جاری شدن سیل در تابستان از مختصات سامانه موسمی هند است / هیچ سامانهای در یزد برای جمعآوری آبهای سطحی نداریم
میررکنی گفت: متأسفانه ما در یزد نه تنها هیچ سامانهای برای جمعآوری این آبها نداریم بلکه حتی در برخی از موارد دستکاریهایی که در طبیعت کردهایم این دستکاریها موجب شده مسیلها را خراب کنیم.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا، سید مجید میررکنی کارشناس آب و هوا و عضو هیئت علمی دانشگاه یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا گفت: استان یزد و به طور کلی کشور ایران از سه سامانه وضع هوا متأثر است؛ یک سامانه وضع هوا که از مدیترانه از شمال غرب وارد ایران میشود، سامانه دیگر که سرمنشأ آن در سودان است و از دریای سرخ رطوبت میگیرد و از جنوب غرب وارد ایران میشود و یک سامانه موسمی هند داریم که از جنوب شرق وارد ایران میشود.
وی ادامه داد: این سامانه موسمی هند که از جنوب شرق وارد ایران میشود قبلا و در سال 1335 هم وارد ایران شده و در همین شهر یزد موجب سیل شده بود که در تاریخ یزد مشخص است.
استاد دانشگاه یزد اضافه کرد: سامانه موسمی هند را به این علت موسمی میگویند چون بیشترین بارندگی آن بجای اینکه در زمستان باشد در تابستان است. در واقع ما معمولا در نیمکره شمالی انتظار داریم که بیشتر بارندگیها در زمستان باشد و تابستان به طور نصفی فصلی خشک و گرم باشد اما در سیستمهای موسمی این موضوع برعکس میشود و بیشترین بارندگی در تابستان اتفاق میافتد.
میررکنی اظهار داشت: این سامانه موسمی دوره 70 ساله خود را طی کرده و وارد ایران شده و ایجاد بارندگی کرده البته سازمان جهانی هواشناسی در این باره هشدار داد بود که باید کشورها آمادگی چنین وضعیتی را داشته باشند.
وی افزود: یکی دیگر از مسائل قابل توجه بحث جمعآوری آبهای سطحی است که سیستمهای خاص خودش را دارد که باید سامانههایی را طراحی کنیم تا آبهای سطحی را به وسیله آن جمعآوری کنیم.
استاد دانشگاه یزد عنوان کرد: این سامانه موسمی هند به عنوان مثال در خود کشور هند بعضی جاها حتی سالانه تا 2 هزار میلیمتر بارندگی هم رخ میدهد اما آبهای سطحی حاصل از آن را جمعآوری میکنند یا آنها را به جاهایی هدایت میکنند تا در سفرههای آبهای زیرزمینی نفوذ کنند.
میررکنی تأکید کرد: اما متأسفانه ما در یزد نه تنها هیچ سامانهای برای جمعآوری این آبها نداریم بلکه حتی در برخی از موارد دستکاریهایی که در طبیعت کردهایم این دستکاریها موجب شده مسیلها را خراب کنیم که نمونه بارز آن رودخانهای است که از وسط شهر یزد حرکت میکند که شاهد بودیم که برخی جاها مسدود شده بود و این انسداد باعث شد که آبهای سطحی به سمت بافت سنتی هدایت شوند و خرابیهایی ایجاد کند.
انتهای پیام /