شنبه 3 آذر 1403

حاشیه‌های فراتر از متن جشنواره چهلم فیلم فجر / امید به سینمای فیلم اولی‌ها

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
حاشیه‌های فراتر از متن جشنواره چهلم فیلم فجر / امید به سینمای فیلم اولی‌ها

چهلمین جشنواره فیلم فجر با همه حواشی خود دیشب به کار خود پایان داد تا سینمای ایران در دوران بلوغ خود مسیر تازه ای را پیش روی خود تجسم کند؛ مسیری که با امید و خلاقیت همراه است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ شامگاه دیروز 22 بهمن ماه، چهلمین جشنواره فیلم فجر درحالی به ایستگاه پایانی خود رسید که در طول برگزاری تا زمان اختتامیه، به مانند ادوار گذشته با حاشیه ها و اتفاقات ریز و درشتی همراه بود؛ از عدم برگزاری نشست خبری دبیر جشنواره پیش از شروع این فستیوال به دلیل ابتلای مسعود نقاش زاده به کرونا (که در نیمه جشنواره برگزار شد) تا عدم برگزاری افتتاحیه.

در زمان برگزاری جشنواره نیز، در همان روز نخست اعتراض اهالی رسانه در محل خانه جشنواره مبنی بر فضای کوچک محل برگزاری نشست های خبری فیلم های به نمایش درآمده، باعث شد تا در روز دوم جشنواره، سالن اصلی نمایش فیلم ها، بلافاصله برای برگزاری نشست خبری آماده شود.

از دیگر حاشیه های جشنواره امسال، حضور دو سه فیلم با کیفیت بسیار پایین تر از سطح فیلم های جشنواره بود که با اعتراض فراوان اصحاب رسانه و منتقدین به هیات انتخاب جشنواره، موضوع «تنوع در ژانرهای فیلم های حاضر در جشنواره» تقریبا جواب ثابتی بود که از طرف اعضای هیات انتخاب و دبیر جشنواره رسانه ای شد.

حاشیه دیگری که یک روز مانده به اختتامیه باعث اعتراض برخی از عوامل فیلم های حاضر در جشنواره شد، «حذف سیمرغ آرا مردمی» جشنواره به دستور مسعود نقاش زاده بود. «به خاطر صیانت از آرای مردم و نیز حفظ حقوق صاحبان آثار، و جلوگیری از ضایع شدن کوچکترین حقی از فیلمسازان، در این دوره جایزه داوری مردمی را نخواهیم داشت.» زنجیره مشکلات فنی و عدم اطمینان از صحت این نتایج باعث شد تا این تصمیم گرفته شود. پیش از اعلام این خبر، فیلم سینمایی «ملاقات خصوصی» به کارگردانی امید شمس در صدر این آرا قرار داشت که پس از اعلام حذف سیمرغ مردمی، عوامل این فیلم خواستار کنار کشیدن فیلمشان از بخش مسابقه بودند که با واکنش جدی نقاش زاده روبرو شد.

اما حاشیه مهم دیگری که بدون شک همه ذوق و استرس برندگان جشنواره را بی اثر کرد، لو رفتن اسامی برندگان بخش سیمرغ سینمای ایران در دقایق ابتدایی اختتامیه بود که همین باعث شد تا هرچه قدر محمد سلوکی، مجری مراسم بخواهد با تعلیق اسامی برندگان را اعلام کند، راه به جایی نبرد. هرچند مسعود نقاش‌زاده درباره لو رفتن فهرست برگزیدگان این دوره از جشنواره پیش از برگزاری آئین اختتامیه هم گفت: در میانه برگزاری مراسم این اتفاق رخ داد. به محض اطلاع از این اتفاق، شخصاً مجموعه حراست را مأمور کردیم که به این موضوع رسیدگی کنند، چرا که معلوم است آرای هیأت داوران در اختیار چه کسانی بوده است. ما می‌دانیم که رأی هیأت داوران را چه کسانی در اختیار داشته‌اند و حتماً آن را پیگیری خواهیم کرد. برای ما اهمیت دارد که کارها به‌صورت قانونی انجام شود. در این مسیر گاهی نیاز به جراحی داریم و شاید برخی از ما گله‌مند هم بشوند، مانند اتفاقی که در آرای مردمی شاهد بودیم.

با وجود همه این حاشیه ها، نباید از زحمات برگزارکنندگان این جشنواره غافل شویم که بدون شک برگزاری چنین جشنواره ای در شرایطی که ویروس کرونا دوباره جان تازه ای گرفته و آمار قربانیان کرونا هر روز بیشتر و بیشتر می شود، اعضای ستاد برگزاری جشنواره تمام سعی خود را انجام دادند تا پروتکل های بهداشتی را در زمان برگزاری رعایت کنند؛ هرچند رعایت این پروتکل ها چه در خانه جشنواره و سینماها و چه در سطح جامعه، به همت فردی نیاز دارد تا ضوابط جشنواره ای.

