ثبت ملی چنار هزار ساله کردیان باخرز خراسان رضوی ابلاغ شد
مشهد - ایرنا - معاون میراث فرهنگی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: درخت چنار کهنسال روستای کردیان باخرز با قدمتی حدود هزار سال به شماره 599 در فهرست آثار ملی طبیعی ایران قرار گرفته و به استان ابلاغ شده است.
به گزارش روز سه شنبه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی مرجان اکبری افزود: درختان کهنسال در جای جای جهان وجود دارند و بیش از چند دهه است که با اهمیت یافتن شئون زیست محیطی آنها شناسایی این درختان و حفظ و حراست از آنها مورد توجه و اهمیت قرار گرفته است، درختان کهنسال در ایران بیشتر از درختان غیر مثمر همچون چنار و بید و بعضی مانند سرو بیسایه اند.
وی ادامه داد: این درختان را نه به سودای بار و بر بلکه به نیت دیگری کاشته و از آنها مراقبت شده است، هم چنین این درختان در ایران مقدس شمرده میشوند، یعنی چه در محوطههای مذهبی، مثلا در صحن مساجد و امامزادهها باشند و چه در نواحی دیگر، به هر حال پیوند محکمی با باورهای مردمی دارد که آنها را میشناسند و به همین خاطر محترمند حتی در برخی موارد به آنها دخیل می بستند یا در پایشان قربانی میکردند.
معاون میراث فرهنگی خراسان رضوی گفت: به خاطر صعوبت شرایط طبیعی در ایران یعنی کم آبی و تابستانهای طولانی و خشک، معمولا ساز و کاری عرفی برای حفظ و نگهداری از آنها تدبیر و تدارک شده است و حتی با عنایت به نذر یا وقف، قناتی را تا پای چنین درختی کشیدهاند تا آن را سیراب کند. درخت در ایران مقدس و درخت کهنسال یک مفهوم و داشته فرهنگی است.
اکبری درباره محل این اثر طبیعی ملی افزود: روستای کردیان در فاصله 12 کیلومتری جنوب غرب شهر باخرز و درخت چنار روستای کردیان با قدمتی بسیار زیاد در ورودی روستا و در مجاورت مسجد و فضاهای مسکونی قرار دارد.
وی ادامه داد: این روستا در موقعیت طبیعی کوهستانی واقع شده است و این درخت با قطر تنه بسیار زیاد و طول و عرض سایه انداز چشمگیرش آن قدر عظیم به نظر می رسد که در قاب دوربین به سختی میگنجد.
معاون میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: راه دسترسی مناسب به روستا و قرار گرفتن در نزدیکی مرکز شهرستان یعنی شهر باخرز، طبیعت زیبای روستای کردیان به همراه مردم مهمان نواز و خونگرم، وجود امامزادههای مورد احترام و اعتقاد مردم در نزدیکی درخت و وجود مناظر طبیعی مثل چشمه زرد میتواند مجموعهای گردشگری را در قالب گردشگری معنوی و طبیعی برای گردشگران به وجود آورد.
مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی نیز گفت: در زمانهای گذشته که امکانات زندگی امروزی نبوده، زنان روستا در مجاورت درخت و با استفاده از آب قنات به شست و شوی لباس و ظروف مشغول میشدند و درخت چنار در ذهن اهالی روستای کردیان همیشه ماندگار است.
محمود طغرایی افزود: زنان روستا در کنار این درخت شمع روشن میکرده و نان محلی به نام فتیر درست کرده و در بین مردم به عنوان خیرات و نذری پخش میکردهاند. او به باورهای مردم درباره این درخت اشاره کرد و گفت: اهالی این روستا اعتقاد داشتند اگر شخصی شاخهای از درخت را بیندازد اتفاقی ناگوار برایش رخ میدهد. یا اگر شاخهای از درخت بیدلیل بیفتد اتفاق بدی در راه است.
شهرستان باخرز در فاصله حدود 210 کیلومتری مشهد مرکز استان خراسان رضوی قرار دارد.
*س_برچسبها_س*