهای جز هدر رفتن زمان، هزینه و انرژی زیادی از افراد مختلف به همراه نخواهد داشت بعلاوه آبروی ورزش ایران در مجامع جهانی را خواهد برد چرا که در هیچ کجای دنیا برگزاری انتخابات کمیته المپیک با چنین اتفاقاتی رو به رو نیست و یک روند مشخص و عادی را دارد. این مسئله در دنیا وجود ندارد که مدام مجامع انتخاباتی کمیته ملی المپیک به مجامع عمومی تبدیل شود و در آن هر بار اعضا دور هم جمع شوند و یک تاریخ دیگر را برای انتخابات تعیین کنند و دوباره در آن تاریخ انتخابات به تاخیر و زمان دیگری تعیین شود، دیده نمیشود.
در کشورمان هم در ادوار گذشته شاهد بودیم که انتخابات دقیقا در پایان دوره چهار ساله برگزار نشود و به تعویق بیفتد، اما هیچگاه این شرایط وجود نداشته که چندین بار تاریخ تعیین شود و هر بار انتخابات به تاریخ دیگری موکول شود.
ابتدا قرار بود انتخابات 17 اسفند ماه 1400 برگزار شود که به دلیل عدم تدوین به موقع آیین نامه برگزاری انتخابات، این مجمع به جای انتخابات به مجمع عمومی تغییر یافت و در آن آیین نامه برگزاری انتخابات به تایید اعضا رسید و سپس برای تایید نهایی به IOC ارسال شد. در همان مجمع قرار شد انتخابات کمیته بعد از رویدادهای مهم ورزشی ایران در سال 1401 و بازیهای آسیایی هانگژو برگزار شود.
پس از تعویق بازیهای آسیایی هانگژو، اعضای هیئت اجرایی کمیته ملی المپیک به درخواست سیدرضا صالحی امیری، رئیس کمیته ملی المپیک در نشستی فوقالعاده حاضر شدند و دو تاریخ را برای برگزاری انتخابات کمیته ملی المپیک تعیین کردند و در تاریخ 3 خرداد مجمع فوقالعادهای برگزار و در نهایت تاریخ 6 شهریور برای برگزاری انتخابات تعیین شد. حالا اگر اعضای المپیکی مجمع به حدنصاب نرسد، بازهم ممکن است انتخابات کمیته ملی المپیک به تاخیر بیفتد و این بار دیگر بهانهای برای تاخیر وجود ندارد و نوک پیکان انتقادات به سمت وزیر ورزش و جوانان است. در این چند وقت بارها به وزیر ورزش و جوانان اعلام شد که تعداد فدراسیونهای المپیکی و غیرالمپیکی بالانس نیستند و تدبیری اندیشه شود. اکنون باید دید سجادی برای برگزاری انتخابات در تاریخ 6 شهریور همراهی خواهد کرد یا اینکه اتفاقات دیگری رخ میدهد.
فروردین: تعویق انتخابات کمیته ملی المپیک به نفع ورزش نیست و آسیبزا است / طبق وظیفه قانونیمان پیگیری میکنیم اعلام نشدن نتایج بررسی صلاحیتهای نامزدهای انتخابات کمیته ملی المپیک برخلاف قانون