اما با اعلام اسامی برندگان چهلمین جشنواره فیلم فجر در بخش های مختلف، حاشیه های دیگری از همان دیشب در فضای مجازی شروع به انتشار کرد مبنی بر داوری های عادلانه و یا حق خوری هایی که با مرور ادوار گذشته این جشنواره، جنس این حاشیه ها طبیعی به نظر می رسد. برخی معتقد اند که باید مثلا سیمرغ بهترین بازیگری مرد به فرد دیگری می رسید و بعضی ها از نادیده گرفتن بازی فلان بازیگر خانم گلایه دارند. با این وجود شاید جوایز به نحوی تقسیم شد که اکثریت برندگان سیمرغ به حقشان رسیدند و این سیمرغ ها قابل پیش بینی بود.

بازی هایی که دیده شدند

نادر سلیمانی برای «ضد»

شاید حافظه رسانه ای مخاطبان از بازی نادر سلیمانی، بیشتر به سریال ها و سینمایی هایی برمی گردد که اکثر آنها با موضوع طنز و کمدی همراه بوده و همه سلیمانی را به عنوان بازیگری کمدی می شناسند؛ اما بازی روان، باورپذیر و کاملا جدی او در سینمایی «ضد» در نقش سرتیم یکی از گروه های سازمان منافقین در دهه 60 هیات داوران را به این نتیجه رساند که سمرغ نقش مکمل بازیگری مرد را به او اهدا کنند. هرچند فضاسازی مناسب و گریم او در این نقش، کمک شایانی به بازی او کرده بود تا تماشاگر درک بهتری از این شخصیت داشته باشد.

البته بوده اند بازیگرانی که در سال های اخیر مسیر و ژانر بازی خود را کاملا تغییر داده اند و حالا با بازی های متفاوت خود، مزد این تلاش را گرفته اند؛ امین حیایی که توانست در این جشنواره سیمرغ بلورین بهترین بازیگری مرد را برای فیلم «برف آخر» به دست آورد نیز در گذشته ای نه چندان دور صرفا در فیلم های تجاری می دیدیم. اما در سال های اخیر با بازی در فیلم های «شعله ور، دارکوب، درخونگاه و قاتل و وحشی» مسیر متفاوتی را برای خود انتخاب کند که نتیجه این ممارست سیمرغی شد که برای «برف آخر» به دست آورد. حیایی در این فیلم که در لوکیشنهای سرد کوهستانی فیلمبرداری شده، با بازی نقش فردی درونگرا که رازی در سینه دارد، عاشقانه ای را روایت می کند که به آرامی در جان تماشاگر رخنه می کند.

امین حیایی در سال 86 برای فیلم «شب» اولین سیمرغ نقش اول را به دست آورده بود و در سال 96 برای فیلم «شعله ور» توانست با یک بازی کاملا متفاوت نسبت به کارنامه خود، دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول را کسب کند و ادامه همین راه منتج به سیمرغی دوباره برای او شد و این بار برای «برف آخر».

علی اکبر اصانلو برای «نگهبان شب»

اصانلو که با نقش دایی در «نگهبان شب» دیده شد، سابقه بازیگری و تهیه کنندگی در صدا و سیمای زنجان را دارد و به عنوان آموزگار در آموزش و پرورش مشغول به کار است. وی در مصاحبه ای می گوید: «من 54 سال است که کار می‌کنم و از آنجا که معلم هستم با اقشار مختلف جامعه ارتباط دارم و شخصیت‌های مختلف را می‌بینم و به همین دلیل کاراکتری که بازی کردم را می‌شناختم و تجزیه و تحلیل آن برایم کار سختی نبود. البته همیشه به صورت ناخودآگاه الگوهایی در ذهن قرار می‌گیرد که شاید خود بازیگر از آن بی خبر باشد ولی در «نگهبان شب» من بیشتر خودم بودم و خیلی لازم نبود برای آن دچار چالش شوم.»

بازی روان و به اندازه اصانلو، تحسین هر تماشاگر و منتقدی را به همراه دارد و همه این ها باعث شد تا وی بتواند دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مکمل را برای خود به دست آورد.

صدف اسپهبدی برای «علف زار»

اسپهبدی در «علف زار» نقش مادری معتاد را آنچنان باورپذیر ایفا کرد که توانست نظر مثبت هیات داوران این جشنواره را به خود جلب کند و نتیجه این اعتماد، سیمرغ مکمل بهترین نقش بازیگری زن جشنواره بود. او که برای این نقش به گفته خودش 25 کیلو لاغر کرده بود، در ظاهر، لحن و بازی به شدت تاثیرگذار عمل می کند و از پس عاشقانه های یک مادر و همسر گرفتار مواد مخدر به خوبی برمی آید. صدف اسپهبدی که پیش از «علف زار» در فیلم نیمه بلند «ریحانا» با کاظم دانشی همکاری کرده بود، این بار در نقشی کاملا متفاوت و در تجربه ای دیگر با دانشی، استعداد بازیگری خود را به رخ تماشاگر می کشاند. البته گویا بازی در نقش افراد معتاد برای به دست اوردن جایزه در این جشنواره سابقه دارد و سارا بهرامی نیز برای سینمایی «دارکوب» و تجربه این نقش، سیمرغ بازیگری را در کارنامه دارد.

