شنبه 3 آذر 1403

جنگ نفتکش ها بین ایران و آمریکا | توقیف به تلافی توقیف!

وب‌گاه 55 آنلاین مشاهده در مرجع
جنگ نفتکش ها بین ایران و آمریکا | توقیف به تلافی توقیف!

خبر توقیف کشتی ایرانی باعث ایجاد سؤالاتی شد. از جمله اینکه آیا طرف‌های مرتبط با ایالات متحده در مورد خطرات بالقوه در کمین کشتی‌های نزدیک به آب‌های ایران، توجیه شده بودند یا خیر.

«آمریکا طی روزهای گذشته اقدام به توقیف یک نفت‌کش ایران کرده بود.» این خبری بود که رویترز به نقل از چند منبع آگاه منتشر کرد. بر اساس این گزارش، این نفت‌کش حامل نفت ایران برای چین بوده و ایالات متحده به این نفتکش ایرانی دستور داده که به سمت آمریکا تغییر مسیر دهد. اقدامی که گفته می شود عامل تصمیم روز پنج‌شنبه ایران برای توقیف یک نفتکش به مقصد آمریکا بود.

به ادعای شرکت امنیت دریایی انگلیس، توقیف نفت‌کش ایران توسط آمریکا حداقل پنج روز پیش از توقیف نفت‌کش با پرچم جزایر مارشال در دریای عمان توسط ایران روی داده است.

یک تلاش ناموفق

در همین راستا، به نوشته پایگاه فایننشال تایمز و بنا به گفته سه منبع آگاه، ایالات متحده مسیر یک کشتی حامل نفت خام ایران به مقصد چین را تغییر داد و نیروی دریایی جمهوری اسلامی نیز در تلاشی ناموفق سعی کرد که به دنبال نفتکش ایرانی برود.

این منابع گفتند که دادگستری ایالات متحده نفتکش «سوئز راجان» را بر اساس حکم دادگاه و با همکاری یک شرکت مرتبط با کشتی توقیف کرد. سال گذشته و از زمانی که کشتی سوئز راجان به حمل نفت ایران از یک کشتی نزدیک به سنگاپور به مقصد چین متهم شده بود، زیر ذره‌بین قرار گرفت.

خبر اقدام آمریکا در قبال کشتی سوئز راجان، بینش جدیدی نسبت به تصمیم ایران برای توقیف «ادونتج سوییت»، نفتکش کویتی به مقصد ایالات متحده می‌دهد.

ایران تلافی کرد

ایران قبلاً نیز در تلافی اقدامات کشورهای غربی در توقیف محموله‌های نفت خام خود، نفتکش‌های آن‌ها را توقیف کرده بود. در سال 2019، ایران دو نفتکش با پرچم بریتانیا را اندکی پس از توقیف یک کشتی ایرانی توسط بریتانیا در جبل‌الطارق، توقیف کرد.

سال گذشته پس از اینکه یونان به آمریکا اجازه تخلیه محموله نفتکش ایرانی در آب‌های یونان را داد، ایران نیز دو کشتی با پرچم یونان را در تنگه هرمز گرفت.

سوالات مهم بعد از توقیف نفتکش

خبر توقیف کشتی ایرانی باعث ایجاد سؤالاتی شد. از جمله اینکه آیا طرف‌های مرتبط با ایالات متحده در مورد خطرات بالقوه در کمین کشتی‌های نزدیک به آب‌های ایران، توجیه شده بودند یا خیر.

ادعای دخالت سوئز راجان در تجارت نفت ایران که تحت تحریم ایالات متحده قرار دارد، در فوریه 2022 توسط فشار گروه «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» فاش شد. این خبر منجر به شکایت حقوقی خانواده‌های قربانی حملات 11 سپتامبر شد.

علاقه ایالات متحده به این کشتی به خاطر «فلیت‌اسکِیپ»، شرکت مالک این کشتی است. فلیت‌اسکیپ متعلق به شرکت آمریکایی «اوک‌تیری کپیتال» است.

استفاده ایران از نفتکش آمریکایی برای جابجایی نفت؟

استفاده ایران از نفتکش‌های یک شرکت آمریکایی موضوع عجیبی است؛ چرا که نفت ایران معمولاً توسط «ناوگان ارواح» جابه‌جا می‌شود که مالکیت کشتی‌های آن در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

پس از اتهامات «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» علیه سوئز راجان در سال 2022، فلیت‌اسکیپ گفت که تمام تصمیمات عملیاتی این کشتی توسط «امپایِر نَویگیشن»، شرکت اپراتور یونانی آن گرفته شده است. فلیت‌اسکیپ و امپایر نویگیشن گفتند که این اتهامات برای آن‌ها بسیار مهم بوده و با مقامات آمریکایی برای حل این موضوع همکاری می‌کنند. به گفته مدیر اوک‌تیری کپیتال، این شرکت و فلیت‌اسکیپ هیچ مالکیت و نفعی در محموله سوئز راجان ندارند.

سوئز راجان سفر خود را از هند در 7 آوریل، از تنگه مالاکا و به سمت غرب اقیانوس آغاز کرد و مکان فعلی آن نامشخص است. به گفته یک شرکت داده‌های ماهواره‌ای، آخرین موقعیت این کشتی در غروب 22 آوریل و در مسیر جنوب غربی ماداگاسکار به سمت دماغه گود هوپ ثبت شده است.

نفتکش ادونتج سوییت سوئزمکس که توسط ایران توقیف شده بود، تحت اجاره «شِورون»، یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های نفتی آمریکا قرار داشت. تمام خدمه آن اتباع هندی بوده و فعلاً در ایران به سر می‌برند.

جنگ نفتکش ها بین ایران و آمریکا | توقیف به تلافی توقیف! 2