جزئیات پیچیده از آزادسازی داراییهای ایران
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران، به تازگی روزنامه «نیویورک تایمز» از اختلاف بین تل آویو و واشنگتن پرده برداشته است. روزنامه مذکور، روز 18 آذر بر اساس مصاحبه با بیش از ده مقام آمریکایی و اسرائیلی نوشت که با وجود شروع امیدوارکننده روابط نفتالی بنت با جو بایدن، اکنون اختلافات میان آنها بالا گرفته و در روزهای اخیر تشدید شده است.
به نوشته نیویورک تایمز، «داوید بارنئا» رئیس موساد و «بنی گانتز» وزیر جنگ اسرائیل پس از گفتوگوی تلفنی متشنج بنت با بلینکن، به آمریکا اعزام شدند تا اطلاعات جدیدی در مورد ایران به آمریکا بدهند اما آن دو بدون دستاوردی برای اسرائیل واشینگتن را ترک کردند.
«اموال بلوکه شده ایران» دال مرکزی نگرانی های طرف اسرائیلی است که عمق آن را می توان در مطالب انتشاریافته از رسانه های این رژیم دریافت.
به گزارش رسانههای اسرائیل، «یائیر لاپید» وزیر خارجه این رژیم جمعه 19 آذر، در تماس تلفنی با بلینکن همتای آمریکایی خود، گفته است: «ایران از پولهایی که آزاد شود، برای لطمه زدن به امنیت اسرائیل بهره خواهد برد. هر دلاری که به دست ایران برسد، به دروازه اسرائیل خواهد رسید و به صورت ترور و راکت، توازن منطقه را در زمانی کوتاه برهم خواهد زد».
باوجود هشدارها و حتی خرابکاری های مکرر اسرائیل از تاسیسات هسته ای گرفته تا هک کردن سامانه سوخت ایران، تهران گفت وگو با گروه 1+4 را به طور مستقیم و با آمریکا را به صورت غیرمستقیم آغاز کرده است.
تکلیف اروپا نیز روشن است و «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه پیشتر از آمریکا مواضع خود را در قبال برجام و کارشکنی های اسرائیل آشکار کرد. بورل پیش از شروع مذاکرات با تاکید بر ازسرگیری هر چه سریع تر گفت وگوهای احیای برجام، گفته بود: با پلن B (نقشه دوم) مطرح شده از سوی مقامات صهیونیستی برای مواجهه با مساله هستهای ایران در صورت شکست مذاکرات وین موافق نیست.
همانگونه که از گزارش های انتشاریافته اسرائیلی استنباط می شود، بازگشت اموال و دارایی های بلوکه شده ایران، بزرگترین دغدغه سران تل آویو است؛ موضوعی که موازنه قدرت را به نفع ایران تغییر خواهد داد.
در پیوند با میزان دارایی های بلوکه شده ایران لازم به ذکر است، طی سال های اخیر به دنبال ازسرگیری تحریم های آمریکا، شرکای تجاری ایران از این فرصت سوءاستفاده و از پرداخت بدهی های خود به تهران امتناع کردند؛ بدهیهایی که میزان آن به طور دقیق و مشخص اعلام نشده ولی برخی آن را حدود 80 میلیارد دلار و شماری نیز بسیار بیشتر از این رقم برآورد میکنند.
به نوشته پایگاه خبری «واشنگتنفریبیکن»، مجموع داراییهای مسدود شده ایران در دو کشور کره جنوبی و ژاپن حدود 10 میلیارد دلار اعلام شده که از این مقدار 7 میلیارد دلار در بانکهای کرهای و 3 میلیارد دلار هم در ژاپن است؛ این پول ها مرتبط با درآمدهای نفتی ایران است که به قبل از تحریمهای آمریکا باز میگردد. البته برخی منابع این رقم را 15 میلیارد دلار اعلام کرده اند.
همچنین سه کشور عراق، هند و چین جزو بزرگترین بدهکاران نفتی به ایران به شمار می آیند. بدهی عراق به ایران بابت واردات برق و گاز چندان مشخص نیست اما به گفته رئیس اتاق مشترک ایران و عراق بدهی چند ماه گذشته عراق به ایران در حوزه برق و گاز بین 5 تا 6 میلیارد دلار است که بخش اندکی از آن وصول شده است.
در حال حاضر میزان بدهی قابل برداشت چین به ایران بیش از 20 میلیارد دلار برآورد میشود که این کشور آن را به مرور و از کانالهای مختلف به دست ایران می رساند. هند نیز با بدهی حدود 7 میلیارد دلاری در زمره بزرگترین بدهکاران به ایران محسوب می شود.
چندی پیش، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه کشورمان از دولت بایدن خواست که جدی بودن تصمیم خود در رویکردش نسبت به احیای برجام را با آزاد کردن 10 میلیارد دلار از داراییهای بلوکه شده ایران نشان دهد؛ مطالبه ای که از سوی آمریکا پاسخ داده نشد.
اما به تازگی دو موضوع به هراس افزون تر مقامات اسرائیلی دامن زده است؛ یکی تایید آزادشدن بیش از 3.5 میلیارد دلار از منابع مسدود ایران در یکی از کشورها (اگرچه کشور مبدا اعلام و رسانه ای نشد) و دیگری احتمال پرداخت بدهی 400 میلیون پوندی انگلیس به ایران در جریان سفر تازه هیاتی از لندن به تهران.
مقامات رژیم صهیونیستی تردیدی ندارند که در صورت تداوم این روند، نه تنها فعالیت های هسته ای ایران مشروعیت گذشته خود را بازخواهد یافت بلکه با آزادسازی اموال و دارایی های ایران، اوضاع اقتصادی مردم بهبود و جایگاه تهران در معادلات منطقه ای و فرامنطقه ای فراتر خواهد رفت؛ موضوعی که به کابوس این روزهای سران تل آویو تبدیل شده است.