فرشته حسینی برای «دسته دختران»

فرشته حسینی که از پدر و مادری افغانستانی تبار در تهران به دنیا آمده با فعالیت های تئاتری پا به این هنر گذاشته و در اولین تجربه حرفه ای خود با فیلم سینمایی «رفتن» به کارگردانی نوید محمودی توانست جایزه بهترین بازیگری زن را در جشنواره بین المللی فیلم مراکش به دست اورد و نام خود را در این عرصه مطرح کند. حسینی همکاری با برادران محمودی را در دو فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» و «هفت و نیم» بار دیگر تکرار کرد و تجربه های مختلفی را آزمود. او در سریال «قورباغه» به کارگردانی هومن سیدی درخشید و سرانجام توانست با حضور در «دسته دختران» منیر قیدی، دیپلم افتخار بازیگری در جشنواره چهلم را به دست آورد. فرشته حسینی در این فیلم در نقش دختری خرمشهری و با المان های پوشش امروزی، شاید نماینده دخترانی باشد که با هر سلیقه و دیدگاه، وقتی پای دفاع از وطن به میان باشد، حاظراند تا پای جان از این ناموس دفاع کنند.

امید سینما به فیلم اولی ها

در کنار نام های بزرگی همچون سید رضا میرکریمی و بهروز شعیبی که خود را به عنوان کارگردانی مولف در این سال ها معرفی کرده اند، حضور افراد خلاق، با استعداد و جسوری همچون هادی حجازی فر، کاظم دانشی و امید شمس به عنوان کارگردان های فیلم اولی و آثاری که در این جشنواره از آنها به نمایش درآمد، این امید را در دل عاشقان سینما بوجود آورده که افراد کاربلدی به حلقه کارگردان های سینمای ایران اضافه شده اند و در آینده می توان به فیلم های خوب آنها دل خوش بود.

فیلم های «موقعیت مهدی، علف زار و ملاقات خصوصی» هر سه از فیلم های خوب این جشنواره بودند که گواه این ادعا، تعداد نامزدی ها و سیمرغ هایی است که به این فیلم ها تعلق گرفته است؛ سینمایی «موقعیت مهدی» به کارگردانی هادی حجازی فر با 14 نامزدی و کسب 5 سیمرغ بهترین فیلم جشنواره، بهترین فیلم اول، بهترین موسیقی، صدابرداری و جلوه های ویژه میدانی توانست رضایت اکثریت منتقدین، اصحاب رسانه و تماشاگران را به دست آورد.

فیلم سینمایی «علف زار» نیز به کارگردانی کاظم دانشی در اولین حضور خود در این جشنواره با 13 نامزدی و 5 سیمرغ و دیپلم افتخار پس از «موقعیت مهدی» در جایگاه دوم رکوردداران این جشنواره ایستاده است. همچنین فیلم «ملاقات خصوصی» امید شمس نیز با دو نامزدی در بخش بهترین فیلم اول و نقش مکمل مرد نظر مثبت هیات داوران را به خود جلب کند؛ هرچند این فیلم در صدر آرا مردمی قرار داشت و همه سیمرغ بلورین مردمی را برای این فیلم کنار گذاشته بودند، با حذف این سیمرغ در روز قبل از اختتامیه، نارضایتی عوامل این فیلم را موجب شد.

انتهای پیام /

حاشیه‌های فراتر از متن جشنواره چهلم فیلم فجر / امید به سینمای فیلم اولی‌ها 2
حاشیه‌های فراتر از متن جشنواره چهلم فیلم فجر / امید به سینمای فیلم اولی‌ها 3
حاشیه‌های فراتر از متن جشنواره چهلم فیلم فجر / امید به سینمای فیلم اولی‌ها 4
حاشیه‌های فراتر از متن جشنواره چهلم فیلم فجر / امید به سینمای فیلم اولی‌ها 5
حاشیه‌های فراتر از متن جشنواره چهلم فیلم فجر / امید به سینمای فیلم اولی‌ها 6
حاشیه‌های فراتر از متن جشنواره چهلم فیلم فجر / امید به سینمای فیلم اولی‌ها 7
حاشیه‌های فراتر از متن جشنواره چهلم فیلم فجر / امید به سینمای فیلم اولی‌ها 8