ثبت پایینترین رشد اقتصادی در دولتهای پس از جنگ به نام دولت روحانی
تهران - ایرنا - آمارها نشان میدهد رشد اقتصادی در سال های 92 تا 1400 به حدود نصف دوره هشت ساله پیش از آن کاهش یافت. در این میان بخش ساختمان شدیدترین کاهش را تجربه کرد به طوری که متوسط رشد 4.6 درصدی در دولت نهم و دهم به رشد منفی 4.6 درصدی تبدیل شد. با این حال با شروع دولت سیزدهم این روند بهبود چشمگیری داشته است.
به گزارش ایرنا، دولت آیتالله رئیسی در حالی کار خود را آغاز کرد که متوسط رشد اقتصادی 8 ساله دولت گذشته کمترین رقم بین دولتها بود.
در بین دولتهای پس از انقلاب، دولت روحانی پس از دولت موسوی، کمترین رشد اقتصادی را به نام خود ثبت کرده است. به عبارت دیگر در بین دولتهای پس از جنگ، کمترین رشد متوسط هشتساله به نام دولت روحانی ثبت شده است.
همچنین متوسط رشد درآمد ملی کشور در 8 سال دولت گذشته منفی 1.8 درصد شده در حالی که در دولتهای نهم و دهم مثبت 2.8 درصد بود.
متوسط رشد بخش صنعت در 8 سال دولت گذشته فقط 1.6 درصد بود در حالی که در دولتهای نهم و دهم 5.5 درصد بود. متوسط رشد بخش ساختمان در دولت گذشته منفی 4.6 درصد شد در حالی که در دولتهای نهم و دهم مثبت 4.6 درصد بود. نتیجه رشد منفی بخش ساختمان، عدم تولید کافی مسکن و گرانی سرسامآور آن بوده است.
بهبود رشد اقتصادی در دولت سیزدهم
بر اساس گزارش مرکز آمار، رشد اقتصادی کشور در پاییز 1400 که اولین فصل عملکرد دولت سیزدهم محسوب میشود، نسبت به مدت مشابه سال 1399 بیش از 5 برابر شد.
دادههای مرکز آمار بیانگر آن است که در پاییز 1400 نرخ رشد اقتصادی کشور به قیمتهای ثابت سال 1390 به 4.1 درصد افزایش یافت، در حالی که در پاییز سال 1399 نرخ رشد اقتصادی کشور 0.7 درصد بود.
بدین ترتیب رشد اقتصادی کشور در پاییز 1400 نسبت به پاییز سال 1399، حدود 5 برابر شده است.
رشد اقتصادی کشور بدون نفت هم در پاییز 1400 به 4.1 درصد رسیده در حالی که در پاییز سال 1399 رشد اقتصادی بدون نفت کشور 0.7 درصد بود. بر این اساس، رشد اقتصادی بدون نفت کشور در اولین فصل عملکرد دولت سیزدهم بیش از 6 برابر نسبت به فصل مشابه دولت قبل رشد کرده است. این آمار نشان میدهد که رشد اقتصادی در دولت سیزدهم صرفاً ناشی از افزایش صادرات نفت نبوده و سایر بخشهای اقتصادی هم رشدهای به مراتب بهتری نسبت به دولت قبل داشتهاند.
طبق گزارش مرکز آمار در زمستان 1400 نرخ رشد اقتصادی کشور به 2.3 درصد رسید تا متوسط رشد اقتصادی فصلی در دو فصل اول دولت سیزدهم 3.2 درصد شود. این در حالی است که متوسط رشد اقتصادی فصلی در دولت قبل 2.2 درصد بوده است.
طبق گزارش بانک مرکزی، متوسط رشد اقتصادی فصلی دولتهای نهم و دهم (پاییز 1384 - تابستان 1392) معادل 2.5 درصد و متوسط رشد اقتصادی فصلی دولتهای یازدهم و دوازدهم (پاییز 1392 - تابستان 1400) معادل 1.5 درصد بوده است.
این در حالی است که طبق آمار بانک مرکزی، رشد اقتصادی کشور در فصول پاییز و زمستان 1400 که دولت سیزدهم بر سر کار بوده، به ترتیب 4.8 درصد و 5.7 درصد بوده است که میانگین آن 5.3 درصد میشود.
بازگشت اطمینان فعالان اقتصادی به سیاستهای اقتصادی دولت جدید، واکسیناسیون گسترده و باز شدن فعالیت کسبوکارها، توسعه بازارهای صادرات کالاهای نفتی و غیرنفتی، تثبیت نرخ ارز و کنترل تورم، از جمله علل رشد اقتصادی کشور در سال 1400 بوده است. بدین ترتیب اقتصاد در دورههای استقرار دولت سیزدهم (فصول پاییز و زمستان 1400) ر را د.
مهمترین عامل رشد اقتصادی سرمایهگذاری است. در سال 1400 سرمایهگذاری با رشد مثبت 3.9 درصد افزایش یافته است. البته در فصل چهارم به دلیل کاهش سرمایهگذاری در بخش ساختمان (مسکن و ساختمان غیرمسکونی)، این نرخ با کاهش مواجه شده است. دولت امیدوار است با اجرای طرح نهضت ملی مسکن، افزایش اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای و سرمایهگذاری در حوزه ساختمان، سرمایهگذاری کل شتاب بیشتری داشته و بهتبع آن رشد اقتصادی افزایش یابد.
لازم به ذکر است به علت رشد نازل اقتصاد ایران در دولتهای یازدهم و دوازدهم، برای بازگشت اقتصاد به شرایط دولت دهم، کشور نیازمند چندین سال رشد اقتصادی بالای 8 درصد است. بنابراین با وجود رشد بهتر اقتصاد کشور در اولین فصل عملکرد دولت سیزدهم، تا احیای کامل اقتصاد و رفع میراث به جامانده از دولت گذشته، سالها زمان لازم است تا مردم اثرات آن را در سفره خود کاملاً لمس کنند.